Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jednostranné soudy si nezaslouží.“ Na Václava Havla vzpomíná i Slovensko

Václav Havel
Václav Havel  (Autor: Karel Kopáč)
Autor: bru/ČTK - 
5. října 2016
11:57

Ani téměř pět let po smrti nepřestává být bývalý československý a český prezident Václav Havel postavou, vůči které se lidé v Česku a částečně i na Slovensku rádi vymezují. Havlovi lze vyčítat mnoho věcí, ale stěží to může zastínit jeho mnohé plusy, jednostranné soudy si nezaslouží, napsal slovenský list Denník N, který k dnešním nedožitým 80. narozeninám exprezidenta otiskl několik článků.

Někdy je od sousedů slyšet až nekritické hlasy, že to či ono by se za Havla nepochybně nestalo, že s ním odešla celá polistopadová éra a že po jeho smrti jde v Česku všechno z kopce, jako by žijící exprezident mohl třeba zabránit nástupu Miloše Zemana či Andreje Babiše,“ uvedl list.

Podle deníku to je na jedné straně důkazem hluboké stopy, kterou Havel na rozdíl od mnoha svých předchůdců či nástupců zanechal. „Tendence k démonizaci či sakralizaci dělá z Václava Havla často karikaturu, která jen zvýrazňuje některé jeho kladné či záporné vlastnosti na úkor jiných,“ napsal Denník N.

List uvedl, že Havel dokázal do svých her převést absurditu komunistického režimu, stal se symbolem jeho pádu a značkou státu, uznávanou po celém světě. Dodal, že Havel se dokázal postavit společenskému, politickému i mediálnímu hlavnímu proudu a dokázal říkat věci, které mu nepřidávaly na popularitě.

Podle deníku Sme zůstává Havel i po desetiletích od sametové revoluce nejvýraznějším symbolem změn ve východní Evropě. „Zatímco v zahraničí je jeho jméno stále silným fenoménem, havlovský odkaz na Slovensku se jako by již ztrácel,“ poznamenal zároveň list, podle kterého je právě Havlovi ve městě Martin na severu Slovenska kladen za vinu úpadek místního zbrojařského průmyslu.

joudajoudovy ( 6. října 2016 10:29 )

a kdo reprezentuje vzpominace od slovacu? zrejme jeho byvaly kamosi, kteri byli financne zajisteni do 3.generace. to se pak vzpomina na rozdil od romskych sluma, kde ani nevedi, kdo je ci byl havel?

Hops_aliva ( 6. října 2016 07:44 )

Tak jsem se byl včera večer podívat na Hrádečku, protože to mám jen 6km. Válelo se tam asi 8 vyhořelých svíček.

Hops_aliva ( 5. října 2016 21:57 )

To je pravda, ale asi 100x méně než potom.

cid2000 ( 5. října 2016 20:21 )

Každý nějaký. Opět se vrátila doba Gottwalda,když se vytváří kult osobnosti.Chápu, že tu propagandu řídí bakkallovci,knížata, vondrovci,chadimovci s US-protektorem.Jeho rodina se chovala za okupace tak jak se chovala proti našemu národu.To samé za komunistů!!Převlékači kabátů!On taky žádný makáč v továrně aby pomohl postavit republiku po válce.VIP protekční chartistický milionář a posléze dvojitý agent chartisticko-StBbácký!!!Boháč a alkoholik z kotelny nebo kulisák s Mercedesem.Dále se proslavil Chadimovou,kterou chránil, masivním propuštěním vrahů,humanitárním bombardováním, nesnášel dět8 s rodinama(nikdy o českých rodinách a jejich problémech nehovořil),sex.o.Vani s Dagmar,když Olga umírala na raka ve vedlejším pokoji,bezcharakterní gesto pro Olgu,tomuhle charskteru mám tleskat a obdivovat jej(a přitom vypadá jako hodný děda,ale uvnitř černý srdce),dále paktování se zločincem Bakkallou,který mu platil film a sklonek důchodového života atd.Zatajil veškeré data,výslechy, jména vyšetřovatelů, z komunismu a nacismu o sobě a jeho rodině!!!Potichu se jemu a knížeti vrátil majetek.Dosazení kamarádi ve státních úřadech mu ho vrátili. V 90.letech měl od západu tedy CIA za úkol rozvrátit velkou armádu,průmysl a tajné služby.Vytvořit chaos!! Rozdělil republiku. To se mu povedlo.Západ mu tleskal a republika šla do háj.z.l.u.Byl to dosazený falešný bílý kůň od začátku řízený CIA,bohužel.!!!Pokud lidi nutíte násilně propagandou někoho uznávat, tak to většinou opačný efekt!!!Tleskat mu může horních sto tisíc,kterým se podařilo republiku rozkrást a vytunelovat v privatizaci a zločinci, protože těm patří tato republika.Vše tu patří mafiánům nebo západním korporacím. Vévodí zde faleš a lži o naší pseudo demokracii!!!Dobře se maji jen různé Moniky Pajerové,Pánkové,Vondrové,Havlové a CIA neziskovým organizacím, které jdou vlastně pobočky tajných služeb. Hnus, je všude.....

deep_ass_flsting ( 5. října 2016 19:23 )

Snad bys netloukl takovou lidskou trosku? Ten se umlátí sám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa