Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komunisté ve vládě? „Dovedu si to představit,“ řekl Sobotka

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD a premiér ČR
Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD a premiér ČR  (Autor: archiv Blesku)
Autor: bru/ČTK - 
5. října 2016
11:19

Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny (HN) připustil, že by sociální demokracie po příštích parlamentních volbách případně mohla vzít komunisty do vlády, pokud by nezpochybňovali členství Česka v Severoatlantické alianci a proevropskou orientaci vlády. Současně ale uvedl, že vše záleží na výsledku voleb.

Sociální demokracie dosud uvažovala jen o spolupráci levicové většiny s KSČM, která by podporovala menšinový kabinet ČSSD. O spolupráci s komunisty na vládní úrovni strana zatím nemluvila. Nyní ji Sobotka připustil, ale za určitých podmínek.

Sobotka: V krajích spolupráce s komunisty funguje

Dovedu si představit spolupráci s komunisty pouze na základě jasných mantinelů, které se týkají bezpečnosti České republiky. Tedy nezpochybňování členství v NATO a proevropské orientace vlády,“ řekl HN Sobotka.

Premiér zároveň ocenil spolupráci strany s KSČM na krajských úrovních. Podle něj tyto koalice „zafungovaly, pracují ve prospěch občanů a jsou stabilní“. „Naše zkušenost s levicovými koalicemi není špatná, jsme připraveni v nich pokračovat,“ dodal.

Na vnitřní pravidla asi Sobotka zapomněl

V ČSSD je od roku 1995 v platnosti takzvané bohumínské usnesení, které sociální demokracii zapovídá spolupráci s extremistickými stranami. Konkrétně jmenuje například KSČM. Přesto ale sociální demokraté mají koalice s komunisty například v krajích a obcích.

elektrokutilkutil ( 18. října 2016 16:57 )

 nemohu reagovat dle svého přesvědčení - musím být zde slušný....

joudajoudovy ( 6. října 2016 10:21 )

sobotka opet meni sve nazory.... kdyz se o mozne spolupraci zminil babis, sobotka reagoval jak napichnute veprove a nyni, aby se udrzel u mlaskajiciho i chrochtajiciho koryta, komous neni na zavadu. neco mi to pripomina, jiz v minulosti se socani nechali slyset, ze se spoji i s martany.... timto mam sobotka podprahove rika, ze v dobe budouci se spoji i s pridelenymi kotami od merkel. paklize budeme uvazovat i o spolupraci s flaterniky, nase zem bude celorocne v cernem oparu a nad vsim se kalousek, mavajici tibetskou vlajkou, bude dmout. joj, koryto v kombinaci s moci jsou likvidacnim prvkem pro cesky narod. sobotko! cililink, pote co vas bakala financne zajistil, je cas odejit....

nezadat1 ( 5. října 2016 14:44 )

No,komunisti a čssd tragédie,ale ods,top a fráterníci katastrofa světového formátu.Mě osobně zbývá jen ANO a to z jednoho prostého důvodu.Nepodíleli se na rozkradení a ožebračení národa jako uvedené strany s kraje.Nejvíc mě točí fotovoltaika se které si udělali nástroj na okrádání těch nejchudších vrstev pracujících a to je 80% populace u nás.Ať si někteří kopou do Babiše jak chtějí,ale prsty ve zlodějské fotovoltaice nemá.Když uvedené strany rozkradli co se dalo ,tak jako poslední tunel na pracující lid vymysleli fotovoltaiku.

agfor ( 5. října 2016 14:04 )

Je zajímavé, že spousta lidí by si dovedla představit vládu bez Sobotky. A on ne a ne vypadnout.

havran2 ( 5. října 2016 13:56 )

Sobotka se už stébla chytá,když vidí,že ČSSD jde dolů a u voleb to bude ještě horší ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa