Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mayová chce v Británii kontrolovat lidi z EU, Sobotka je proti

Autor: ČTK, val - 
2. října 2016
15:40

Do doby, než Velká Británie definitivně opustí Evropskou unii, tak platí stejná práva a povinnosti kdekoliv na území Evropské unie. Na tom bude podle nedělního vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) trvat česká vláda. Reagoval tak na aktuální slova britské premiérky Theresy Mayové k možné kontrole pohybu lidí z EU v Británii.

„Nebudeme souhlasit s tím, aby Británie zaváděla nějaká jednostranná opatření proti pracovníkům z Česka nebo pracovníkům z dalších zemí střední a východní Evropy,“ řekl Sobotka.

Mayová v neděli stanici BBC řekla, že Británie spustí článek 50 unijní smlouvy ohledně vystoupení z Evropské unie do konce března příštího roku. Při vyjednávání v následující dvouleté lhůtě o podmínkách odchodu Británie z Unie hodlá přihlížet k přání Britů kontrolovat pohyb lidí z EU. „Lidé si přejí, aby vláda byla schopná rozhodovat, kdo smí vstoupit (na britské území), a to je důležité,“ řekla. Dodala, že vysoce kvalifikovaní přistěhovalci jsou nadále vítáni.

Sobotka se již na začátku týdne vyjádřil po společném zasedání české a slovenské vlády, že obě země jsou proti tomu, aby Británie po odchodu z EU měla zajištěn přístup na unijní trh, zatímco občané Unie by byli diskriminováni na britském pracovním trhu. „Je pro nás do značné míry nepřijatelná představa, která se čas od času objevuje ve spekulacích, že by snad Británie měla mít zajištěn přístup na evropský trh a na druhou stranu by nebylo zajištěno rovné zacházení se zaměstnanci ze zemí Evropské unie, kteří dnes v Británii pracují. To je pro Česko nepředstavitelná věc,“ řekl v pondělí Sobotka.

joudajoudovy ( 3. října 2016 08:12 )

sobotka opet mlzi a zamlcuje fakticke duvody. misto toho krici o diskriminaci cechu pracujicich v britanii. pravda je jinde..... kdo z cechu v britanii pracuje a zamestnavatel je s nim spokojen, odvadi dane a nezneuziva socialni davky, ci britsky system, niceho se nemusi obavat. bat se budou nasi romsti "pracanti", kteri do VB odesli z podvodnych duvodu a to z udajne diskriminace, nemoznosti pracovat, studovat, ale i z obav o sve zivota, kdy dostavali vyhruzne dopisy i sms zpravy. ve skutecnosti opet doji socialni system, protoze nepracuji a anglanum berou penize z jejich kapec. tito i se sobotkou maji velky strach z narizeneho navratu/odsunu do cech. "pracanti" prijdou o penize a nas system zkolabuje, nebot je stat musi ubytovat, kdy pred migraci byty zpenezili, opet jim vyplacet davky, duchody, rekvalifikovat je a zajistit jim podminky, aby nemohli kricet o diskriminaci. zkratka, ceskou statni pokladnu zrejme ceka dalsi katastrofa a nerudovska otazka: kam s nim nebo-li kam s nimi je pro socany neprijatelna. p. sobotko, jiz s nami nehrajte vasi divadelni frasku. kazda tragedie i komedie ma jednou konec.

aluman ( 3. října 2016 05:22 )

Sobotka, místo abys pracoval na czekexitu, séreš se do práv suverénní země Myslíš si, že ti o to někdo stojí, ty dutá pleši?

avina ( 2. října 2016 19:45 )

Je to jejich země, jejich rozhodnut a ne EU, Sobotky... EU nařizuje a on plní.

gabreta ( 2. října 2016 19:42 )

To si Zubatec může třeba vykloubyt oko, ale to je věc Británie co bude a nebude. Jedině že by tam zavítali šířit "demokracii a humanitu Amíci! Pak by to bylo asi podle toho kašpara správný!!

moiaza ( 2. října 2016 17:57 )

To už chce Sobotka diktovat Británii co může dělat a co ne? To snad ne. Neumí ukočírovat dění ve vlastní republice a cizím chce radit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa