Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pro neplatiče alimentů domácí vězení, navrhuje Tejc. Marksová chce zapojit stát

Ministryně Marksová chce změnit pravidla pro neplatiče alimentů. Přitvrdit je chce Jeroným Tejc (oba ČSSD), který navrhuje domácí vězení i lhůty soudům.
Ministryně Marksová chce změnit pravidla pro neplatiče alimentů. Přitvrdit je chce Jeroným Tejc (oba ČSSD), který navrhuje domácí vězení i lhůty soudům.  (Autor: Blesk / Mária Rušinová, ČTK)
Autor: zst - 
29. září 2016
12:30

Zcela překopat systém výživného chce ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). A další změny plánuje její kolega a šéf ústavně právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc. Ten plánuje neplatiče poslat do domácího vězení, uvedla čtvrteční Mladá fronta Dnes.

Za dlužníka bude platit stát. Takový je návrh zálohového výživného z pera ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD). Rodičům samoživitelům by tak peníze místo nezodpovědného partnera poslalo ministerstvo.

Další razantní změny ale podle deníku chystá Jeroným Tejc (ČSSD), poslanec a předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny. Na jedné straně chce zrychlit soudní procesy, na druhé poslat neplatiče do domácího vězení.

Urychlení soudů by se týkalo i takových případů, kdy rodič, který má platit výživné, přijde o práci a není schopen alimenty hradit. „Řešení jsou dvě. Buď dát soudům možnost vydávat předběžná opatření ve chvíli, kdy člověk doloží, že se změnila situace a není schopen platit. Nebo zavést čtyřměsíční lhůtu, během které budou muset soudy rozhodnout ať už o snížení, nebo zvýšení výživného,“ řekl Tejc.

Ve Sněmovně přitom návrh není úplně bez šance, Tejce podpořil třeba opoziční Martin Plíšek z TOP 09. „Lhůty v těchto případech určitě k jednání jsou,“ poznamenal.

Tejc: Domácí vězení jako priorita

Pro neplatiče by navíc Tejc nejraději zavedl domácí vězení. „Mělo by dostat přednost a být nařízeno prioritně,“ myslí si sociálnědemokratický poslanec. „Hned po volbách, nejpozději na přelomu října a listopadu, na to chci svolat speciální jednání ústavně právního výboru,“ slibuje.

S tím, že by takový trest mohl mít výchovný efekt, souhlasí také Plíšek. Místo pobytu ve vězení by totiž nespolehlivý partner mohl na výživné vydělávat. Domácí vězení to umožňuje. Stát by navíc ušetřil za jeho pobyt ve vězení. To ale předpokládá dokončení velmi problematického tendru na elektronické náramky. Ten byl několikrát zrušen.

Babišovi se návrh Marksové se nelíbí 

Nad vládním návrhem ministryně práce se ale minimálně ještě jednou sejdou koaliční špičky. Proti zálohovanému výživnému se totiž od začátku staví hnutí ANO Andreje Babiše. „Za současného stavu, kdy rapidně stoupá počet osob postižených vícečetnou exekucí a klesá míra uspokojení v nich dosažená, je zavedení daného institutu sporné,“ komentovala výhrady ministerstva spravedlnosti, jemuž šéfuje Robert Pelikán (ANO), jeho mluvčí Tereza Schejbalová.

Výhrady má údajně i část ČSSD, ale premiér Bohuslav Sobotka stojí za Marksovou. Ta má tak velkou šanci na vládní úrovni uspět. Ve Sněmovně se pak dá očekávat podpora KSČM a KDU-ČSL. Sociální demokracii by ke schválení zákona v takovém případě chyběly už je 4 hlasy.

Podle Asociace neúplných rodin dluží průměrně rodiče na výživném svým dětem 80 tisíc korun. Dluhy se průměrně vymáhají dva roky.

HahaBimbi ( 2. října 2016 12:12 )

Ja nevim, co furt soudruzi z CSSD vymyslej....prectete si zakon z dob komancu...tam bylo jasne dany, ze ten kdo radne neplatil alimenty, tak muje na zaklade rozhodnuti strhavala mzdovka z platu a jeste pri zmene zamestnani mu hezky do mzdovyho listu zapsala povinnost strhavani alimentu pro mzdovku v novem zamestnani...socialni davky se zapocitavaji do prijmu , tak je taky klidne muzoz zatizit strhavanim povinnych castek.....a graz.love meli po ptakach.........s pujckama to bylo stejny a lidi co neumeli hospodarit byli .....v klidku ne pod mostem. Dokonce mzdovky strhavali alouse i na zaklade rozhodnuti o rozvodu.....preventivne, kdyz ho matka dolozila ex do zamestnani.

HahaBimbi ( 2. října 2016 12:06 )

Je nejakej neinformovanej nejde o nezodpovedneho partnera, ale nezodpovedneho rodice...kazdej neplatic b si mel uvedomit, ze jeho dite ma hlad....ne ze tim tresta hu kr.avu co se snim / s ni rozved. Je to vyzivovaci povinnost vuci DITETI.

e.44 ( 30. září 2016 01:25 )

Co to meleš, troubo? Nejde o hafo děcek, to se týká cikáňat a ty stát vysávaj tak jako tak. Jde většinou o samoživitele s jedním, max. dvěma dětmi, co se holt ve vztahu spálil, což se může stát každýmu, i když je to mimo chápání takovýho telete, jako jsi ty. A samoživitel, s dítětem/dětma na krku, má problém slušně vydělat o čemž egoistická socka jako ty nemá ani páru. Tak tu přestaň prskat jako by ti kvůli tomu měli zvýšit daně, ty sebestředný ego v dunícím sudu. A jen tak mimochodem, třeba na Slovensku náhradní výživné od státu funguje už od roku 2012. Asi to tak nebude jenom tam ale dál se mi hledat nechtělo. Takže tím "neděje se tomu tak NIKDE NA SVĚTĚ" si můžeš leda tak ....., no určitě víš sám co =D

e.44 ( 29. září 2016 13:42 )

Ty seš vůbec nechápavej Asi proto, že samoživitel je dost často bez každoměsíčních alimentů od druhé strany většinou v pérdeli a to že se mu je podaří po x letech vymoct ho už ze žumpy dluhů nedostane. Navíc stát má možnost účinnějších vymáhacích prostředků než jednotlivec. A spíš by ti mělo vadit, že si vydržuješ zloděje jako je Babiš, než tento krok správným směrem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa