Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman propálil jméno nového velvyslance. Bude z toho poprask?

Autor: val - 
2. října 2016
07:25

Když prezident Miloš Zeman minulý týden v rozporu s protokolem a zvyklostmi předčasně oznámil, že se novým velvyslancem ve Spojeých státech stane šéf jeho zahraničního odboru Hynek Kmoníček, vzedmula se proti němu vlna kritiky. Odborníci z diplomacie ale tvrdí, že tento postup nebude mít pro Českou republiku negativní dopad. Navíc se nejedná o první takový případ.

„Ne, není to komplikace. Určitě ne v případě Kmoníčka, který je v Americe dobře zapsán a nebude mít problém získat agrément (vyslovení souhlasu, pozn. red.),“ uvedl pro Blesk.cz zdroj z diplomatických kruhů, který si nepřál být jmenován. „Z mého hlediska je to jenom něco, jako když se dělá mazácká vojna, kdy všichni kritizují, že takhle se to nedělá,“ dodal.

Podobně to vidí i exministr zahraničí Cyril Svoboda. „Nedělá to dobrou atmosféru, nepomáhá to dobrým mezilidským vztahům. Nedělá se to, ale nemá to žádný zásadní dopad,” uvedl minulý týden pro ČTK. „Pan prezident to uspěchal, je to porušení zavedených pravidel. Dokud nevyjíždí velvyslanec na pozici, tak se jeho jméno neoznamuje,“ dodal.

Kmoníček s lebkou na vizitky Kmoníček s lebkou na vizitky | Blesk – Zbyněk Pecák

Prezident minulý týden při návštěvě Spojených států oznámil, že se novým velvyslancem ve Spojených státech stane stávající šéf jeho zahraničního odboru, zkušený diplomat Hynek Kmoníček. Jeho pověřovací listiny už prý podepsal. Kritici ale poukazují na zaběhnuté pravidlo, kdy se jméno velvyslance zveřejňuje až po jeho odsouhlasení druhou stranou. 

To samé s Forejtem

Jak zdroj Blesk.cz připomněl, Zeman už jednou udělal to samé v případě hradního protokoláře Jindřicha Forejta, který by se měl stát koncem příštího roku českým zástupcem ve Vatikánu. Jak se chovali jeho předchůdci? „Nepochybně zejména Havel tohle určitě dělal, ale to už nikde nedohledáte, protože tehdy do toho nikdo nešťoural, protože to všem připadalo normální,“ uvedl zdroj.

Ministerstvo zahraničí kritizuje postup, při kterém se jméno velvyslance prozradí v předstihu, a odmítá Zemanova slova o Kmoníčkovi komentovat: „Je to diplomatický úzus, který platí ve všech zemích, a my opravdu to oficiálně komentujeme v momentu, kdy velvyslanec dostane agrément. V případě USA k tomu nedošlo, takže se k tomu vyjadřovat nebudeme,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová.

Ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt Ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt | Blesk - Mária Rušinová

Předčasné vyzrazení navrhovaného jména mohlo způsobit tlak na hostitelskou zemi. „Předčasné zveřejnění jména velvyslance neodpovídá etiketě v mezinárodních vztazích. Důvodů je více, především by tento krok nediplomaticky omezil možnost tichého neudělení agrément. Hostitelská země to může oprávněně vnímat jako tlak na přijetí navržené osobnosti, což by nepřispělo k budování vztahů mezi oběma státy,“ uvádí ministerstvo zahraničí na svých webových stránkách.

Veřejná tajemství

Nicméně ne vždy se podařilo navrhované jméno udržet v tajnosti. Snažili se o to například v roce 2010 Václav Klaus s Karlem Schwarzenbergem. Tehdejší prezident a ministr zahraničí se sice netajili s tím, že se neshodnou na jednom konkrétním adeptovi, jméno ale drželi v tajnosti. Sporné jméno Petra Mareše, který se měl stát ambasadorem na Ukrajině, vyšťourala až média.

Žádným tajemstvím naopak nebylo, že exprezident Václav Klaus prosazoval zmíněného Forejta jako velvyslance ve Vatikánu už před několika lety. Také o nominaci Livie Klausové na zástupkyni Česka na Slovensku se spekulovalo dlouho dopředu a Zemanovu vůli dosadit ji na tento post přiznávala i prezidentská kancelář.

Klausová předala pověřovací listiny prezidentu Gašparovičovi. Klausová předala pověřovací listiny prezidentu Gašparovičovi. | ČTK

Podle pravidel platných v Česku nového velvyslance navrhuje ministr zahraničí vládě a po schválení je návrh předložen prezidentovi. Ten velvyslance jmenuje. Údaje o něm jsou pak odeslány přijímající zemi, která v řádu týdnů až měsíců vysloví souhlas; jeho odepření je výjimečné.

maledivy ( 2. října 2016 23:56 )

ZKRATE NEPALCUJ SVOJE HOVADINY ZA MĚ

maIedivy ( 2. října 2016 17:34 )

ivoadller ( 2. října 2016 17:31 )

Také to na tobě pozorujeme.

honza54.. ( 2. října 2016 16:07 )

ostudu děláš ty svým rodičům a celé své rodině

honza54.. ( 2. října 2016 11:31 )

Hlavně, že jsem si nepropálil sako a nepoblil kalhoty. jinak jsem dobrý magor

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa