Zklamání a rozmrzelost z vývoje jednání s ANO necítíte?

Problém spočívá v tom, že se neustále opakovalo, že nám jde o hejtmana. Tak to není postavené, opakuji, že náš hlavní zájem je sestavení silné a funkční krajské koalice s jasně vymezenými kompetencemi. ANO nám řeklo, že náš dílčí zájem – tedy post hejtmana – musí konzultovat v předsednictvu strany a v Praze. Zpětná reakce však už nepřišla. Situaci jsme vyhodnotili a dnes řekli, že na hejtmanovi netrváme. Ale že chceme dál jednat o koalici.

ANO se spojilo pro další vyjednávání s TOP 09/Žít Brno a Starosty pro Jižní Moravu do trojbloku. Neztratili lidovci ze dne na den iniciativu?

Jsme dohodnuti, že si ve středu s ANO, respektive trojblokem znovu sedneme ke stolu. V trojbloku není nikdo, kdo by nám vadil. Vyjednávací podmínky zůstávají pro všechny stejné. Věřím, že platí chlapské slovo, které jsme si s partnery před začátkem vyjednávání dali. A že se ve středu dostaneme hodně blízko shodě.

ANO ale nyní přizvalo ke stolu sociální demokracii, vy musíte čekat, co z toho vzejde. Neobáváte se, že už nemusíte dostat další šanci?

To je samozřejmě riziko. Na druhou stranu nejsme žádný názorový slepenec, ale strana s dostatečnými zkušenostmi z centrální i regionální politiky. Včetně spolupráce ve vedení města Brna. Zkrátka máme svým partnerům co nabídnout.

Podívejte se, jak si straničtí lídři v Jihomoravském kraji vedli v předvolební debatě Blesku:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů z Brna: O pančování vína, přesunu nádraží a falešné mluvčí kraje Blesk.cz

Fotogalerie
3 fotografie