Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Budeš viset! Půjdeš sedět.“ Parkanová si stěžuje na urážky, depresi i obezitu

Autor: simao, ČTK - 
6. října 2016
09:55

Exministryně obrany Vlasta Parkanová (64) si postěžovala na vlekoucí se kauzu letounů CASA, kterou opět řeší soud. Soudkyně naposledy vrátila případ CASA k dořešení i kvůli nepodloženým domněnkám obžaloby. Parkanová si mezitím postěžovala pro Echo24.cz na ostré výhrůžky, deprese, ale i zdravotní problémy. Kauza prý postihla celou její čtyřgenerační rodinu.

„Útoky a výhrůžky přicházely na ulici i po telefonu. ‚Budeš viset. Půjdeš sedět,‘ křičeli na mě. Následoval pocit trvalého zhanobení a potřeba samoty. Jsme čtyřgenerační rodina od dvacetiměsíční vnučky k devadesátileté mamince. Kromě batolete jsou poznamenáni všichni,“ řekla Echu někdejší ministryně Vlasta Parkanová.

Dopad prý měly záležitosti kolem kauzy nákupu letounů CASA, při které měl stát přijít o 819 milionů korun, i na její zdraví – vedle depresí se totiž projevila nespavost, problémy s tlakem či cholesterolem. A v návaznosti na to i s obezitou.

Kauza letadel CASA se přitom tento týden vrátila k došetření mimo jiné kvůli tvrzení obžaloby, že se Parkanová chtěla nákupem letounů pro českou armádu zalíbit premiérovi Mirku Topolánkovi. Podle soudkyně Markéty Binderové jsou to „ryzí domněnky orgánů činných v trestním řízení“.

Obžaloba má 210 stran. Podle soudkyně ale i chyby

Binderová z Obvodního soudu pro Prahu 6 konstatovala, že pražské vrchní státní zastupitelství zatím nemělo obžalobu vůbec podávat, protože výsledky vyšetřování dostatečně neodůvodňují postavení obviněných před soud.

„Soud dospěl k závěru, že v daném případě bohužel nelze postupovat jinak než vrátit věc do stadia přípravného řízení, když v daném případě i přes obsáhlost spisového materiálu nedošlo k objasnění základních skutkových okolností, bez kterých není možné v hlavním líčení ve věci rozhodnout,“ napsala soudkyně, která se předtím z projednávání kauzy neúspěšně snažila vyloučit pro svou údajnou podjatost.

Obžalobě, která má 210 stran, Binderová vytkla dva zásadní nedostatky. Vyšetřovatelé podle ní nedokázali přesvědčivě objasnit motivaci Parkanové ani druhého obžalovaného Jiřího Staňka k trestnému činu.

Soudkyně zkritizovala domněnky obžaloby

O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla Topolánkova vláda v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky kritizován jako předražený. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci hrozí Parkanové se Staňkem až desetileté vězení.

„Obviněné Parkanové je kladeno za vinu, že se svého jednání dopustila v úmyslu zlepšit svoje postavení ve funkci ministryně obrany vlády České republiky, především ve vztahu k předsedovi vlády České republiky Ing. Mirkovi Topolánkovi, který ji zamýšlel z funkce ministryně obrany odvolat. (...) Takováto tvrzení nelze označit než za ryzí domněnky orgánů činných v přípravném řízení, kdy tyto domněnky se nejenže neopírají o žádné objektivní důkazy (...), ale dokonce jsou se shromážděnými důkazy v rozporu,“ upozornila soudkyně.

Poukázala i na svědeckou výpověď Topolánka, který řekl, že byl sice nespokojen s prací ministerstva obrany, ale nikoliv s prací Parkanové, proti které „nemůže říci jediné křivé slovo“. Její odvolání prý v dané době nezvažoval, natož v souvislosti s nákupem letounů.

Škoda 819 milionů? Nejasnosti kolem vyčíslení

Vyšetřovatelé kladou Parkanové a bývalému šéfovi sekce vyzbrojování Staňkovi za vinu, že pro určení přiměřenosti ceny letounů buď nepřibrali znalce, nebo nesestavili expertní komisi z pracovníků ministerstva.

Podle soudkyně se kriminalisté měli pokusit zmíněnou odbornou komisi sestavit sami, a to ze zaměstnanců působících na ministerstvu v dané době, kterým by předložili k posouzení dokumenty tehdy dostupné.

Soudkyně nesouhlasí ani se způsobem stanovení údajné škody, kterou kriminalisté vyčíslili na oněch 819 milionů korun.

„Především však lze vzít za stěží akceptovatelný postup, kdy ex post je stanovena průměrná cena z dosud realizovaných obchodů a za vzniklou škodu je pak považován rozdíl mezi touto průměrnou cenou a cenou porovnávanou. Viděno ad absurdum by totiž v případě takovéto metodiky výpočtu správné ceny u veřejné zakázky bylo nutno označit za protiprávní veškeré obchodní případy, kdy bylo nakoupeno za nadprůměrnou cenu,“ doplnila Binderová.

„Aktuální nepravomocné rozhodnutí, jímž se věc vrací do přípravného řízení, nemůže být důkazem ničeho. O něčem podobném by bylo možno hovořit až poté, kdy se s argumenty nalézacího soudu ztotožní soud stížnostní. Zatím jen vyčkáváme, jak to dopadne,“ uvedl pro Echo24.cz advokát Tomáš Sokol, který Parkanovou obhajuje.

11karel11 ( 30. listopadu 2016 17:14 )

Parkanová to jsou příznaky stáří : depresr, nespavost, problémy s tlakem či cholesterolem. A v návaznosti na to i s obezitou. Být ministryní a brát velké prachy za nic, to by se líbilo každému. byla jste u toho, měla jste pečlivě všechno číst a být zodpovědná.

nezadat1 ( 6. října 2016 14:22 )

Nikdo ji pistoli u hlavy nedržel a že je to naivní blbka bylo poznat hned jak zpívala na poctu amikům.

nezadat1 ( 6. října 2016 14:19 )

Pro výstrahu doživotí.Jen tak se dá zabránit dalším slepičkám nebo volečkům se tlačit do vrcholové politiky.

jarda304 ( 6. října 2016 12:20 )

kolik let byla Parkanová i ministryní spravedlnosti a spoluvytvářela současný soudní systém ? Ozvala se nějak, když kauzy jiných se soudili také řadu let ? Když Klaus dal amnestii na případy, které soudy za 8 let souzení nevyřešily - tak projevila Parkanová soucit s těmi, kteří žili v nejistotě mnoho let nebo odsuzovala místo neschopných soudů Klause a tu amnestii ?

y1xcvbnm ( 6. října 2016 12:03 )

Když se chtěla zavděčit Topolánkovi tak ať za to nese zodpovědnost, Dalík se taky chtěl zavděčit a už je tam.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa