Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Českého misionáře drží v africkém vězení. „Propusťte ho,“ vyzvali europoslanci

Autor: ČTK, val - 
6. října 2016
12:58

Ve Štrasburku se ve čtvrtek debatovalo o propuštění českého misionáře Petra Jaška, který byl loni v prosinci zadržen v Súdánu, kde spolu s trojicí Afričanů čelí obvinění z protistátní činnosti. V rámci diskuse Evropského parlamentu o situaci v Súdánu, kde dochází k útokům, zabíjení, únosům a zatýkání, vyzvali čeští zástupci k okamžitému propuštění Jaška.

Europoslanci dnes přijali usnesení, ve kterém vyjádřili znepokojení nad současnou situací v Súdánu. Europoslanci Pavel Svoboda (KDU-ČSL) a Jaromír Štětina (TOP 09) do textu prosadili zmínku o českém občanovi Petru Jaškovi, který byl zadržen loni v prosinci a spolu s trojicí Afričanů čelí v Súdánu obvinění z protistátní činnosti. Čeští europoslanci vyzvali k jeho okamžitému propuštění.

„Situace v Súdánu nabývá stále hrozivějších rozměrů. Od začátku roku došlo v Dárfúru k asi 30 chemickým útokům proti občanské společnosti,“ uvedl italský europoslanec Ignazio Corrao z euroskeptické frakce EFD, který je jedním z autorů nového usnesení o Súdánu.

„Chceme vyzvat Súdán, aby okamžitě ukončil tyto kruté aktivity a umožnil dodání humanitární pomoci,“ dodal. Jak vyjmenovali další europoslanci napříč frakcemi, v zemi dochází k porušování lidských práv, nadměrnému používání síly i zastrašování nevládních organizací a náboženských menšin.

V Súdánu zmizel český občan: Zatkli Petra kvůli islámu? V Súdánu zmizel český občan: Zatkli Petra kvůli islámu? | Interpol

Podle českého poslance Pavla Teličky (ANO), rovněž spoluautora zprávy, nedochází v oblasti Dárfúru od února 2003 k ničemu jinému než k etnickým čistkám a násilí. To si podle OSN vyžádalo již 2,3 miliony vysídlených.

„Umar Bašír je válečný zločinec. Evropská unie musí zavést sankce proti těm, kteří porušují práva,“ dodal Telička. Na Bašíra vydal již před několika lety zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC), země ho ale zatím nevydala.

Svoboda vyzval k propuštění

„Dovolte mi, abych zdůraznil právo na svobodu náboženského vyznání, a to v souvislosti s českým občanem Petrem Jaškem. Vyzývám zde súdánskou vládu k jeho okamžitému propuštění,“ uvedl následně poslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

V rozhovoru s ČTK řekl, že byl vyzván rodinou a známými Petra Jaška, aby se europarlament v případu začal angažovat. Jak podotkl, v minulosti se Evropský parlament angažoval například v případu súdánské křesťanky Meriam Ishagové, původně odsouzené k trestu smrti za odpadlictví od islámu. Po 14 dnech od přijetí dané rezoluce byla tato žena propuštěna. „Považuji za smysluplné a užitečné zkusit totéž u případu Petra Jaška a jeho tří kolegů,“ uvedl český europoslanec.

Evropská unie má podle něj možnosti, jak o Jaškovo propuštění více usilovat. „Súdánu poskytuje rozvojovou pomoc a už v roce 2013 Evropský parlament doporučoval Evropské radě, aby byla pomoc poskytována tam, kde jsou dodržována lidská práva a svoboda vyznání především,“ dodal.

Hrozí trest smrti? Česká velvyslankyně to nepotvrdila

Spekuluje se, že čtveřici hrozí až trest smrti, avšak česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová, jejíž úřad má Súdán na starosti, to nepotvrdila.

„Důkazy, které proti němu mají, nepovažujeme za průkazné. Jsme přesvědčeni, že z hlediska českých zákonů se (Jašek) nedopustil ničeho nezákonného. I jeho súdánský právník říká, že jeho šance vidí dobře,“ řekla Kuchyňová Šmigolová před pár dny. Proces s českým občanem začal v srpnu, ale byl již několikrát odročen.

Jašek byl podle české diplomacie na misionářské misi. Server Christian Solidarity Worldwide uvedl, že je Čech obviněn z šíření nepravdivých informací. Stejně jako tři ostatní – Abdulmonem Abdumawla a reverendi Hassan Taour a Kuwa Shamal – je obviněn v sedmi bodech, k nimž patří také činnost proti státu.

Jašek odjel do Súdánu pomáhat tamním křesťanům a nebyla to jeho první cesta do rizikové oblasti. V minulosti již pomáhal křesťanům v Nigérii.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 7. října 2016 09:29 )

Alespoň 3x denně

honza54.. ( 6. října 2016 17:33 )

správně, já si to taky dělám sám

sores ( 6. října 2016 16:59 )

Ať si pomůže sám, už stálo Česko neskutečné mega za ty 2 nezodpovědné kr.á.vy a pak se ukázalo že je to na prd! Ta jedna už byla na cestě zpět mezi tu verb.eš černou.Zaručeně za svým děckem které tam porodila,co jiného!

dietr ( 6. října 2016 15:12 )

ten to má spočítané, ale může si vybrat, buď na pepři nebo na paprice

dumik ( 6. října 2016 14:26 )

měli ho vyhostit, kdo je na něj zvedav s jeho ideologií, on dokonce obtěžoval lidi v autobuse, jak ukazovali v TV a hlásal těm, kteří věří v jiné bludy, ty své.Misionáři všech náboženství jsou jasným zlem.,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa