Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek po volebním průšvihu neví, jestli zůstat v čele TOP 09. Zeptá se strany

Autor: ČTK, Mii - 
11. října 2016
14:00

TOP 09 se u víkendových krajských a senátních voleb moc nedařilo, mnozí lidé výsledky označili za katastrofální. Miroslav Kalousek proto bilancuje svoji pozici ve straně a ačkoli je připraven dál vést TOP 09, chce si příští týden u zástupců krajů a členů výkonného výbor ověřit, zda je to správné rozhodnutí. Novinářům to řekl po úterním jednání předsednictva strany. O personálních otázkách se podle něj v úterý vůbec nehovořilo. Strana musí do příštích voleb najít cestu, jak lépe voličům vysvětlit své programové priority, řekl.

Kalousek chce příští týden vyzvat členy výkonného výboru, aby se vyjádřili k jeho setrvání. „Dnes někdo dokonce říkal, že se mu to ani nechce dělat, ale že to pro mě udělá, když to pokládám za důležité. A já to za důležité pokládám, protože tu zpětnou vazbu potřebuji,“ řekl Kalousek.

TOP 09 v krajských zastupitelstvech obhájila 19 mandátů, i když tentokrát kandidovala bez hnutí Starostové a nezávislí. Do druhého kola senátních voleb postoupili tři její kandidáti. Kalousek v úterý výsledky označil za porážku. „Jakkoliv jsme neztratili žádný mandát, rozhodně je nelze označit za úspěch, ty volby jsme prohráli,“ řekl. Předsednictvo proto v úterý především probíralo, jak senátní kandidáty efektivně podpořit.

Kalousek na jednání předsednictva také zopakoval, že na Táborsku osobně podpoří v druhém kole senátních voleb ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) proti kandidátovi hnutí ANO Jaroslavu Větrovskému. V dalších volebních obvodech se vzájemně podporují kandidáti TOP 09 s kandidáty ODS.

Co slíbili lídři parlamentních stran, pokud neuspějí ve volbách? Podívejte se na video:

Video  Půjdou z kola ven, když prohrají volby? Ptali jsme se v superdebatě Blesku.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Fakt, že se v některých regionech vytváří koalice bez vítězného hnutí ANO, nepovažuje za obcházení vítěze. „Koalice se skládají za účelem sestavení většiny, pokud většina řádně zvolených zastupitelů sestaví koalice, tak nikdo nebyl obejit,“ uvedl. Považoval by za nešťastné, kdyby TOP 09 někde uzavřela koalici, ve které by drželo hejtmana ANO.

Kalousek nechtěl spekulovat, zda by ANO před volbami do Sněmovny nemohlo pomoci, když bude mít možnost uzavření koalic s ostatními stranami bez vítěze označovat za „podvod“ na voličích. „To je otázka spíš pro politology, možná tím (předseda ANO Andrej Babiš) bude argumentovat, možná se bude tvářit ublíženě, to on umí celkem dokonale,“ řekl Kalousek.

joudajoudovy ( 12. října 2016 07:59 )

nejvyssi predstaviteli top naroda kalouku, ktery jste vystridal nekolik kabatku a slouzil i bratrske KSC za totality, na zpetnou vazdu je jiz pozde. krome par vasich podkurovacu, vcetne moravce z ct, vas nikdo v politice jiz nechce.

tosto ( 11. října 2016 18:41 )

nejlepší by bylo kdyby k tomu udělal nedělní debatu Moravec . . . vždyť se jedná o maskota ČT

tosto ( 11. října 2016 18:38 )

čeká , že všichni budou brečet : Miro , to nám snad neuděláš !! Kdo nás povede k výsledku 3,14..??

freecooIin_zika ( 11. října 2016 15:51 )

Když do čela té pochybné strany TOP-09 postaví homokládu Pospíšila, tak budou mít obrovskou šanci na to dostat se z 3,4% na 4%.

agfor ( 11. října 2016 14:38 )

On neví ? Zeptej se lidí, oni ti řeknou, že jsi měl už dávno vypadnout.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa