Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek v pasti a „Berlusconi“ Babiš. Expert: Co ukázaly volby o lídrech?

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    12. 10. 2016
    05:31

    Krajské volby jako předehra voleb do Sněmovny ukázaly i to, jak si vedou lídři jednotlivých parlamentních stran. Vítězný Andrej Babiš (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD) v nesnázích, ale podržený spolustraníky. A v ještě větších problémech Miroslav Kalousek (TOP 09), u kterého se spekuluje, zda pod ním vůbec strana může úspěšně konkurovat dalším uskupením. Jak vidí situaci u jednotlivých lídrů politolog Lukáš Jelínek?

  • 1.Babiš jako magnát Berlusconi

    V zahraničí o něm píšou jako o „českém Berlusconim“. Andrej Babiš (ANO) ve svých rukách soustřeďuje stále větší moc, jeho první útok na kraje skončil volebním triumfem, i když povolební vyjednávání už takovou selankou nejsou a vítězné ANO v některých krajích přijde zkrátka. Babiš překonal svá vlastní očekávání, v kolika krajích by mohl uspět, i když hejtmanské počty pak redukoval.

     

    „Ta podoba s Berlusconim je čím dál intenzivnější. Včetně toho, že Berlusconiho strana tak dlouho byla úspěšná, dokud byl u moci. A bylo to relativně dlouho. S jeho odchodem začala padat. Myslím si, že v případě ANO můžeme sledovat něco podobného, protože Andrej Babiš na sebe nabalil politickou, ekonomickou i mediální moc,“ uvedl Blesk.cz politolog Lukáš Jelínek.

     

    „Neumím si dost dobře představit, že by dokázalo hnutí ANO bez něj delší dobu přežít. A to je vlastně výhoda i nevýhoda toho hnutí, protože Babiš ho má dobře pod kontrolou, alespoň na té celostátní úrovni, ale v okamžiku, kdyby z jakéhokoli důvodu z politiky odešel, tak nejspíš to hnutí odejde s ním,“ dodal Jelínek.

    Krajské volby 2016: Rozesmátý Andrej Babiš ve štábu hnutí ANO. Vpravo Martin Stropnický Krajské volby 2016: Rozesmátý Andrej Babiš ve štábu hnutí ANO. Vpravo Martin Stropnický | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 2.Sobotka (zatím) v bezpečí?

    Zakývala se židle pod Bohuslavem Sobotkou (ČSSD)? Sociální demokraté nestačili na svého vládního partnera, se kterým byli před volbami na kordy. A ani po nich to nevypadá na dvakrát vřelý vztah, ale pouze dožívající vládní manželství z rozumu. Sobotka věřil v sedm hejtmanů, vyhrál jen ve dvou krajích - pozice obhájili Jiří Zimola na jihu Čech a Jiří Běhounek na Vysočině. A prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech připomínal, že po vlastním neúspěchu v krajských volbách 2000 zvažoval rezignaci. Sobotka nic takového dělat nehodlá. Má ČSSD jinou alternativu?

     

    „Myslím si, že nemá. Bohuslav Sobotka založil  jak svoji vládní politiku, tak politiku uvnitř sociální demokracie na vyvažování různých proudů, různých směrů, a to se mu relativně daří. Navíc sociální demokraté nebudou chtít třást křeslem předsedy před tím rozhodujícím soubojem v Poslanecké sněmovně,“ míní politolog Jelínek.

     

    „Ale to, že se objevují nebo budou objevovat výtky na Sobotkovu adresu, že je málo bojovný, málo důsledný a málo Andreji Babišovi vrací jeho rány, s tím se nejspíš potkávat budeme. A bude to vyplývat z určité nervozity sociálních demokratů, která je po tom krajském výsledku docela pochopitelná,“ dodává Jelínek. On sám má s fungováním ČSSD vlastní zkušenosti. Dělal totiž poradce Vladimíra Špidly či Lubomíra Zaorálka.

    Krajské volby 2016: Bohuslav Sobotka během tiskovky ve štábu ČSSD Krajské volby 2016: Bohuslav Sobotka během tiskovky ve štábu ČSSD | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

  • 3.Kalousek a TOP 09 v pasti

    Kolem Miroslava Kalouska (TOP 09) se rozhořela vášnivá debata. Prospívá topce, že je v jejím čele? Rezonují obavy, aby se za současného stavu dostala TOP 09 příští rok vůbec do Sněmovny. Podle řady komentářů také lidé neuvěřili Kalouskovi mávání tibetskou vlajkou před policejními kordony během návštěvy čínského prezidenta v Praze. Kritika Babiše a Zemana nezafungovala. Projekt Antibabiš na úspěch v krajích nestačil.

     

    „Myslím si, že topka bude mít velký problém svojí existenci ve Sněmovně uhájit, myslím si, že ten výsledek bude nejspíš hodně těsný kolem té pětiprocentní hranice, protože ta strana v současnosti poté, co kdysi stála na Karlu Schwarzenbergovi, tak dnes působí dojmem, že stojí jenom na Miroslavu Kalouskovi. A Miroslav Kalousek je vnímaný jako kontroverzní politik, který TOP 09 především v současnosti vymezuje vůči Andreji Babišovi a jeho politice, ale nějaké vlastní pozitivní poselství z toho vypadává. Proto si myslím, že se TOP 09 dostává do určité pasti, která se může potom v těch sněmovních volbách projevit,“ uvedl politolog Jelínek.

     

    Mladý podnikatel z Brna a člen topky Ondřej Kania se ptá, zda jde ještě o TOP 09, či už jen TOP 0,9 %. A výsledky označuje za „katastrofální“. Podle něj se navíc Kalousek ve strachu o svou pozici začal obklopovat „slabými lidmi“. „V týmu TOP 09 je celá řada zajímavých lidí, ať už pan Heger nebo pan Plíšek. Problém je, že tu mediální pozornost si dokáže získat jenom Miroslav Kalousek. A to si myslím, že ta chyba je, protože když má politická strana více osobností, nebo si to o sobě myslí, že má více osobností, tak by je měla nabízet i do toho mediálního provozu. A to bohužel TOP 09 nedělá,“ dodává Jelínek.

    Krajské volby 2016: Miroslav Kalousek ve štábu TOP 09 Krajské volby 2016: Miroslav Kalousek ve štábu TOP 09 | Foto Blesk - David Malík

  • 4.Fiala jako Babišův protipól

    O něco lépe dopadl jiný lídr na pravici Petr Fiala (ODS). Občanští demokraté nabírají na dechu, jenže stále pokulhávají po dřívějších dobách v čele politického pelotonu. Fialu však těší návrat na pozici nejsilnější pravicové strany. Není však spíše jednookým králem mezi slepými? A může vůbec konkurovat Andreji Babišovi?

     

    „ODS mnohem lépe funguje a připomíná politický tým než TOP 09. Z tohoto hlediska i ty její šance jsou o trochu větší. Včetně toho, že při oslovování voličů ODS mnohem víc sází na populární témata u veřejného mínění, jako je vlastenectví, odpor k migraci. A mixuje to z tradiční pravicovou politikou. Z tohoto hlediska si ODS počíná mnohem mazaněji a je vidět, že má mnohem delší politické zkušenosti jak na celostátní úrovni, tak v regionech. A z toho se také odvíjejí ty její lepší volební vyhlídky,“ řekl Blesk.cz politolog Jelínek.

     

    ODS navíc tentokrát v žádném kraji nevyhrála, v roce 2012 to bylo alespoň v Plzeňském kraji i zásluhou tehdejšího lídra Jiřího Pospíšila. Může rozvážný profesor Fiala, který se čas od času snaží přitvrdit třeba během tématu migrační krize, dotáhnout ODS zpět na stupně vítězů. Může vůbec konkurovat Babišovi?  

     

    „Jistou šanci, pravda, u menšiny voličů než u většiny má.  A to právě proto, že je to naprostý protipól Andreje Babiše. Je to politik, který si zakládá na svém akademickém zázemí a na tom, že je předvídatelný, konzervativní, zatímco Babiš je impulzivní, nevypočitatelný a nevíme úplně přesně, z jakého programu nebo z jakých hodnot vychází. Pro tu menšinu voličů, kteří chtějí politika spíše intelektuála, spíše čitelného nebo hodnotového, může být Petr Fiala zajímavější. Ale vždycky to bude spíš menšina,“ dodal Jelínek.

    Krajské volby 2016: Petr Fiala doráží do volebního štábu. Krajské volby 2016: Petr Fiala doráží do volebního štábu. | CNC Jakub Poláček

  • 5.Filip bez zvláštního charisma

    Ztratili i komunisté. Během minulých voleb vyhráli v Ústeckém i Karlovarském kraji, tentokrát v žádném. Otřáslo to nějak pozicí Vojtěcha Filipa (KSČM)? Vedle toho se vede i spor o to, zda do koalice s KSČM jít, či nikoli. Miroslav Kalousek (TOP 09) označil v Radiožurnálu komunisty dokonce za „extremisty“, Filip tvrdí, že jsou „slušným partnerem pro každé vyjednávání“. „To, že nás někdo nechce, je spíše jeho extremismus než náš. My jsme radikální levice, nejsme žádní extremisté,“ reagoval Filip. Otřásla se i jeho pozice?  

     

    „Vojtěch Filip získal mandát na nedávném sjezdu a komunisté nemají ve zvyku dělat převraty ve své straně. To znamená, že ještě nějakou dobu své jisté Vojtěch Filip mít bude. Ale na druhou stranu se ukazuje, že tak, jak on je vlastně vnímaný jako jeden z nejnudnějších politických lídrů v české politice, který nemá žádné zvláštní charisma, kterým byl strhoval voliče. A komunisté si ho hýčkali především jako člověka, který zná procedury, který zná kuloáry, který má kontakty, tak se ukazuje, že tady toto do budoucna nebude muset stačit,“ uvedl Jelínek.

     

    „Že budou komunisté do svého čela potřebovat někoho, kdo bude dravější a kdo se dokáže s protestními hnutími o nespokojené voliče poprat, tady v tomto si myslím, že má Vojtěch Filip velké rezervy, nebo že je to dokonce disciplína, kterou on nezvládá,“ podotkl politolog.

    Krajské volby 2016: Šéf komunistů Vojtěch Filip ve štábu KSČM Krajské volby 2016: Šéf komunistů Vojtěch Filip ve štábu KSČM | Foto Blesk - Petr Novotný

  • 6.Bělobrádek navazuje na Luxe

    Šéf lidovců Pavel Bělobrádek nejprve dotáhl KDU-ČSL do Sněmovny, nyní uspěl i v krajských volbách. Lidovci s lídrem Jiřím Čunkem, expředsedou strany a taktéž bývalým vicepremiérem, vyhráli ve Zlínském kraji a po dlouhých letech se těší na hejtmana. Posílilo to i Bělobrádkovu pozici?

     

    „Myslím si, že Pavlu Bělobrádkovi hodně pomůžou i ty senátní volby, pokud to dopadne tak relativně nadějně, jak to nyní vypadá z těch postupů do 2. kola. Mám takový dojem, že Pavel Bělobrádek navazuje na ty lidovecké úspěchy z Luxovy éry v druhé půlce 90. let a kromě toho je to lídr, který je dobře přijímaný i nelidoveckými voliči nebo i politickými KDU-ČSL. Takže si myslím, že pokud on sám nebude chtít opustit svou předsednickou židli, tak že ta pravděpodobnost, že by ho někdo mohl vystřídat, je velmi malá,“ uvedl pro Blesk.cz politolog Lukáš Jelínek.

    Krajské volby 2016: Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka ve štábu KDU-ČSL Krajské volby 2016: Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka ve štábu KDU-ČSL | Foto Blesk - Daniel Černovský

  • 7.Gazdík těží z Půty a Rakušana

    A pak jsou tu další dva zajímaví lídři: Petr Gazdík (STAN) a Tomio Okamura (SPD). Je čím dál tím patrnější, že STAN se odpoutává od TOP 09, na parlamentní úrovni spolupracují, ale do další spolupráce se příliš nehrnou. Samostatná kandidatura v krajských volbách pro gazdíkovce znamenala zisky. On sám smekal především před libereckým hejtmanem Martine Půtou, který navzdory vlekoucímu se obvinění pozici uhájil. I před dotírajícím ANO. Sám Gazdík se radoval z mimořádných výsledků - i ve středních Čechách, kde vsadil na „jadernou lady“ Danu Drábovou.    

     

    „Z rozhovorů, které Petr Gazdík dával před volbami, jsem získal pocit, že mají Starostové mnohem větší ambice, než vlastně co nakonec v těch krajských volbách získali. A co v těch krajských volbách získali, to především souvisí s jmény charismatických lídrů Martina Půty v Liberci a Víta Rakušana ve středních Čechách. Z tohoto hlediska si myslím, že tak, jak Petr Gazdík sám se vrátil na post předsedy STANu proto, že Půta v určitém okamžiku odešel, poněvadž je trestně stíhaný, tak stejně tak můžeme časem se i na tom postu předsedy strany dalšího střídání dočkat. Třeba i samotní Starostové a nezávislí se dohodnou, že pro ně bude výhodnější mít v čele nějakého titulárního hejtmana než politika, který je v současnosti vnímaný převážně jako parlamentní, sněmovní politik,“ říká politolog Jelínek.

    Krajské volby 2016: Předseda hnutí STAN Petr Gazdík s kandidátkou do středočeského zastupitelstva Danou Drábovou Krajské volby 2016: Předseda hnutí STAN Petr Gazdík s kandidátkou do středočeského zastupitelstva Danou Drábovou | Blesk/Alexandr Malachovský

  • 8.Okamura by přesvědčil i jako sluníčkář?

    Tomio Okamura (SPD) naopak vsadil na spolupráci s bývalými Zemanovci a raduje se z průniku do řady zastupitelstev. Pro něj samotného může jít o satisfakci, cesta, kterou se vydal, vyzněla úspěšně - na rozdíl od Úsvitu, který se spojil s Blokem proti islamizaci a stejně jako ostatní protimigrační spolky vyhořel. Okamurovi jedinému sázka na téma uprchlické krize jakž takž vyšla. Do Sněmovny přitom vstupoval jako lídr jedné ze stran, dnes je nezařazeným poslancem a věří, že se SPD bude radovat i příští rok.

     

    „Jedna věc je, že Tomiu Okamurovi se podařilo ty Zemanovce trošičku vynulovat, protože ta jejich koalice uspěla tam, kde skutečně fungovali společně, zatímco samotní Zemanovci, když kandidovali v Pardubickém nebo Zlínském kraji, tak neuspěli. Je vidět, že i při té jejich spolupráci je Tomio Okamura klíčová figura. Myslím si, že se tady v těch volbách jasně ukázalo, že Okamura je nejvýraznější nebo nejcharismatičtější politik na krajní pravici. A pokud by měl mít někdo šanci z té krajní pravice uspět i v celostátní politice v těch příštích volbách, tak je to opět on, ale to se určitě bude špatně poslouchat všem těm ostatním malým extremistickým stranám, které jsou zpravidla s Tomiem Okamurou v konfliktu. Tam to je velká otázka, jestli politik, který je atraktivní pro voliče, dokáže nakonec poslepovat i tu krajní pravici anebo jestli půjde i jeho strana SPD do voleb s tím, že bude oscilovat někde kolem té pětiprocentní hranice a možná ji překročí, možná ne,“ uvedl Jelínek.

     

    Že jako jediný uspěl Okamura s hlavním tématem uprchlické krize, přičítá politolog jeho charismatu. „Kdyby Okamura komunikoval jakékoli jiné téma, i kdyby si hrál na toho největšího sluníčkáře v zemi, tak si myslím, že dokáže spoustu lidí přesvědčit, protože skutečně určitý voličský okruh k přesvědčení je a tady v tomto na té krajní pravici nemá vůbec žádnou konkurenci, nikdo se mu nemůže rovnat,“ komentoval Okamurovy šance.

    Krajské volby 2016: Tomio Okamura ve štábu SPD Krajské volby 2016: Tomio Okamura ve štábu SPD | Foto Blesk - Robert Klejch

salto ( 12. října 2016 09:03 )

Kdyby nebylo Šláfenberka který zblbnul svým čírem mlaďasy tak celá TOP by z (_!_) jenom vykukovala

panda82 ( 12. října 2016 08:56 )

Samozřejmě, a voliči jsou jim pro smích, stejně si svoje koryta ukořistí a preference stran je slušně řečeno na houno, k dalším už nemusí ani agitovat, Plzeň, Hradec Králové to měli dávno koupené, že páni konšelé, ale aspoň Kalousovi spadl hřebínek, ten tomu hodně pomohl, že otrávil lid, no a když je v TOPce nenhraditelný, tak potěšpánbůh to je kvalita a ti by chtěli vládnout , kolik jich je , nevynese je průvan?

ivoadller ( 12. října 2016 08:29 )

To je důkaz toho, že jsou mnohem horší než byli komunisti. Tis taky dělali co chtěli, ale tihle u toho navíc kradou.

mathony ( 12. října 2016 07:58 )

 na co vlastně volby jsou jen na vytahování peněz ze státní pokladny protože ti co je lidi volili tak stejně nejsou tam kde si lidé přáli tak čemu se dělají a zmetci co nechtějí dělat se tam drží pořád

Bocian ( 12. října 2016 06:45 )

Je to tak. I když ty parlamentní volby mívají účast větší, je potřeba aby k volbám chodilo co nejvíce lidí. U nás by měli být volby povinné. Lidi jsou z toho bordelu v Exekutistáně tak otrávení, že podléhají naprosté apatii ke všemu i politice. A to je cesta do pekel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa