Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Let MH17 sestřelila ruská raketa, potvrdili experti. Přilétla od separatistů

Autor: ČTK - 
28. září 2016
16:20

Letadlo Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines, let MH17, bylo před dvěma lety nad východní Ukrajinou sestřeleno ze země raketovým systémem Buk pocházejícím z Ruska. Na tiskové konferenci v Nizozemsku to ve středu uvedl mezinárodní tým vyšetřovatelů. Konkrétní viníci tragédie ale zatím jmenováni nebyli, vyšetřování v tomto směru pokračuje. Kyjev reagoval, že zjištění expertů je důkazem o přímém podílu Ruska na incidentu. Moskva to ale znovu popřela a tvrdí, že Ukrajině bylo umožněno vyrobit důkazy. Při sestřelení letadla zahynulo všech 298 lidí na palubě.

Letadlo zasáhla raketa 9M38, jejímž výrobcem je ruská společnost Buk. Ta uvedla, že se závěry vyšetřovatelů nesouhlasí. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že vyšetřovatelé umožnili Ukrajině vyrobit důkazy, a zvrátit tak případ ve svůj prospěch.

Odborníci zapojení do vyšetřování útoku na malajsijské civilní letadlo, při němž zahynulo všech 298 lidí na palubě, rovněž tvrdí, že jednoznačně zjistili, že raketa 9M38, která letoun zasáhla, byla vystřelena z území ovládaného proruskými separatisty. Řada důkazů, včetně obrazových i zvukových záznamů z té doby, svědčí o tom, že v této oblasti systém Buk přítomen byl a po sestřelení letadla se rychle vrátil do Ruska.

Šéf vyšetřovatelů nizozemské policie Wilbert Paulissen mimo jiné uvedl, že odposlechy komunikace ukazují, že proruští povstalci na východě Ukrajiny žádali rozmístění mobilních systémů země-vzduch a také potvrdili jejich přijetí.

"Lze dojít k závěru, že let MH17 byl sestřelen raketou 9M38 vypálenou systémem Buk, který byl přivezen z území Ruské federace a po útoku se později vrátil do Ruské federace," shrnul Paulissen závěr vyplývající z důkazů a dalších zjištění týmu odborníků, v němž s Nizozemci spolupracovali australští, belgičtí, malajsijští a ukrajinští odborníci. Pomoc při vyšetřování ale poskytly dvě desítky zemí.

Zatím není jasné, zda byl povstalcům vydán rozkaz odpálit raketu, nebo zda povstalci jednali o své vůli.

Obvinění nepadla

Pokud jde o viníky, Paulissen nikoho konkrétního nejmenoval. "Určit, kdo je za to odpovědný, bude ještě běh na dlouhou trať," konstatoval s tím, že kriminální vyšetřování vedené v případu nizozemskými specialisty bude v tomto směru pokračovat. Podle šéfa vyšetřovatelů byla identifikována stovka lidí významných pro vyšetřování, oficiálně ale zatím nebyli identifikováni konkrétní podezřelí.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ještě před zahájením tiskové konference v Nieuwegenu důrazně popřel jakýkoli podíl Ruska na sestřelení malajsijského boeingu. Nové radarové údaje podle jeho tvrzení ukazují, že letadlo nebylo sestřeleno z území kontrolovaného povstalci. "Pokud tam byla raketa, pak mohla být odpálena jen odněkud jinud. O tom se nemůžete přít, o tom nelze diskutovat," řekl podle agentury AP novinářům.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

..krakonos500 ( 29. září 2016 16:11 )

Řekl bych, že dispečeři to letadlo nesestřelili.

st.rec ( 29. září 2016 03:33 )

Nejen za tohle můžou Rusové,jistě oni poslali letadla 11.září,oni odpálili sopku aby islandskou sopku a zarazili provoz nad Evropou,vybombardovali Lybii,dokonce měli humanitární bomby...................

anka ( 29. září 2016 01:19 )

nikdo tu nevrdi, ze to Rusko planovalo, byla akce ruskych vojaku, kteri tam byli "na dovolene", jak rekl Putin - to ze nejaky idiot dal prikaz vypalit na letadlo, neznamena, ze to Rusko naridilo. Rusko jen dodalo zbrane a nejake vojaky.

gabreta ( 28. září 2016 22:35 )

Kerry může mlít dokola tu svoji nazčenou písničku. Nikdy nevysvětlil, co by ze sestřelu civilního letadla mělo Rusákům plynout za výhody? Spíš by to pro ně mělo snad opačný efekt! Ale jak je vidět, mediální masáž u některých, udělá svý!

anka ( 28. září 2016 20:32 )

 hnus, ale co cekat od statu, ktery nemel problemy likvidovat miliony vlastnich lidi a do dneska se jim za to neomluvil..

Zobrazit celou diskusi