Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Úředníci z ministerstva průmyslu mají problém. Mohou prý za 2miliardovou pokutu

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek
Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek  (Autor: Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: zst - 
11. října 2016
10:51

Téměř dvě miliardy korun musela Česká republika Bruselu vracet za záruky pro zvýhodněné podnikatelské úvěry. Policie teď obvinila trojici úředníků z ministerstva průmyslu a obchodu, kteří za špatné čerpání dotací zřejmě mohou. Informace přinesl zpravodajský portál Neovlivní.

Druhá nejvyšší částka, kterou muselo Česko do Evropské unie vrátit. To je korekce 1,8 miliardy korun kvůli špatnému čerpání peněz na zvýhodnění podnikatelských úvěrů. Bývalý šéf sekce Miroslav E., ředitel odboru Břetislav G. a někdejší ředitelka odboru Zuzana M. jsou podle Neovlivní mezi obviněnými. Všem třem dlouholetým úředníkům policie připisuje odpovědnost za chyby.

„Aniž bych uváděla konkrétní jména, mohu sdělit, že ve věci, na kterou se ptáte, policie obvinila konkrétní osoby,” uvedla bez bližších podrobností k případu vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Na chyby upozornil Brusel už v roce 2011, od roku 2013 požadoval vrácení téměř dvou miliard. Česká republika se tomu ale několik let vzpírala. Před dvěma lety začala přešlapy podle důvěryhodného zdroje webu prošetřovat také česká protikorupční policie.

Problém je v třetinovém vlastníkovi

Úředníci měli pochybit v zárukách za zvýhodněné úvěry pro podnikatele. Ty v té době přidělovala Českomoravská záruční a rozvojová banka, kterou ze dvou třetin ovládal stát a z jedné třetiny soukromé finanční domy. Banka ale nevyhrála standardní výběrové řízení, právo na tyto služby tak získala podle auditorů EU netransparentně.

Program bonusových úvěrů navíc banka poskytovala příliš draho. Podle Neovlivní to znamenalo, že zodpovědní manažeři brali přehnané peníze. „Ministerstvo nevyvodilo personální či regresní postihy vůči svým zaměstnancům s ohledem na skutečnost, že zapojení banky do procesu implementace operačního programu bylo realizováno v dobré víře ve správnost postupu, bylo navíc ověřeno u kompetentního Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a ani Komise v dané době neavizovala ve vztahu k zapojení banky žádný problém. Ten nastal teprve v roce 2010 jinou interpretací daných podmínek ze strany unijních auditorů,“ hájil rezort své pracovníky v roce 2014. Aktuální komentář redakce zjišťuje.

Problémem je především to, že banku z části vlastnila soukromá firma. Pro takové subjekty pak platí, že musí být vypsáno výběrové řízení. Kdyby byl 100% vlastníkem stát, bylo by vše zřejmě v pořádku.

joudajoudovy ( 11. října 2016 16:28 )

tak proto se mladek cpe na senatora, aby mel imunitu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa