Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bělobrádek o Babišovi: Uráží a má Paroubkův syndrom. V krajích nejde o zradu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. října 2016
13:07

Že dostává Andrej Babiš v krajích košem? Není prý divu, může si za to sám. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se v povolebním rozhovoru pro Blesk.cz pozastavil nejen nad úspěchem Jiřího Čunka, ale i domlouváním krajských koalic. Vyšachování vítězného ANO nepovažuje za zradu na voliče, ani nic nesportovního. Zatímco někteří tancovali na stolech, jiní dojednávali koalice, říká. Babiš podle něj nazýval všechny zloději, házel politiky z tradičních stran do jednoho pytle a teď se diví, že s ním nechtějí spolupracovat.

Pojďme rovnou k výsledku voleb: Miloš Zeman v našem pořadu S prezidentem v Lánech uvedl, že si Andrej Babiš výhru v krajských volbách zasloužil. I za to, jakým je ministrem financí. Zasloužil si Andrej Babiš výhru?

Důležité je, že vyhrál. Já myslím, že takové hodnocení mi nepřísluší, protože vyhrává ten, kdo dostane nejvíce hlasů a hnutí ANO je bezpochyby vítězem krajských voleb.

Množí se však přirovnání Andreje Babiše k Silviu Berlusconimu, o českém Berlusconim nyní píší i v zahraničí. Vnímáte ho tak také? Sedí s vámi ve vládě „Berlusconi“?

Já myslím, že ne, ona ta srovnávání často pokulhávají, protože to je jiná doba, jiná situace, jiná země. Nicméně jistě to k určité paralele tady vidět můžeme, ale otázka je, jestli budeme Silvia Berlusconiho brát jenom optikou nějakých skandálů, které měl, nebo tím, co Itálii přinesl jako politik. A tady je to myslím trochu rozdílný příběh. U nás se o tom, jak Silvio Berlusconi působil jako italský premiér příliš neví.

Prezident Zeman označil dohadování povolebních koalicí za nesportovní v případě, že je vyšachován vítěz voleb, což ANO hrozí v řadě krajů. Je to nesportovní chování nebo to vnímáte jinak?

Někteří kandidáti, ale i pan předseda Babiš prostě neustáli ten Paroubkův syndrom, kdy nejdříve do všech zlobně klovou. Tady spousta poctivých, pracovitých lidí, kteří chtěli ekonomiku krajů zlepšit a také ji někdy zlepšili, byli systematicky uráženi, že všichni politici z tradičních politických stran jsou zloději, kteří neumí hospodařit. Já myslím, že spousty z těch lidí z krajských reprezentací se to dotklo - napříč politickými stranami. Protože ano, jsou skandály, ale ne ve všech stranách. A to bych za KDU-ČSL chtěl jasně zdůraznit - že my žádné skandály na krajích nemáme, přesto, že jsme spoluvládli ve dvou krajích. 

Jsou tady i další krajští politici, kteří v krajské politice působí, reprezentují tradiční politické strany a byli systematicky uráženi, nevybíravým způsobem, jako by byli všichni zloději. A tak to prostě není. A proto někteří v těch krajských koalicích se rozhodli, že nechtějí jaksi s tímto hnutím spolupracovat. Někde to bylo na osobní bázi. Někteří těchto kandidátek hnutí ANO byli prostě riziko, nebyli to nepopsané listy, byli to lidi, se kterými měli krajské reprezentace a naši krajští politici osobní zkušenost s jejich působením na krajích, s tím, jakým způsobem pracovali ještě za ODS, potom se sociální demokracií a takto to dopadlo.

Takže žádné zrady na voličích se nekonají?

Není to podle mě ani zrada na voličích, ani nic nesportovního, je to věc, jestli umíte diskutovat, jestli umíte vyjednávat. Ono jestliže někteří kandidáti a jejich volební štáby tančili na stolech radostí a mezitím druzí vyjednávali, tak si každý musí rozmyslet, co je pro něj podstatnější. 

A poslední věc, kterou chci říci - nám se to stalo také mnohokrát, nestalo se to jenom Jiřímu Paroubkovi, když vyhrál volby a skončil v opozici. Stalo se to i KDU-ČSL, která v mnoha obcích a městech vyhrála a přesto byla odsunuta do opozice. To se prostě stává, je to otázka buď touhy po změně, nebo je to otázka často i schopnosti vyjednávat a někdy i toho, že už jsou ti ostatní partneři unaveni a chtějí prostě změnu. To se prostě někde stalo, viděli jsme, že i hnutí  ANO jde raději do spolupráce s ČSSD a ODS, než aby šlo s jinými stranami, s jinými subjekty. To tu jejich rétoriku poněkud znevěrohodňuje a vypadá to poněkud pokrytecky.

Jaký signál to bude pro voliče, pokud Andrej Babiš bude několikrát v řadě odmítnut? Nemůže si naopak český volič říci, že příští rok ve sněmovních volbách mu dá důvěru tím spíše? Že mu současné dění, kdy „dostává košem“ naopak ve sněmovních volbách pomůže?

To je jedna z možností. Druhá z možností je, že si možná spousta voličů naopak řekne: Jestli se bude chovat takovým způsobem, že všechny uráží, a to často i nevybíravě a sprostě, o všech říká, že jsou lháři a zloději a všechny hází do jednoho pytle...

Já myslím, že je velmi nespravedlivé, že všechny hází do jednoho pytle, že všechny tradiční strany hází do jednoho pytle, že všechny politiky ostatních stran hází do jednoho pytle, všichni jsou zločinci, všichni kradou apod. To myslím, že může naopak významným způsobem snížit jeho koaliční potenciál a že mnoho voličů si řekne, že než takovýto agresivní člověk s takovou rétorikou, který odpudí možné koaliční partnery k tomu, že v příští vládě nebude vůbec, tak že je to spíše odradí, aby ho volili. Protože volit někoho, kdo skončí v opozici, se jim nebude chtít.

K Berlusconimu přirovnal Andreje Babiše i expremiér Mirek Topolánek. Vás naopak chválil za to, že jste stranu dotáhl do Sněmovny a nyní uspěl i v krajských volbách. Co říkáte na tuto pochvalu a jak hodnotíte volební zisky lidovců?

Každá pochvala potěší, všichni jsme trochu ješitní, nicméně je pravdou, že se ukazuje velká síla KDU-ČSL i v regionech, že nejsme tolik náchylní na ty výkyvy, protože zažili jsme modrou tsunami, oranžovou tsunami, teď bílo-modrou tsunami. My jsme ve výsledku dopadli velmi dobře, protože můžeme to srovnávat s těmi ostatními stranami, a především proto, že tady byl nový silný subjekt, který se objevil, a v těch krajských zastupitelstvech je daleko větší fragmentace. Objevilo se i několik dalších stran, které se tam dostaly, což nebývalo zvykem, alespoň ve většině krajů tam je o jeden, dva až tři subjekty více. Z tohohle hlediska si udržet pozice, myslím, že je dobrý výsledek. 

Pane Bělobrádku, vy jste šel volit v Náchodě - i s dcerkou a synem. V čem je pro vás důležité, případně symbolické jít k volbám i s rodinou? Ukázat jim, že se má chodit volit?

To ani tak ne, to bylo spíš vynuceno, protože já jsem ten den hlídal děti, musel jsem mladého vyzvednout ze školky, Anežku jsem vyzvedl u manželky, protože seděla v komisi, kam tradičně chodí, takže jsem je měl na hlídání. Vzal jsem s sebou i svého otce, protože moje máma seděla také v komisi. Takže my jsme byli s otcem slaměnými vdovci, tak jsme to dali dohromady.  

Ptám se i z toho důvodu, že na Náchodsku byla volební účast 37,22 %, celostátně 34,57 %. Proč podle vás měla o krajské volby zájem jen třetina voličů? V čem je chyba?

Je to v té identifikaci s krajskou politikou, kdy lidé, ačkoli si mohou na ni hmátnout, tak si pořád myslí, že neovlivňuje jejich životy tak, jak by měla. To znamená - pořád ještě si myslím, že lidé berou ty volby jako volby druhého řádu, které nemají takový dopad na jejich životy, jaký ve skutečnosti mají. 

Vyhráli jste ve Zlínském kraji. Co pro vás osobně znamená tohle vítězství? Po letech jste ovládli jeden z krajů. Jak Vy sám vnímáte volební výkon vašeho lídra Jiřího Čunka?

Zlínský kraj je dlouhodobě náš nejúspěšnější kraj a po dlouhé době tam zase budeme mít hejtmana, takže z tohohle hlediska je to určitě dobrý signál, že voliči KDU-ČSL důvěřují. Samozřejmě Jiří Čunek je ve Zlínském kraji fenoménem, který je naprosto neoddiskutovatelný a z tohohle hlediska bezpochyby velkou zásluhu na tom výrazném vítězství má i on sám. 

Může mu tento úspěch dopomoci i zpět do užšího vedení vaší strany, toto velké vítězství?

To je spekulace, necháme to na něm, jestli bude kandidovat a na delegátech sjezdu, jak se rozhodnou.

Co pro vás osobně znamená to, že jste na Hradecku coby dvojka kandidátky pro Královéhradecký kraj získal 3689 preferenčních hlasů (23,18 %) a opět usednete v zastupitelstvu?

Já si vážím důvěry voličů, já už jsem před čtyřmi lety byl co se týká preferenčních hlasů na druhém místě, letos jsem zvítězil. Dostal jsem obecně nejvíc preferenčních hlasů v Královéhradeckém kraji. Samozřejmě to svědčí o tom, že mě lidé v regionu znají a že mám jejich důvěru a zároveň je to i výzva - já jsem dopředu jasně řekl, že mám zájem o to být pouze řadovým zastupitelem, protože mi to dodává velkou možnost znát tu problematiku od zastupitelstva města, kraje, až po vládu. Pro mě to znamená, že budu dál pracovat pro Královéhradecký kraj a jeho občany.

Je správné, aby vicepremiér či ministr byl zároveň i zastupitelem kraje? Je to pro vás i fyzicky zvládnutelné?

Určitě ano, protože politika je jenom jedna a i ve vládě, ve Sněmovně, v komunální úrovni i krajské řešíte v podstatě to samé, jenom s trochu jinou optikou. Jestli je to dobře, nebo ne, tak o tom rozhodují voliči. A voliči rozhodli, že mám v královéhradeckém zastupitelstvu sedět, já tu jejich důvěru hodlám naplnit.

Letošní krajské volby byly vnímány jako střet ČSSD a ANO, předcházela jim očekávání, kolik ČSSD ztratí krajů. Nakonec udržela jen dva kraje. Je to z vašeho pohledu velký neúspěch?

Neúspěch sociální demokracie to bezpochyby je, ale myslím, že tím hlavním poraženým je opozice. A to jak levicová, tak pravicová. Myslím si, že tím nejvíce poraženým jsou komunisté, kteří šli obrovským způsobem dolů. Na to, že v některých krajích sociální demokraty doháněli v minulých volbách, tak teď tedy dopadli jak sedláci u Chlumce.

Co se týká pravicové opozice, tak ta neposílila, také ztratila. Myslím si, že jak ODS, tak TOP 09 nijak neposílily, naopak spíše ztratily. Z tohoto hlediska, myslím si, že tím jasným vítězem je určitě ANO a tím druhým vítězem jsme my. A samozřejmě starostové.

Do pozadí jste tedy odsunuli pravicové strany, ale ta rivalita je nyní mezi vládními. Ovlivňuje tahle rivalita ČSSD vs. ANO, případně vy, nějak vztahy, dynamiku ve vládní koalici?

Tak samozřejmě když jsou dvě strany, které bojují o to, kdo bude hegemonem, že to vliv má, ale ono vždycky jste si soupeřem, i když jste v koalici, takže já myslím, že v tom to není nijak unikátní. 

Jak ostrou očekáváte kampaň před volbami do Poslanecké sněmovny?

Já myslím, že bude nevybíravá a že jak jsme si zažili od některých hnutí a politických stran, tak bude používat veškeré možné nástroje, jak dehonestovat protivníky. A bude se v těch  kampaních bohužel dále lhát. Zažili jsme si to i v té předvolební debatě, říkat tam nesmysly. Bohužel některá hnutí a strany jdou za svým cílem vyhrát za jakoukoli cenu, ale my musíme na to zareagovat trochu jinak. Já jsem přesvědčen, že nebudeme oplácet stejnou mincí, budeme se snažit být věcní a slušní.

Než k volbám dojde, co chtějí lidovci skutečně dotáhnout v současné vládě?

My tam máme spoustu rozjetých věcí, myslím si, že velmi důležité je, aby se nám podařilo stabilizovat situaci v zemědělství, abychom připravili zákon o vědě a výzkumu, abychom dotáhli do konce i návrat slevy na děti pro živnostníky danící paušálem, v oblasti kultury a památkové péče abychom dotáhli některé velké projekty, které jsou, a připravili se na rok 2018, na výročí 100 let od založení Československé republiky.

A ještě z jiného soudku. Těsně před volbami si Česko připomnělo nedožité osmdesátiny Václava Havla. Jak jste na něj zavzpomínal vy, jak na něj vzpomínáte?

Já jsem na něj zavzpomínal svým blogem, který jsem napsal po jeho úmrtí - jestli si zbožštíme Václava Havla. Já myslím, že Václav Havel byl jeden z mála státníků, kterého jsme měli za posledních 25 let, ale zároveň by bylo špatně dělat ze všeho, co udělal, bezchybnou, jedinečnou a skvělou věc. Myslím si, že každý máme své chyby, že se nám také leccos nepovedlo. To znamená být kritičtí, ale určitě odkaz těch věcí a velké části toho, co říkal, co si myslel, určitě je pořád aktuální a je potřeba to neustále promýšlet.

VIDEO: Reakce KDU-ČSL ve štábu po krajských volbách

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Samo ( 1. listopadu 2016 19:50 )

Carmin to nemůže zkrátit, protože to ofotil z bolševického věstniku.

mirkazam ( 16. října 2016 15:39 )

Černo***níci si foukají,že se dostali na špici,ale bohužel...veškerá účast na volbách nulová...tak naparování z vítězství je trapas..

mirkazam ( 16. října 2016 15:31 )

zdenekk...co jiného bys ze sebe mohl vyplknout než sprosťárny...na víc totiž tvůj malý rozoumek velikosti hrášku nestačí ..

joudajoudovy ( 13. října 2016 09:28 )

flaternik si kasa svoji kleriku a z volebni pozice, opet na ocasu rozohneneho nabubreleho krocana, kaze o moralce. jak stale se opakujici vyjev?

joudajoudovy ( 13. října 2016 09:20 )

verim a doufam, ze nam ANO v pristim roce teprve zacne poradne vladnout, kdyz doposud se tak nestalo. v casove ose mate jisty chaoz.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa