Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Politici si „došlápli“ na aktivistu Jakuba (16). Jeho rodičům vyhrožují žalobou

Autor: Marcel Mihalik - 
30. září 2016
10:30

Rodičům nezletilého občanského aktivisty Jakuba Čecha (16) poslali náměstci prostějovské primátorky Zdeněk Fišer (61, ČSSD) a Pavel Smetana (46, ČSSD) předžalobní výzvu. V té požadují zaplatit přes deset tisíc za právní zastupování před přestupkovou komisí.

Náměstci poslali rodičům nezletilého občanského aktivisty Jakuba předžalobní výzvu, v níž požadují zaplatit 10 251 korun za právní zastoupení před přestupkovou komisí. Tam je dostalo oznámení právě Jakuba Čecha.

16letý aktivista Jakub Čech 16letý aktivista Jakub Čech | Profimedia

„Tři zastupitelé řádně neoznámili na jednání, že jsou členy spolku, kterému město dávalo dotaci,“ vysvětlil Blesku Jakub. Za pravdu mu dává zákon, podle něhož politici mají případný střet zájmů, z něhož by jim plynula výhoda, oznamovat.

„Nemůžu za to, jak se vyvíjelo řízení

Přerovský magistrát, jenž domnělý přestupek v červenci šetřil, řízení zastavil s tím, že nebyl schopen provinění dokázat. Hned v srpnu pak obdrželi Jakubovi rodiče předžalobní výzvu.

„Nemá žádnou relevanci. Úřad mé oznámení posoudil jako relevantní a politiky obvinil, následně jim přestupek nedokázal. Za to, jak se řízení vyvíjelo, já nemůžu. Navíc běžně se lidé musí v přestupkových řízeních obhajovat sami. Lidé, kteří vedou město, na to nemusí mít advokáta. Přestupková komise není soud,“ má jasno mladík.

Jakubovi rodiče částku uhradit odmítají. Náměstku Smetanovi napsali, že „jeho nárok považují za neoprávněný.“ Co jim na to odpověděl Smetana? „Že mě špatně vychovali,“ směje se Jakub, jehož přístup k veřejným věcem je příkladný.

Blesk dal možnost i oběma politikům, na zaslané otázky ovšem reagovali po svém…

Jak se Blesk ptal obou náměstků:

1. Pokud byste neměli politickou funkci, nechali byste se zastupovat právníkem u přestupkové komise?

2. Připadá vám z morálního hlediska (nehovořte prosím o právu a o tom, co umožňuje zákon, protože na to být zastoupeni přirozeně a nepochybně právo máte) přijatelné nechat se zastupovat právníkem a následně účet za jeho služby zaslat rodičům oznamovatele domnělého přestupku?

3. Předžalobní výzva působí jako zastrašování. Nemáte na to stejný názor?

Jak odpověděli náměstci Blesku:

„Nemůžeme se zbavit dojmu, že ve Vámi popsané právní věci jde o standardní civilní občanskoprávní spor se zletilými osobami. Ten se nachází v předžalobní fázi. Předpokládáme, že Váš e-mail nebyl pokusem o mediální tlak na ovlivnění vývoje celého sporu.“ Ing. Zdeněk Fišer, Bc. Pavel Smetana

Kdo to je

Jakub Čech (16) je už veřejnosti znám pro svůj boj s úřady. Odmítaly mu například podat informace, protože by je vzhledem ke svému věku (tehdy 15 let – pozn. red.) prý nepochopil. Nadřízený úřad ale rozhodl, že i nezletilý občan má na informace právo. Jakub studuje obchodní akademii a sympatizuje se Zelenými.

cotonice ( 11. února 2017 00:46 )

Ten kluk má asi pravdu ! Být politikem a měla bych pravdu , tak se obviněním nějakého kluka, nezabývám. Jsou dvě možnosti a) politici ( náměstkové) nemají ,co dělat, b) kluk má pravdu, dělají svinstva !!! b) je správně

Guest99 ( 10. února 2017 16:46 )

Kubo nevzdávej to. Všichni víte, že politici kradou a jsou zapletení kdo ví do čeho a co jste dokázali s tím udělat? Že rozhazujou peníze těch, co je těžce vydělávaj vám zřejmě vadí jen v hospodě, ale jinak ne. Myslíte si, že s tím nic dělat nejde, ale občas se najde někdo kdo se s tím začne prát a ještě ho tady kritizujete. Sami jste po*raní zbabělci, kteří nic neřeší jen svoje korýtko,aby bylo plné. S tím ti politici počítají a dělají si co chtěj. Doufám, že ti lidé, co na to doplácejí nejvíce řeknou jednou dost a půjdou tu verbeš postřílet.

Guest99 ( 10. února 2017 16:24 )

Jakub a politický guláš vařený z darů a úplatků, mocenských vazeb a to jen díky nevšímavým lidem, kteří tady většinou melou HOV/NA. Ale poukázat na špinavost nedokážou nebo nechtějí z různých osobních důvodů. Ten hoch se toho nebojí, protože nemá nálepku na čele jako ostatní, kteří jsou v mocenských vazbách těch špinavců nebo jsou jen posra/ní z toho říci pravdu. Přeci na sebe nebudou upozorňovat... A Kuba upozorňuje a jde s vlastní kůží na trh. Kolik špinavostí se ale v tomhle státě semele nedokáže odkrýt ani deset takových jako je Jakub. Jakub, přestože se jmenuje Čech, není takovej ten hospodskej ukecanej čecháček, ale Kuba jedná. Znám ho osobně a ta fotka je naprosto hrozná. Kuba se vyzná a musím ho pochválit za to co dělá až se s ním zase potkám. Vy ostatní co ho kritizujete chvalte ***y co vás okrádaj a likvidují naši vlast za zády a smějou se vaší blbosti.

MILLLIS ( 10. února 2017 15:28 )

starka ( 10. února 2017 14:37 )

Je sice mladý,pochopitelně materiály mu mohou shánět jiní,ale má něco,co vy kritici a nadávající debilové nemáte-odvahu!Všichni všechno víte,víte jak to napravit,ale jak zavřou v Grandu,po cestě domů,když náhodou potkáte nějakého tvora z radnice,málem se přerazíte při zdravení.Jen chlapče dál...!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa