Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pískání na Zemana, potlesk pro Havla: Poutníci uctili na mši svatého Václava

Autor: všm/čtk, dav - 
28. září 2016
13:00

Svatý Václav je jedním z učitelů evropské civilizace. Křesťanské hodnoty jsou pro Evropu a pro svět tou nejlepší variantou. Zaznělo to ve středu z úst kazatelů při tradiční poutní mši ve Staré Boleslavi. Té se poprvé zúčastnil i prezident Miloš Zeman, který vystoupil na konci bohoslužby s krátkým pozdravem. Při příchodu na pódium na něj několik jedinců pískalo a volalo na něj: „hanba“.

Mše se konala na zaplněném Mariánském náměstí nedaleko kostela, kde byl patron české země před 1081 lety zavražděn. Spolu se Zemanem na mši přijeli také jeho předchůdce Václav Klaus, vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nebo předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Mezi přímluvami při mši zazněly i prosby za to, aby všichni představitelé státu a církve dokázali vzájemně spolupracovat.

Mši sloužil brněnský biskup Vojtěch Cikrle, slavnostním kazatelem byl kardinál Joachim Meisner, držitel nejvyššího státního vyznamenání Řádu bílého lva. S proslovem vystoupil také Kardinál Dominik Duka. Ten mimo jiné popřál vše nejlepší třem polistopadovým prezidentům. Miloši Zemanovi k jeho 72. narozeninám, Václavu Klausovi k jeho svátku a Václavu Havlovi k jmeninám i nedožitým 80. narozeninám. Silný potlesk se z publika ozval pouze u jména Václava Havla.   

Ochrana tradic a islám

Na závěru bohoslužby vystoupila současná hlava státu s krátkým pozdravem. Zeman nejprve připomenul tři slova z pomníku Bible kralické, na němž stojí Bůh láska jest. Ocitoval také list svatého Pavla Korintským, který v něm uvádí: "Lásky kdybych neměl, nic nejsem."

"Připomeňme si tato slova v době, kdy celá Evropa znovu hledá své kulturní kořeny v náporu islámského fundamentalismu. A snažme se učinit vše pro to, abychom se k těmto kořenům opravdu vrátili," uvedl prezident. Závěrem přítomným popřál víru, naději a lásku. To ocenili lidé potleskem, při příchodu na pódium na něj ale začalo několik účastníků pískat a volat: „hanba“.

Letošní svatováclavská pouť se koná v roce 700. výročí narození krále a císaře Karla IV. Vztah Otce vlasti ke svatému Václavu připomenula přítomnost korunovačního meče. Po skončení bohoslužby byla v kryptě sv. Kosmy a Damiána v bazilice sv. Václava vystavena lebka sv. Václava, kterou střežili duchovní a členové Hradní stráže.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cid2000 ( 29. září 2016 12:56 )

Český nacistický spolek Vlajka alias knížecí STOP09 se nedokáže stále smířit s porážkou a tak stále kuje nenávist,dezinformace,provokace,lži atd.Má na to peníze od US-protektora a mafiána Bakkally!Naváží a rozváží po republice placené provokatéry jak to jde,kde je potřeba udělat rozruch a rozdávat červené ušmudlané trapné karty!!!Sekunduje jim u toho účelově partička 100hoven.Bohužel,mají peníze a moc!Takže Prezident je úplně sám v boji proti těmto Českým jnížecím hejvlo pohrobkům nacismu a kolaborace,kterým Prezident Beneše zabral majetek za zradu na Československém národu!!!!

salto ( 29. září 2016 10:03 )

Schapiro tam jistě nikoho nenahnal, to přece pískali ti "zbožní křesťané" a možná vyznavači "Pravdy a lásky"

oltec ( 29. září 2016 03:04 )

jasný ty uhříku

mixer ( 28. září 2016 18:58 )

Kakáči,vem už konečně na vědomí,že s tebou diskutovat nechci.Tak mi ustavičně cosi nepiš.

mixer ( 28. září 2016 18:53 )

I ty kvítku medový,to už se nikdo nedoví.Klaka s klaksonem by vyhovovala líp?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa