Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kandidát do Senátu v Praze zbankrotoval a dluží 1,8 milionu. Kde vzal na kampaň?

Autor: Zuzana Štíchová - 
10. října 2016
18:45

Jeho kampaň v senátních volbách vyšla na desítky tisíc, sám ale dluží téměř dva miliony. Adept na senátorský post za Prahu 11 Petr Sýkora, který kandidoval za Jižní Město náš domov a získal 1560 hlasů, musel do insolvence už začátkem loňska. Nezdařilo se mu totiž podnikání. Následně musel prodat dům a uskromnit se. I když se senátorem nestane, protože získal jen 5,5 % hlasů, nabízí se otázka: Kde vzal peníze na předvolební kampaň? Prý ji financovala strana a zveřejnění informací je jen politický boj, reagoval krajně nelibě.

Do nezáviděníhodné situace se dostal jeden z kandidátů na křeslo senátora za Prahu 11. Petr Sýkora před lety podnikal, otevřel restauraci, na což si vzal několik úvěrů. Souvisela s tím i dohoda s jedním z nádnárodních pivovarů, že bude čepovat jejich pivo – výměnou za směnku ve výši 330 tisíc korun.

Jenže podnikání se Sýkorovi nevyvedlo a přišly problémy. S pivovarem se na změně podmínek nedohodl a společnost po něm najednou chtěla téměř 900 tisíc. Po poradě s právníkem se rozhodl jít do insolvence, tedy bankrotu.

„V momentě, kdy požádáte soud o povolení oddlužení, musíte přestat splácet všechno. Úvěry, které jsem měl a řádně mnoho let splácel, prostě nesmíte dále platit, protože byste zvýhodňovali jednoho věřitele před druhým,“ přiblížil pro Blesk.cz lapálie s insolvencí Sýkora. Proto mu „naskákaly“ další nesplacené pohledávky – sociální a zdravotní pojištění, úvěry u bank a další. Sečteno podtrženo je dluh přes 1,8 milionu korun.

Seznam firem, kterým Sýkora dluží. Mimo jiné neplatil sociální a zdravotní pojištění. Nezvládal ani několik půjček. Seznam firem, kterým Sýkora dluží. Mimo jiné neplatil sociální a zdravotní pojištění. Nezvládal ani několik půjček. | Insolvenční rejstřík

„Ano, jsem v insolvenci a nejsem na to pyšný. Nicméně bych rád upozornil na fakt, že tzv. osobní bankrot je zákonným způsobem oddlužení, který má velice přísná pravidla a soud jej neumožní každému. Pokud vám soud vyjde vstříc, určí vám tzv. životní minimum a veškeré prostředky nad toto minimum jdou na umořování dluhu. Z toho je patrné, že je úplně jedno, kolik bych vydělával jako možný senátor, vždy by mi zůstalo jen minimum a ostatní peníze by odešly na splácení dluhu,“ odpověděl na dotaz, zda by z vyššího platu splácel řádně své problémy.

Kandidát si stěžuje na „prasárnu“

Se vším podle svých slov vystoupil na zastupitelstvu a nebylo to tak žádným tajemstvím. Znovu se ale dluhy začaly propírat v době, kdy se blížily senátní a krajské volby. Sýkora se totiž rozhodl, že chce být senátorem. „Hnutí pro Prahu 11 s tím vystoupilo 14 dní před volbami,“ stěžoval si na neférový souboj.

„Napsali do svého časopisu, který šel do všech schránek – ‚těsně před uzávěrkou jsme se dozvěděli‘. Půl roku to věděli přímo ode mě a teď udělají takovou ‚prasárnu‘. Nebyl to útok jen na mě, ale i na moji rodinu. Moje žena to opravdu těžce nesla, o dětech radši nemluvím,“ dodal.

Petr Sýkora v rámci předvolební kampaně. Sám je prý přitom na mizině... Petr Sýkora v rámci předvolební kampaně. Sám je prý přitom na mizině... | www.sykorapetr.cz

Kampaň prý zaplatila strana

Sýkora získal v prvním kole senátního souboje 5,53 % hlasů (1560 hlasů) a do druhého kola tak nepostoupil. „Beru to jako úspěch. Skončil jsem první za těmi velkými stranami,“ komentoval přesto součet. S jeho kandidaturou ale souvisela také předvolební kampaň. Na fotografiích ze Sýkorova oficiálního webu je vidět, jak rozdává balonky oblečen do propagačního trička stejně jako jeho pomocníci.

Spekulace o tom, kde vzal na předvolební kampaň, která zcela jistě nestála jen pár stovek korun, vyvrací neúspěšný kandidát rázně: „Celou mou kampaň financovala politická strana Jižní Město náš domov samozřejmě ze svého transparentního účtu.“ Každopádně na transparentním účtu jsou vidět výdaje jako bannery 12 100, časopis 48 200 nebo kauce 20 tisíc.

Politika je opravdu žumpa a já se právě teď rozhoduji, jestli budu dále pokračovat a vystavovat tak svou rodinu dalším útokům,“ uzavřel vysvětlení politik, který se proslavil především bojem proti kamionové dopravě v Praze nebo prosazováním dostavby Pražského okruhu.

mafa ( 11. října 2016 13:12 )

Proc v clanku ani jednou nezazni jmeno "Dalibor Mlejnsky", exstarosta Prahy 11, kdyz jsou jedna partaj? Hned by kazdy poznal, odkud vitr vane - z Jihomestskeho Palerma! Pan Sykora je klientelisticky subjekt dlouhodobe parazitujici na obecnim majetku Prahy 11, cemuz soucasne ANO / TOP pod vedenim radnich Jiravy a Urbankka klidne prihlizeji a spolecne s Mlejnskym a Sykorou odvolavani obcanske aktivisty z funkci, aby jim neprekazeli!!! Ctete dal > http://www.hpp11.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=501:kandidat-do-senatu-petr -sykora-z-jm-nd-je-uveden-v-insolvencnim-rejstriku-jako-dluznik

miro 49 ( 10. října 2016 20:42 )

Další neschopný zkrachovalec, který se vstupem do politiky snaží řešit své finanční problémy.Ale takových už je tam moc.Potřebujeme politiky, kteří něco dokážou.

babamotorkarka ( 10. října 2016 20:21 )

POZOR ! Hnutí pro Prahu 1-22 jsou většinou přeběhlíci z ODS. Nezapomeňte za rok u parlamentních voleb, jaký podraz na vítěze ANO v krajích vykonaly : ČSSD, TOP, ODS. Za rok volme ANO a nebo klidně i KSČM, za nichž tu byl aspoň řád a pořádek. ........................................................................ Voliči TOP a ČSSD nezůstali doma. 1) Voliči TOP se vrátili ke své osvědčené mateřské tunelářské "firmě" ODS. 2) Voliči ČSSD přešli k ANO. Sobotka ztratil své mnohaleté voliče, neboť : 1) instaloval jako vzor policistů p. Chovance, jenž je negativním vzorem, a to jako údajný podvodník na plzeňských právech. Práva měl vystudovat, aniž by na VŠ jezdil, a místo za x let jen za pár měsíců. Sobotka nejenže neodsoudil podraz p.Chovance, když p.Chovanec udal p.Haška svému guru, Sobotkovi, po prezidentských volbách, tj. že byl s Haškem a spol. u prezidenta Zemana, ale navíc p. Chovance vzal na post ministra, kde mají působit čestní nekřiváci, nepodrazáci, neudavači, 2) Sobotka hájil muslimské migranty, budoucí možné vrahy našich dětí. 3) Sobotka neměl už při předchozích volbách prezidentů podrazit svoji stranu ČSSD, tj. Zemana, kdy volil paradoxně Klause. Podvody a lži se politikům neodpouštějí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa