Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podvod, vzteká se Babiš kvůli vyšachování. Věří si jen na 4 hejtmany z devíti

Autor: ČTK, zst, kal - 
10. října 2016
13:51

Podle Babiše je reálné, že ANO bude mít čtyři hejtmany. Hnutí ANO přitom v krajských volbách zvítězilo hned v 9 regionech. Utvoření koalice bez ANO v Královéhradeckém kraji považuje ministr financí a šéf ANO za podvod na voličích, jak uvedl pro Blesk.cz. Na jihu Moravy se nehodlá tak snadno vzdát.

Předseda ANO, vicepremiér Andrej Babiš považuje za reálné, že ANO bude mít po víkendovém vítězství v devíti krajích čtyři hejtmany. Utvoření koalice bez ANO v Královéhradeckém kraji považuje za podvod na voličích. 

„Nerespektování výsledku voleb a obcházení vítěze je jen důkazem, že tradiční politické strany udělají cokoliv, aby se udržely u koryta za každou cenu. Zároveň ať mi nikdo netvrdí, že za pár hodin najdou v Hradci i v Plzni programový průnik strany, které se označují za pravicové i levicové. Koalice měly pravděpodobně dohodnuté dopředu. A celé volby byly vlastně tak trochu podvodem na voličích. Tohle je politika v podání tradičních politických stran,“ uvedl Babiš pro Blesk.cz.

Novinářům řekl, že hnutí je v krajích stále cizí element, takže tam vznikají podobně jako ve Sněmovně dohody většiny proti ANO. „Doufám, že všichni voliči to vidí. A podobně budou probíhat ty příští parlamentní volby,“ poznamenal.

Překážku v získání hejtmanského křesla vidí Babiš i v tom, že strany v některých krajích spolupracují dlouhodobě. Tradice pak podle něj drží povolební spolupráci dosavadních stran v Pardubickém, Jihomoravském a Plzeňském kraji.

Vicepremiér uvedl, že nechce vstupovat do jednání o povolebních koalicích a že ctí strany, které respektují výsledky hlasování. Na dotaz, zda by podpořil na úrovni regionů koalice s vládní ČSSD, odpověděl tím, že Jihomoravský, Moravskoslezský a Středočeský kraj považuje za semeniště korupce a existují tam „silné vazby z minulosti“.

Boj o Jižní Moravu: Nahradí Haška Šimek?

Hejtmana by oproti původním slovům chtělo nakonec ANO na jižní Moravě. Tam vyhrálo volby před KDU-ČSL a ČSSD. ČTK to řekl krajský lídr hnutí Bohumil Šimek, který by měl být v případě uzavření koalice kandidátem na hejtmana. ANO jedná o možné koalici s KDU-ČSL a dalšími stranami. Ke vzniku většinové koalice je potřeba nejméně tří partnerů.

Haškovu opozici tvořili v debatě Blesku v Jihomoravském kraji především (zleva) Jiří Hlavenka (SZ + Pir.), Bohumil Šimek (ANO) a Jan Vitula (TOP 09 + Žít Brno). Haškovu opozici tvořili v debatě Blesku v Jihomoravském kraji především (zleva) Jiří Hlavenka (SZ + Pir.), Bohumil Šimek (ANO) a Jan Vitula (TOP 09 + Žít Brno). | Blesk / David Malík

Šimek hned po volbách uvedl, že hnutí ANO nejde primárně o funkci hejtmana a nemusí ji mít, ale chce prosazovat svůj program. „Jednání však nějakým způsobem postupují a my nevidíme důvod, proč bychom jako vítězové neměli chtít pozici hejtmana,“ změnil názor Šimek.

Už dříve avizoval, že pokud získá uvolněnou funkci v radě kraje, vzdá se pozice ředitele brněnské policie, kterou nyní zastává. ANO kromě lidovců jednalo i s TOP 09. „Máme za sebou i schůzku s ODS. Vyjednávání však budou ještě chvíli trvat,“ dodal Šimek.

Fotogalerie Krajské a senátní volby 2016 96 fotografií

Na jihu Moravy vyhrálo volby hnutí ANO, které získalo 15 mandátů z 65. Druhá skončila KDU-ČSL s 11 mandáty, třetí ČSSD jich má také 11. KSČM získala sedm křesel v zastupitelstvu, ODS šest, shodně po čtyřech má TOP 09 s Žít Brno, SPD a SPO a Starostové pro Jižní Moravu. Posledních 8 let byl hejtmanem Michal Hašek (ČSSD), se kterým však ANO, TOP 09 s Žít Brno a Zelení a Piráti odmítli po volbách spolupracovat.

ANO zvítězilo ve volební premiéře v regionech ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Sociální demokraté obhájili první místo jen v Jihočeském kraji a na Vysočině.

Krajské a senátní volby 2016 na Blesk.cz zde >>>

brei ( 11. října 2016 17:34 )

Vážený pane "alias" zdenekk, bohužel jste nějaký pomatený Vy. Vaše výrazy odpovídají patřičnému IQ. Patrně je pod úroveň s Vámi vůbec diskutovat. Jenom by mne zajímala jedna záležitost. Když tady mluvíte o A. Babiši ve spojitosti s údajným STB, zda Vám nevadí minulost převlečených komunistů z padesátých let, kdy se jednalo o krvavý teror KSČ vč. poprav (Milada Horáková v červnu 1950 a řada dalších nevinných lidí popravených a zavřených). Tito již v té době aktivní komunisté ve straně byli potom ještě celých 20 let, než se převlékli (např. Ruml st., Dientsbier st., Pithart, Pavel Kohout, Pelikán, Dubček a řada dalších), kteří se spojili následně s kolaborantem V.H. a po roce 1990 znovu ovládli tuto republiku. To Vám ale buď nic neříká, nebo Vám to nevadí. Patrně patříte k té bezcharakterní skupině "Havloidů". Většina slušných lidí již si toto uvědomuje a tito lidé už mají dokonce i menší % svých zastánců než současní komunisté.

joudajoudovy ( 11. října 2016 08:29 )

zdenekk, davam ti jeste rok a pak zapadnes v historii intrackych diskuzich. tva matka ma byt na co hrda

jerry ( 11. října 2016 06:22 )

Hlavně ať moc neposiluje svěrače, hůř by se ti tam pro ty koblihy lezlo.

babamotorkarka ( 10. října 2016 20:26 )

POZOR ! Hnutí pro Prahu 1-22 jsou většinou přeběhlíci z ODS.

aaobcanka ( 10. října 2016 19:59 )

Nezapomeňte za rok u parlamentních voleb, jaký podraz na vítěze ANO udělali v krajích : ČSSD, TOP, ODS. Za rok volme ANO a nebo i KSČM, za nichž tu byl aspoň řád a pořádek !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa