Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zaorálek vyčetl Zemanovi vyzrazení Kmoníčka: „Neměl to říct, bude to problém“

Autor: val - 
2. října 2016
13:19

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se zastal prezidenta Miloše Zemana ve sporu o to, zda měl místo konference, kterou na Rhodu pořádal přítel Vladimira Putina, upřednostnit účast na pohřbu izraelského exprezidenta Šimona Perese. Vyčetl mu ale, že vyzradil jméno Hynka Kmoníčka coby budoucího velvyslance v USA a že vyjádřil svou podporu Donaldu Trumpovi v amerických prezidentských volbách.

„Neměl to prostě říci,“ zkritizoval Zaorálek Zemana v České televizi za to, že vyzradil, že chce do USA poslat jako nového velvyslance Hynka Kmoníčka. Ten nyní na Hradě šéfuje zahraničnímu odboru. „Ano, máme určité jméno a určitého člověka na tento post,“ potvrdil pouze Zaorálek s tím, že bližší podrobnosti neuvede. Jeho resort zastává princip, že jméno nového velvyslance se sděluje až poté, co obdrží souhlas od hostitelské země. Zaorálek řekl, že kvůli vyzrazení jména „s tím bude mít problém“.

Zemana zkritizoval také za to, že veřejně vyjádřil svou podporu Donaldu Trumpovi v boji o křeslo amerického prezidenta. Politici jednoho státu by se podle něj neměli vměšovat do voleb jiného státu. Může to sehrát roli i ve vztazích s budoucím prezidentem v USA.

S tím souhlasil i druhý účastník Otázek Václava Moravce, čestný předseda TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podotknul však, že se takto Zeman zachoval už při zveřejnění jména Jindřicha Forejta coby budoucího velvyslance ve Vatikánu, stejně jako při nedávné podpoře Norberta Hofera v rakouských prezidentských volbách.

Schwarzenberg odsoudil ruský vliv na Hradě

„Na Hradě už se nedělá česká politika, ale více ruská,“ řekl také Schwarzenberg a vyčetl Zemanovi, že místo, aby odjel na pohřeb Šimona Perese do Izraele, tak jako řada dalších světových prezidentů, upřednostnil účast na kontroverzní konferenci na Rhodu, kterou pořádal přítel ruského prezidenta Vladimir Jakunin, který figuruje i na sankčním seznamu západních států. „Na Hradě je očividně ruský vliv silnější než ohledy na státní zájmy,“ řekl.

Zeman podle něj svou cestou zanedbal povinnosti prezidenta, ke kterým patří reprezentování země. „Zanedbává své povinnosti vůči svým osobním libůstkám, a to mu vyčítám,“ řekl.

S tím ale Zaorálek nesouhlasí a Zemana se zastal. Účast jeho a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podle něj na pohřbu stačila. „Česká republika byla na pohřbu Šimona Perese reprezentována tím nejlepším způsobem,“ prohlásil.

Nepochybuje o tom, že by se Zeman nechtěl zachovat k Izraeli s dostatečným respektem. Návštěvu Rhodu – kterou mimochodem vláda bude teprve schvalovat – prý navíc Zeman zdůvodnil i dalšími událostmi, jako bylo otevření honorárního konzulátu nebo diskutování o migrační krizi. Hledět by se podle něj mělo spíš na to, co Zeman na konferenci řekl, což se shodovalo s jeho nedávným projevem na půdě OSN v New Yorku.

honza54.. ( 3. října 2016 12:22 )

honza54.. ( 3. října 2016 11:52 )

zetko77 ( 2. října 2016 22:26 )

A ty moiazovo trhlo z nouze kradeš nicky, chůdě.

zetka77 ( 2. října 2016 18:44 )

Zemanovi trhlí oponenti už neví co by.

moiaza ( 2. října 2016 18:00 )

Pokud je to pravda, proč by to neměl Zeman říkat? Mi je absolutně jedno, zda se tuto zprávu dozvím dnes, nebo za týden a úplně jedno od koho. Takové prkotiny bych vůbec neřešil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa