Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lobbisté budou muset „vyjít ze stínů“? V Bruselu má vzniknout jejich rejstřík

Autor: ČTK - 
28. září 2016
13:10

Evropská komise navrhla zřídit rejstřík lobbistů, který by byl povinný pro všechny tři orgány Evropské unie, tedy nejen pro komisi, ale také pro Evropský parlament a Radu EU. V takzvaném rejstříku transparentnosti by byli povinně zapsáni všichni zástupci zájmových skupin, tedy lobbisté, kteří usilují o ovlivnění tvorby bruselských politik. Bez registrace v rejstříku by neměli mít šanci setkávat se a jednat s klíčovými účastníky bruselského dění.

Komise, která takové pravidlo zavedla už v roce 2014, nyní navrhuje interinstitucionální dohodu rozšiřující rejstřík také na europarlament a radu.

Je to o obnově důvěry v instituce EU. Protože pro občany je Brusel prostě Brusel. Nerozlišují mezi komisí, parlamentem, radou,“ poznamenal ve středu před novináři první místopředseda komise Frans Timmermans.

Na základě stávajícího dobrovolného rejstříku transparentnosti by měl podle návrhu trvale vzniknout „spolehlivý a transparentní systém“.

Nejsi v rejstříku, nelobbuješ?

Už nyní se komisaři, členové jejich kabinetu a generální ředitelé nesetkávají s žádnými lobbisty, kteří v nejsou ve stávajícím rejstříku. Komise pravidlo zavedla v listopadu 2014 a od té doby bylo do seznamu zapsáno zhruba 4000 lobbistů.

Podle návrhu by museli být zástupci zájmových skupin na seznamu také v případě svého zájmu o setkání s europoslanci, generálním sekretářem europarlamentu a nejdůležitějšími pracovníky politických skupin. Registrace by měla být také předpokladem pro vystupování před výbory europarlamentu a pořádání akcí na parlamentní půdě v Bruselu či ve Štrasburku.

V Radě EU by se pravidlo vztahovalo na nejvyšší úroveň úředníků, na velvyslance stávající předsednické země EU a jeho zástupce. Navrženo také je, aby členské země mohly dobrovolně registraci rozšířit také na své vlastní diplomatické pracovníky.

Návrh má mimo jiné vyjasnit rozsah činnosti a identitu subjektů zapisujících se do rejstříků, zesílit kontrolu a zlepšit vymáhání etického kodexu z jejich strany. Žadatele o registraci, kteří poruší etický kodex, by mohlo čekat dočasné pozastavení jejich jednání s unijními orgány, případně vyškrtnutí z rejstříku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jirkabr ( 28. září 2016 14:26 )

Ještě by měli jít po daňových rájích...

moiaza ( 28. září 2016 13:43 )

Do dnešního dne mi nikdo nevysvětlil co lobbista je a kde se tomu řemeslu dálo vyučit. Není to náhodou zlodějna a podvody za vlády ODS? Není jejich otcem Topolánek a jeho banda?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa