Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Spojenec Merkelové prý šikanoval kolegyni. Měl ji trápit jako králíka

Autor: ČTK, kal - 
29. září 2016
11:20

Pod stále větší tlak se v Německu dostává generální tajemník Křesťanskodemokratické unie (CDU) Peter Tauber kvůli obvinění, že v minulosti šikanoval stranickou kolegyni. Blízký spojenec kancléřky Angely Merkelové, který obvinění popírá, se údajně mimo jiné podílel na vytvoření spisku Doporučení k péči o králíka. Králíkem se přitom myslela Anne Höhneová-Weiglová, která byla tehdy manažerkou obvodního sdružení CDU, jehož členem byl i Tauber.

Anne Höhneová-Weiglová se před deseti lety znelíbila kolegům z obvodu Main-Kinzig nedaleko Frankfurtu nad Mohanem a ti se rozhodli, že se jí zbaví. Sepsali proto seznam doporučení, jak Höhneovou-Weiglovou donutit k odchodu z funkce. Podle tehdejšího šéfa obvodního sdružení CDU Toma Zellera byl jedním z autorů příručky i Tauber, který se později vypracoval do nejvyšších pater spolkové politiky.

Mezi řadou doporučení je i návrh pohrozit Höhneové-Weiglové – pokud neodejde sama – vypovězením smlouvy s její dcerou, která tehdy taktéž pracovala pro CDU. „Aby nebyl králík příliš svévolný, měl by se mu ztěžovat život,“ stojí také v příručce. Jedním z návrhů je zakázat Höhneové-Weiglové používat internet pro soukromé účely nebo jí oznámit, že budou náhodně kontrolovány její maily.

„Doporučení k péči o králíka skutečně existovala“

Dnes dvaačtyřicetiletý Tauber, který je také poslancem, sice připouští, že Doporučení k péči o králíka skutečně existovala, tvrdí ale, že se na nich nepodílel a že s Höhneovou-Weiglovou úzce spolupracoval. Žena ale dobu před deseti lety líčí jinak. Naposledy v rozhovoru s deníkem Süddeutsche Zeitung uvedla, že jeden z Tauberových spolupracovníků poslouchal její služební i soukromé hovory a pak o nich politikovi referoval.

Höhneová-Weiglová také Tauberovi vyčítá, že se od Doporučení k péči o králíka nikdy nedistancoval. Generální tajemník CDU dnes připouští, že byla chyba, že tehdy nic proti příručce nepodnikl. Zda se s takovým vysvětlením dlouhodobě spokojí i jeho straničtí kolegové, se teprve ukáže.

Zda je v CDU nějaká chovná příručka i na Angelu Merkelovou, není známo. Podívejte se na její poslední týdny:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa