Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chovanec okopíroval úvod „bakalářky“, ukázali Piráti. Ministr za tím vidí útok

Autor: kal - 
3. října 2016
23:15

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ještě jako student Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni okopíroval značnou část úvodu své bakalářské práce. Na svém webu to doložila Pirátská strana, která ukázala shodu mezi „bakalářkou“ Chovance z roku 2009 a o šest let starším textem vypracované maturitní otázky. Podle Pirátů se Chovanec dopustil plagiátorství. Ministr zase tvrdí, že se strana snažila vyvolat „předvolební skandálek“ a svoji práci hájí jako řádnou.

„Ve 13. a 14. stol. se český stát vnitřně upevnil, hospodářsky zesílil, dosáhl největšího rozmachu v celé své historii a zaujal přední místo mezi středoevropskými zeměmi.“ Tak z ní jedna z mnoha vět, která se slova od slova kryje s bakalářskou prací ministra Chovance a vypracovanou maturitní otázkou číslo 9 z přeloučského gymnázia na téma rozkvět feudalismu za posledních Přemyslovců. Na detaily problematické práce, kterou Chovanec hájil opakovaně už v minulosti, upozornila čtyři dny před startem krajských a senátních voleb Pirátská strana.

„Text maturitní otázky ale prokazatelně existoval již 31. 8. 2003, v 14:53:48, kdy ho zachytil internetový archiv, který průběžně zaznamenává všechny webové stránky. Plagiát byl odhalen s využitím serveru Odevzdej.cz, který vytvořila Masarykova univerzita,“ uvádějí Piráti a připomínají, že právě okolnosti Chovancova studia v Plzni byly tím, proč v roce 2013 prezident Miloš Zeman váhal s jeho jmenováním do Sobotkovy vlády.

„Předvolební skandálek“

Chovanec nicméně v citaci, která mu vystačila na tři normostrany, problém nevidí. Naopak se pustil do svých kritiků. „Pirátská strana se dnes na svém webu a prostřednictvím sociálních sítí pokusila vyvolat předvolební skandálek tím, že zpochybnila moji bakalářskou práci,“ uvedl na webu svého resortu.

„Piráti si ovšem (záměrně či z nepozornosti) nevšimli, že na straně 45 je v části ‚Použitá literatura a zdroje informací‘ pod bodem číslo 8. uveden odkaz http://history.czechian.net/index2.html, jenž vede právě k textu, jenž je citován v úvodu mé práce. Jejich závěr obviňující mne z plagiátorství je tedy nepravdivý. Pokud mají kousek cti ve své pirátské duši, měli by se omluvit,“ zmínil ministr vnitra.

Práce s informacemi tak, jak ji předvedl ministr Chovanec, by v dnešních nárocích na bakalářské a diplomové práce neobstála jako korektní citace. Pokud student přebírá celé pasáže textů odjinud, je to problém a jeden odkaz v seznamu literatury v takovém případě nebývá dostačující.

Chovanec: Není to ideální dílko

Chovanec ale dál „nakládá“ Pirátům: „I kdyby totiž měli pravdu a odkaz tam chyběl (jakože nechybí), těžko kvůli tomu lze seriózně zpochybnit několik desítek stran textu a označit celou práci za plagiátorské dílo, jak z kontextu jejich útoku fakticky vyplývá.“

„Tuto práci jsem psal sám, za pomoci několika knížek a internetu, a všechny zdroje jsem se tam snažil poctivě uvést. Z dnešního pohledu to určitě není dílko ideální, nároky na formální stránku jsou dnes už sjednocené a pevně stanovené. Nicméně v té době šlo o práci, která – jak obsahově tak formálně – všechny náležitosti splnila,“ dodal ministr vnitra.

holcman ( 4. října 2016 14:37 )

Chovanec, Tomažič, Telecký, Kindl.... To se nám ale sešel pěkný ksindl. Chovanec, to je na o d s t o u p e n í !!

zaka ( 4. října 2016 11:00 )

 Už jen to že studoval v Plzni o něm něco vypovídá že lhal o setkání na hradě stačí NEVOLIT

suov ( 4. října 2016 10:32 )

maryfox: přesně tak, nevolit ČSSD, KDU, TOP09, ODS, a přibrat i ANO,,,,,

suov ( 4. října 2016 10:30 )

Není nic jednoduššího, pokud to není pravda, tak se bránit, ale důkazy, když tam vidím kde studoval, /v Plzni/,tak to už je podezřele, nechat vyšetřit policii, a pokud to je pravda, tak podat žalobu, a pana ministra vykopnout,,,

joudajoudovy ( 4. října 2016 07:57 )

plzenska prava opet zasahuji..... bohuzel to neni jedina vysoka, kde mame "poctive" studenty. s vysi jejich nabite karty ci vysi mocenskeho postu jejich rodicu v cesku je nadbytek papirove inteligence. a chovanec? misto toho, aby potiral podvody, sam se jich ucastni a jeste krici jak poranene veprove.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa