Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Plácne si Babiš s KSČM a koho si vybere Čunek? „Nedopečené“ koalice přehledně

  • Autor: simao,ČTK - 
    12. 10. 2016
    19:00

    Zatímco v Královéhradeckém kraji má už koaliční smlouvu podepsanou pět uskupení, v řadě krajů se nová vláda teprve rodí. Na spadnutí je koalice ve Středočeském kraji, i když tu adeptka na hejtmanku Jaroslava Jermanová (ANO) řeší osobní problémy. V Ústeckém kraji pak šéf hnutí Andrej Babiš podporuje setrvání Oldřicha Bubeníčka (KSČM) v čele, jakkoli šlo o jeden z devíti krajů, kde vyhrálo ANO. A na Zlínsku čekají, co udělá vítěz voleb Jiří Čunek (KDU-ČSL).

  • 1.Střední Čechy: Překousnou kalouskovci Jermanovou?

    Ve středních Čechách se rodí čtyřkoalice ANO, STAN, TOP 09 a ODS. Dala by dohromady 46 křesel ze 65. Možná budoucí hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO) chce prý velmi stabilní koalici, sama by však patrně musela odejít z postu místopředsedkyně Sněmovny, protože podle Andreje Babiše „hejtman musí funkci dělat od večera do rána“.

     

    Pozice Jermanové je však nejasná. TOP 09 uvedla, že původně se počítalo s tím, že hejtmanem bude lídr STAN Vít Rakušan, což bylo pro Topku akceptovatelné. Lídr TOP 09 Petr Tiso nyní bude potřebovat stanovisko krajské organizace, zda jednání utnout, či nikoli. Miroslav Kalousek, který by nerad viděl svou stranu v koalicích, kde bude mít ANO hejtmana, Tisovi však prý nic nezakazoval. 

    I Andrej Babiš ale původně naznačil, že by si v čele kraje dokázal představit Rakušana. „Jde o to, abychom prioritně řešili Středočeský kraj, byl právě největším semeništěm korupce ČSSD,“ podotkl Babiš a rýpl si do svého vládního koaličního partnera. Ve hře bylo však patrně i vyšachování ANO, jako se tomu stalo v jiných krajích. Podle lídra ODS Martina Kupky však už koalice bez ANO není reálná.

    Krajské volby 2016: Jaroslava Jermanová ve štábu ANO Krajské volby 2016: Jaroslava Jermanová ve štábu ANO | CNC Jakub Poláček

     

  • 2.Zlín: Čekání na Čunka

    Ve Zlínském kraji je situace o poznání jednodušší. Osm let tam vládla ČSSD, nyní by ji měla vystřídat KDU-ČSL v čele s Jiřím Čunkem. A tak se čeká, jaké partnery pro vládnutí si Čunek vybere, oznámit to má ve čtvrtek. ČSSD skončila ve volbách třetí za ANO, dosavadní hejtman Stanislav Mišák získal 3551 přednostních hlasů a z devátého místa kandidátky se vyhoupl na první. Pro srovnání – „fenomén voleb“ Čunek, jak ho označuje stranický šéf Pavel Bělobrádek, získal 14 468 přednostních hlasů.

     

    Dosavadní hejtman Mišák připustil, že se na Zlínsku může vládnout bez ČSSD. „Když jsem se podíval, jak jsou hlasy, tak si myslím, že celkem sourodá koalice by byla KDU-ČSL, ANO a STAN. Mají 26 hlasů. Co si budeme povídat, čtyřkoalice pak už zvyšuje napětí na počty radních a tak dále,“ uvedl Mišák, jinak ale dobře naladěný. Na dotaz, proč nebyl více vidět v kampani ČSSD, uvedl s nadhledem: „Podívejte se na mě. Já mám tvář akorát vyfotit na cukřenku, aby děcka nechodila na cukr. Kazil bych jim to na tom billboardu.“

    Jiří Čunek (KDU-ČSL) a oslava vítězství lidovců v krajských volbách 2016 ve Zlínském kraji Jiří Čunek (KDU-ČSL) a oslava vítězství lidovců v krajských volbách 2016 ve Zlínském kraji | ČTK

  • 3.Ústecko: Babiš podpoří Bubeníčka z KSČM?

    Komunisté do teď vládli Ústeckému kraji – v čele s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem. Ale ani zde nedokázali odolat tlaku ANO a skončili druzí. Jenže jak naznačuje iDnes.cz, pro Bubeníčka by to nemuselo znamenat konečnou. Podpořit by jej totiž mohl přímo Andrej Babiš.

     

    „Pokud byl hejtman, neměl žádné kontroverze. No tak nechť tam může zůstat a to není vůbec o tom, jestli je nebo není komunista,“ řekl Babiš iDnes.cz. „Hejtman bez našich lidí nebude moci rozhodovat. Křesla v radě jsou důležitější než hejtman a pan Bubeníček, nevím, že by měl nějaký skandál, že by něco ukradl,“ dodal šéf ANO. Aby komunista řídil kraj, podle něj není problémem.

     

    Schyluje se tedy na Ústecku k dvojkoalici prvního s druhým – ANO a KSČM? Měla by pohodlnou většinu 33 hlasů v 55členném zastupitelstvu. ANO má 20 mandátů, komunisté 13. Mimo hru však nejsou ani ČSSD (10 křesel), ODS (7) a koalice SPD-SPO (5). Bubeníček v reakci uvedl, že vyjednávání není jen o jeho jméně, Babiš si po zkušenostech z jiných krajů posteskl, že to klidně mohou postavit bez nich. A tak bude opět důležitý čtvrtek. Sejít se totiž má krajský výbor KSČM, který by měl rozhodnout, kam se vyjednávání budou dále ubírat.

    Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček šel volit v Bílině. S manželkou Jitkou a vnučkou, jejíž maminka tragicky zemřela. Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček šel volit v Bílině. S manželkou Jitkou a vnučkou, jejíž maminka tragicky zemřela. | Foto Blesk - Jana Ulrichová

  • 4.Liberec: Koalice není, zájem o resorty je

    Ani Liberecký kraj ještě nemá „upečenou“ koalici. Přitom už se tam ale vyjednává o resortech. Největší zájem je o zdravotnictví, které chtějí všichni, uvedl končící náměstek hejtmana pro ekonomiku Marek Pieter, který je ve vyjednávacím týmu vítězných Starostů pro Liberecký kraj (SLK).

     

    Starosty dotáhl k vítězství obviněný hejtman Martin Půta. Jednají s ODS a jejím lídrem Danem Ramzerem, starostou Frýdlantu. Perlička ze zákulisí krajských debat Blesku – právě Půta a Ramzer dorazili do salonku, kde se točila předvolební debata, společně. Ve čtvrtek se však vyjednavači Starostů sejdou také s ANO a ČSSD. Možný je tak vznik čtyřkoalice s pohodlnou většinou 35 křesel ze 45.

     

    Že zdravotnictví strany zajímá, není přitom náhoda. V kraji se zhoršila nejen dostupnost péče, trápí jej i nedostatek lékařů a zdravotnického personálu, který se podepsal pod uzavření lůžkových interen ve Frýdlantu a Semilech. Chystá se také mj. výstavba centra urgentní péče v Liberci za 1,75 miliardy korun. ODS argumentuje tím, že má v zastupitelstvu odborníky – ředitele jablonecké nemocnice Víta Němečka či Přemysla Sobotku, který se do zastupitelstva dostal vykroužkováním z 10. místa na kandidátce. Zájem by však měli i ANO a ČSSD, která nabízí mj. primáře liberecké urologie Jana Mečla.

    Krajské volby 2016: Martin Půta s manželkou Sylwií oslavují vítězství v Libereckém kraji Krajské volby 2016: Martin Půta s manželkou Sylwií oslavují vítězství v Libereckém kraji | ČTK

  • 5.Karlovarsko: Ostrouhá ANO?

    Naopak značně nejasná je situace v Karlovarském kraji, kde jednají o vytvoření možné koalice samostatně vítězné hnutí ANO i ČSSD. Zástupci obou stran jednali už i spolu, nyní ale postupně oslovují ostatní subjekty, které se dostaly do krajského zastupitelstva. Jednání však na rozdíl od jiných krajů postupují pozvolněji.

     

    V hejtmanský post doufá lídryně ANO Jana Vildumetzová. ANO, které ve volbách dostalo 13 mandátů, by teoreticky mohlo uzavřít pohodlnou koalici ve 45členném zastupitelstvu s ČSSD (8 mandátů) a KSČM (6 mandátů). Může se také rozhodnout jen pro jednu z těchto stran s tím, že přivede ještě dalšího partnera.

     

    Ostrou předvolební kampaní zaměřenou proti dosavadnímu vedení kraje si však ANO znepřátelilo část sociálních demokratů, ale i další strany. Vznikne nakonec koalice bez ANO? Nebylo by to v krajích poprvé. „Nečekáme na nabídky, my nabídky dáváme,“ uvedl krajský předseda ČSSD Petr Navrátil. „Jsme ale teprve v prvním kolečku jednání. Jednáme o prioritách, zjišťujeme případné animozity, protože někdo například nechce s komunisty nebo s SPO a SPD,“ dodal Navrátil.

    Krajské volby 2016: Takhle slavila vítězství v Karlovarském kraji lídryně kandidátky ANO Jana Vildumetzová (uprostřed). Krajské volby 2016: Takhle slavila vítězství v Karlovarském kraji lídryně kandidátky ANO Jana Vildumetzová (uprostřed). | ČTK

  • 6.Jižní Čechy: Zimola u Zemana

    Jednání o jihočeské koalici probíhají možná o něco svižněji. O jejich průběhu informoval již i prezidenta Miloše Zemana hejtman Jiří Zimola, někdejší účastník lánské schůzky, který ČSSD dotáhl k vítězství v kraji. tentokrát nešlo o nijak utajené setkání. „Psal jsem to i panu předsedovi Sobotkovi, aby nebyl překvapen tím, že jdu k panu prezidentovi. Skutečně na tom nevidím nic špatného. Nevím, proč by se hejtman neměl a nemohl scházet s panem prezidentem,“ uvedl Zimola.

     

    Sestavování koalice v Jihočeském kraji přitom mělo být hlavním tématem jejich setkání na Pražském hradě. Zimola rovněž Zemanovi poděkoval za dlouhodobou podporu. Na jihu Čech přitom dojde patrně na slova Miloše Zemana, že by koalice měl uzavírat první s druhým, případně se třetím. ČSSD získala 15 zastupitelů, ANO má 12 mandátů a hledají k sobě třetího partnera. ANO prý již třetí stranu vybralo, o koho však jde, nezveřejnilo. „Vidíme i jiné možnosti pro vznik koalice, ale námi vybraná strana je pro nás nejlepší řešení,“ uvedla předsedkyně jihočeské buňky ANO Radka Maxová. Co na to Zimola? 

    Krajské volby 2016: Radost Jiřího Zimoly z uhájení vítězství v Jihočeském kraji Krajské volby 2016: Radost Jiřího Zimoly z uhájení vítězství v Jihočeském kraji | Foto Blesk - Vlaďka Hradská

  • 7.Vysočina: Kdo do party k Běhounkovi

    Společný základ koalice na Vysočině položili vítězná ČSSD v čele s lídrem-hejtmanem Jiřím Běhounkem a druhým hnutím ANO. Nyní probíhá „výběrové řízení“ na třetího do party. Síly jsou rozhozeny následovně: ČSSD má 11 mandátů, ANO 9, lidovci 7, KSČM 6, ODS 5, Starostové pro Vysočinu 4 a SPO+SPO 3. Celkem 45 křesel, koalice jich potřebuje tedy o tři více, než má.

     

    Spojenci vítězného tandemu by mohli být ODS a Starostové pro Vysočinu, uvedl senátor, bývalý hejtman a nový krajský zastupitel Miloš Vystrčil (ODS). „ČSSD a ANO se mohou rozhodnout mezi KSČM, KDU-ČSL, ale třeba i mezi naším dvojblokem. Být v pozici hejtmana, chtěl bych co nejstabilnější koalici s dostatečným počtem spolehlivých lidí,“ míní Vystrčil. „Myslím, že teoreticky tím třetím do koalice můžeme být i my, ale asi nejsme první volba,“ řekl lídr lidovců Jaromír Kalina. Za pravděpodobnou považuje variantu s KSČM. „Pokud se tak sociální demokrati zachovají, pak nemyslí na svou budoucnost,“ doplnil.

     

    „Žádnou z variant nepreferujeme, nejpravděpodobnější by měly být ty, jak šly v pořadí podle získaných mandátů – KDU-ČSL, KSČM, ODS a tak dále. Mluvili jsme se všemi, všichni mají zájem spolupracovat,“ uvedl současný náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

    Prezident Miloš Zeman zavítal na Vysočinu: Přivítání hejtmanem Běhounkem. Prezident Miloš Zeman zavítal na Vysočinu: Přivítání hejtmanem Běhounkem. | Foto Blesk - Jiří Čada

  • 8.V jakých krajích je již hotovo?

    A na závěr jen drobný přehled. Kde již byly koalice „upečené“. Jedná se o šestici krajů. Zde je jejich přehled.

     

    Královéhradecký kraj: ČSSD, ODS, TOP 09, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši.

    Olomoucký kraj: ANO, ČSSD a ODS.

    Plzeňský kraj: ČSSD, ODS, Starostové a Patrioti, Koalice pro Plzeňský kraj.

    Pardubický kraj: ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj, ODS a STAN.

    Moravskoslezský kraj: ANO, KDU-ČSL a ODS.

    Jihomoravský kraj: ANO, ČSSD, TOP 09 s Žít Brno a Starostové pro Jižní Moravu.

    Hradecká koalice podepsána: Aleš Cabicar (TOP 09), Martin Červíček (ODS), Jiří Štěpán (ČSSD), Martin Berdychová (Východočeši) a Vladimír Derner (KDU-ČSL). Hradecká koalice podepsána: Aleš Cabicar (TOP 09), Martin Červíček (ODS), Jiří Štěpán (ČSSD), Martin Berdychová (Východočeši) a Vladimír Derner (KDU-ČSL). | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zdenkkuv_kurator ( 14. října 2016 12:14 )

Omluvte mého svěřence zdenkka, že soustavně opakuje jednu větu. Lékař mu zkusil zvýšit dávku léků, ale asi to nebude mít valný výsledek.

maIedivy ( 13. října 2016 19:20 )

To budete ještě koukat.

maIedivy ( 13. října 2016 19:07 )

maIedivy ( 13. října 2016 19:03 )

Rádo se stalo, pane Babiši.

gogr ( 13. října 2016 17:04 )

https://www.novinky.cz/domaci/417362-babis-obetuje-sve-hejtmany-aby-ziskal-spojence-pro-pristi-vladu .html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa