Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zapálit si v autě, kde sedí děti? Poslanci plánují zákaz

Autor: ČTK - 
5. října 2016
15:04

Poslanci by mohli zakázat kouření ve vozidlech, pokud v nich cestují i děti. Možnost zřizování kuřáren v restauracích by se naopak podle středečního stanoviska zdravotnického výboru do vládního návrhu takzvaného protikuřáckého zákona dostat neměla. Předloha zavádí zejména úplný zákaz kouření v restauracích, barech, kavárnách, vinárnách a dalších podobných zařízeních. Restrikce by měla podle doporučení výboru platit až od konce května příštího roku místo původně navrhovaného letošního Silvestra.

Výbor posuzoval dvě desítky pozměňovacích návrhů, ministerstvo zdravotnictví podpořilo jen technické úpravy včetně změny účinnosti. Záporná stanoviska k ostatním úpravám zdůvodňoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) koaliční dohodou na vládním znění. „Dělám to jenom proto, abych maximalizoval šanci, že zákon bude v dohledné době přijat,“ řekl. 

Členové zdravotnického výboru navzdory tomu některé úpravy podpořili. Vedle zákazu kouření ve vozidlech prosadil předseda výboru Rostislav Vyzula (ANO) zpřísnění kouření na restauračních zahrádkách. Zatímco vládní návrh je povoluje, podle většiny členů výboru by měl mít restauratér možnost si vybrat, zda na nich kouření umožní, nebo ne. Obdobná úprava nyní platí pro vnitřní prostory restaurací.

 

Výborem neprošla restaurační kuřárna nebo zákaz kouření ve věznicích

Možnost zřizování kuřáren bez obsluhy v restauracích neprosadil ve výboru Marek Benda (ODS). Při květnovém rozhodování o původní normě Sněmovna tuto úpravu podpořila, nakonec ale právě kvůli ní – zejména v souvislosti s postojem poslanců vládního hnutí ANO – zákon jako celek neschválila. Benda ve výboru neuspěl ani s dalším obdobným návrhem. Chtěl zachovat možnost zřizování kuřáren ve sportovních halách v kinech, divadlech a v koncertních a výstavních síních. 

Členové výboru se nepřiklonili například ani k úpravě Romana Kostřici (TOP 09) o zákazu kouření ve věznicích. Nepřejí si ani vypuštění nově zaváděné povinnosti hostinských nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než nejlevnější alkoholický nápoj o stejném objemu, jak žádali Benda a také Radek Vondráček (ANO). Podle kritiků to povede jen k tomu, že kohoutkovou vodu zpoplatní i restaurace, v nichž je teď zadarmo. 

Při konečném hlasování o podpoře normy jako celku se pro ni z 15 přítomných členů výboru nevyslovili jen dva, a to Benda a jeho stranický kolega Bohuslav Svoboda.

zednik ( 6. října 2016 10:30 )

Hlavní myšlenka není spásaekonomiky, ale nalézání důvodů, kde , jak a čím deptat poddané. Oni moc přemýšlí a to není dobře. Zadupat aby se nakonec báli doma i spláchnout, pak se bude vládnot v klídku

zednik ( 6. října 2016 10:26 )

Jak to tak pozoruji, řadě ptraseckým řidičů bych vůbec zakázal děti v autě vozit. Předzahrádky na kouření ne, hospody ne. Ale rozesmálo mě, že ve věznicích se kouřit smí. Takže až tam se dítě naučí kouřit , chápu to dobře? Nebo už budou mít tajný trénikg před školní budouvou ZŠ , kde 1/3 žáčků už balí brka?

joudajoudovy ( 6. října 2016 08:58 )

Zapálit si v autě, kde sedí děti? Poslanci plánují zákaz. po schvaleni zakona vystoupi socan skromach a v zakone udela vyjimku jako u poziti alkoholu kolisty. i on si rad prihne a zapali cigarko. zakonodarci by se meli zajimat o zakony, ktere tvrde budou postihovat a kontrolovat praci na cerno i danove uniky jako to resi vyspele zapadni zeme. mimo jine vzniknou dalsi pracovni mista pro revizory a stat usetri vydaje za podvodniky. par vybranych pokud za koureni v aute nasi ekonomiku nespasi. pouze dalsi zakryvaci manevr poslancu, aby nebyl cas pro prijeti dulezitejsich zakonu.

noacojezase ( 5. října 2016 16:08 )

Je smutné, že to musí řešit zákon.

ad-ga ( 5. října 2016 16:06 )

a co tak uzákonit právo na život ? třeba podle Fantomase vy tupci. který rodič si zapálí cigaretu v autě kde jsou děti !!!!! Na co ještě budou zákony?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa