Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čunkodomky stojí ve Vsetíně už 10 let: Chceme do města, žít jako lidi, říkají místní

Autor: Slávka Červená - 
4. října 2016
18:37

Radikální řez udělal před 10 lety tehdejší starosta Vsetína Jiří Čunek (57). Nechal v centru města zbourat dům hrůzy, kde žilo 230 Romů… A přestěhoval je do kontejnerových bytů na okraj města. Do čunkodomků.

Místními byl veleben a získaná popularita ho brzy vynesla do vysoké politiky. Romové mu však nemohli přijít na jméno. „V té době to bylo výjimečné. První sociální bydlení tohoto druhu u nás,“ řekl Jan Pachman, ředitel firmy Warex, která objekty stavěla.

„Pavlačový dům byl v hrozném stavu. Sociální zařízení bych přirovnal k hromadě výkalů. Pro 18 rodin jsme našli bydlení ve městě, dalších 36 mělo pravomocné rozhodnutí soudu k vystěhování bez náhrady. Mohli jsme je nechat na ulici, dali jsme jim šanci. Ukázalo se, že to byla správná cesta. Snaží se, je tu čisto,“ řekl v pondělí Čunek. Zdaleka ne všichni s ním souhlasí.

V modulových bytech, které přišly na 40 milionů, žilo před 10 lety 230 Romů. Dnes je jich 158, včetně dětí. Mnozí se už přestěhovali do města. Chtěli by tam všichni. Zájem však přesahuje kapacitu možností radnice. Morálka lidí se podle radnice ale v čunkodomech zlepšila, mnozí pracují a dluh za nájem je jen 20 tisíc.

Co se tady událo

● Listopad 2011 – mnozí nemají na nájem, dluží a lepší budoucnost vidí v odchodu do Velké Británie. Ze Vsetína v průběhu několika měsíců odjelo téměř 200 rodin.

● Říjen 2014 – na parkovišti před domem se odehrála tragédie. Chlapec (12) vzal doma v nestřeženém okamžiku klíče od fordu a sedl za volant. Auto začalo couvat. Přejelo chlapečka (†2,5), který si hrál za vozem na trávníku. Byl to bratranec »řidiče«.

● Březen 2015 – v první bytovce vypukl požár. Na chodbě hořel kočárek. Rodiny byly evakuovány. Oprava přišla na dva miliony.

● Za 10 let tam mámy přivedly na svět 96 dětí.

● Pro porušování pravidel bylo vystěhováno 25 rodin.

Anketa Blesku

Justýna Tulejová (78): Cítím to jako křivdu

„V pavlačovém domě jsem měla velikánský krásný byt. A vše v pořádku. Vystěhování beru jako nespravedlnost. Nechci nikoho pošpinit, jsem křesťanka, ale toto není pořádný byt. Chci do domova seniorů, ale není místo.“

Justýna Tulejová (78) Justýna Tulejová (78) | Foto: Slávka Červená, ČTK

Alžběta Tulejová (33): Dva pokoje, 6 dětí

„Byl to můj první vlastní byt. Měla jsem čtyři děti, tady se mi narodily dvě. Byla jsem ráda, že něco mám. Ale musí se uznat, že ve dvoupokojovém bytě nemůžeme být donekonečna. V zimě teče po stěnách voda, objevují se plísně.“

Alžběta Tulejová (33) Alžběta Tulejová (33) | Foto: Slávka Červená, ČTK

Emil Tulej (52): Jsem rád, že jsem pryč

„Jsem rád, že jsem se po pěti letech odstěhoval. V létě tu je vedro, v zimě zima a plísně. Topí se drahou elektřinou. Podařilo se mi koupit domek v jiném regionu a jsme se ženou moc spokojeni. Hlavně s celkovým přístupem k nám.“

Emil Tulej (52) Emil Tulej (52) | Foto: Slávka Červená, ČTK

joudajoudovy ( 6. října 2016 09:54 )

diky za info.... skoda, ze tuto podminku neprijima anca sabatu a kecalek, zbytecne placeny statem, dientsbier.

zednik ( 5. října 2016 10:49 )

Protože tam vládnou pevná pravidla, která musí dodržovat. http://tn.nova.cz/clanek/postavil-by-domky-pro-romy-znovu-odpovi-jiri-cunek.html

zednik ( 5. října 2016 10:41 )

Ty domky byly pěkné a hezky, byť standardně , vybavené. Co by za to dali jiné začínající mladé rodiny. Takže řešením je asi domky pomluvit a chtít jiné,lepší, někde v centru Vsetína

joudajoudovy ( 5. října 2016 09:10 )

cim to asi bude, ze cunkodomky nejsou vyrabovane jako puvodni panelaky?

jarypadlo ( 5. října 2016 08:22 )

Chcete žít jako lidi?No prosím,lidi se o sebe musí umět postarat sami,vzděláním,prací,odpovědností k dětem i k sobě.Šanci jste měli větší než kdo jiný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa