Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Senát ocenil osobnosti: Jandu z Olympic i běžkyni Formanovou. Koho dalšího?

  • Autor: Jessica Lutišanová,zst - 
    27. 9. 2016
    16:00

    Stříbrné pamětní medaile předal odpoledne předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) patnácti osobnostem u příležitosti Dne české státnosti. Akce se konala již popáté ve Valdštejnském paláci.

  • 1.Medaile za hrdinství i sportovní výkony

    Na základě návrhů senátorů sestavil předseda Senátu seznam osobností z oblasti veřejného života, kultury, vědy, výzkumu a sportu, jež ve svých oborech dosáhly mimořádných úspěchů, a také osobností, které prokázaly výjimečné hrdinství. Mezi oceněné patří třeba zpěvák Petr Janda ze skupiny Olympic nebo Jana Balcárková, která zachránila z hořícího auta řidiče.

     

    Video  Senát letos ocenil Jandu, Strachovou, Ježka nebo Jelinka  - CNC Karel Kopáč
    Video se připravuje ...

    „Symbolicky oceňujeme výborné osobnosti ze světa vědy, kultury a sportu. Lidi, kteří se svou prací zasloužili o šíření dobrého jména České republiky ve světě. Je potěšující, že se dosud nestalo, aby někdo odmítl stříbrnou pamětní medaili Senátu. Toho si velice vážíme,“ řekl při zahajování ceremoniálu předseda Senátu Milan Štěch.

    Podívejte se na galerii:

  • 2.Jana Balcárková (40)

    Jako řidička se stala svědkem vážné dopravní nehody na Olomoucku. Dne 16. července vytáhla z hořícího auta zraněného řidiče, který byl v bezvědomí. Přestože každým okamžikem hrozilo, že dojde k výbuchu, Jana Balcárková neváhala ani minutu. Jakmile zraněného z auta vytáhla a dostala do bezpečí, vrak skutečně explodoval. Nebýt odvážné Jany, celá záležitost by skončila tragicky.

     

    „Vůbec jsem to nečekala, nevím, co na to říct, jsem v šoku. Popravdě si ani nemyslím, že sem patřím. Kolegyně mi říkají, že medaili musím přinést ukázat do práce, ale kam ji potom vystavím, ještě nevím,“ řekla Jana Balcárková.

    Jana Balcárková zachránila po autonehodě mladého řidiče. Auto vzápětí explodovalo. Jana Balcárková zachránila po autonehodě mladého řidiče. Auto vzápětí explodovalo. | Facebook

  • 3.Ludmila Formanová (42)

    Jedna z našich nejúspěšnějších běžkyň, která se specializovala na středně dlouhé tratě. V roce 1993 se stala juniorskou mistryní Evropy v běhu na 800 metrů, o dva roky později byla na halovém mistrovství světa členkou naší stříbrné štafety v běhu na 4 x 400 metrů. Roku 1998 vyhrála ve Valencii halové mistrovství Evropy a o rok později úspěch zopakovala na halovém mistrovství světa v japonském Maebaši. Úspěch završila zlatem na mistrovství světa pod širým nebem v Seville, kde se jí zároveň podařilo zaběhnout rekord šampionátu. Ludmila Formanová je také šestinásobnou mistryní České republiky. Dodnes se věnuje práci se sportovní mládeží a předává dál zkušenosti.


    „Samozřejmě si toho strašně moc vážím. Je to ocenění za 25 let mé práce. Medaile bude vystavena s ostatními oceněními za moji dlouholetou kariéru,“ prozradila Ludmila Formanová.

    Bývalá běžkyně na 800 metrů Ludmila Formanová. Kariéru ukončila v roce 2007. Bývalá běžkyně na 800 metrů Ludmila Formanová. Kariéru ukončila v roce 2007. | ČTK

  • 4.Jana Hajšlová (64)

    Expertka v oboru analýza potravin a přírodních produktů. Zkoumá zdravotní nezávadnosti a chemické bezpečnosti potravin a věnuje se analýzám biologicky aktivních přírodních látek. Její práce má zásadní význam pro zdraví obyvatelstva. Absolventka Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické, kde od roku 2010 působí jako vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy a kde už 15 let vede akreditovanou Metrologickou a zkušební laboratoř. Je autorkou téměř tří stovek odborných článků a publikací.

    Jana Hajšlová (třetí zprava v přední řadě) si odnesla medaili za svou vědeckou činnost. Jana Hajšlová (třetí zprava v přední řadě) si odnesla medaili za svou vědeckou činnost. | Blesk / Karel Kopáč

  • 5.Richard Hindls (66)

    Vynikající statistik a ekonom, nepřehlédnutelná osobnost našeho vysokého školství. V letech 2006–2014 zastával funkci rektora Vysoké školy ekonomické v Praze, předtím tam působil jako děkan Fakulty informatiky a statistiky, kde dodnes vede katedru statistiky a pravděpodobnosti. Na základě hlasování vysokoškolských studentů získal v roce 2013 titul Rektor roku.

    Patnáct osobností obdrželo stříbrnou pamětní medaili Senátu při příležitosti svatováclavského svátku. Mezi nimi i statistik a ekonom Richard Hindls. Patnáct osobností obdrželo stříbrnou pamětní medaili Senátu při příležitosti svatováclavského svátku. Mezi nimi i statistik a ekonom Richard Hindls. | Blesk / Karel Kopáč

  • 6.Akihiro Ishikawa (78)

    Sociolog působící na tokijské univerzitě Chuo. Je odborníkem na problematiku sociologie práce a průmyslu, zejména pracovních vztahů a managementu, a transformací společností v zemích střední a východní Evropy. O Československo se intenzivně zajímá již půl století. V 70. a 80. letech k nám Ishikawa přivážel nedostupnou odbornou literaturu a naopak tajně vyvážel práce našich sociologů, které doma nesměly být publikovány. Mnohé z nich pak přeložil do japonštiny. Ovládá nejen češtinu, ale i slovenštinu a další slovanské jazyky.

    Patnáct osobností obdrželo stříbrnou pamětní medaili Senátu při příležitosti svatováclavského svátku. Mezi nimi i sociolog Akihiro Ishikawa. Patnáct osobností obdrželo stříbrnou pamětní medaili Senátu při příležitosti svatováclavského svátku. Mezi nimi i sociolog Akihiro Ishikawa. | Blesk / Karel Kopáč

  • 7.Petr Janda (74)

    Jeden z nejpopulárnějších a nejúspěšnějších skladatelů a interpretů populární hudby v naší historii. Dlouhá léta je zpěvákem ve skupině Olympic. Mnoho z příznivců Olympiku ještě ani nebylo na světě, když skupina na začátku 60. let vznikla. Kapela prodala za svou kariéru přes tři miliony kusů svých nahrávek, přičemž řada z nich dosáhla zlatého či platinového ocenění.

     

    Nikdy jsem žádný ocenění podobného druhu nedostal. Bylo to milý, příjemný a mám z toho obrovskou radost. Zároveň jsem rád, že to mám za sebou. Medaili si dám asi do pracovny,“ prozradil Blesku Petr Janda.

    Patnáct osobností obdrželo stříbrnou pamětní medaili Senátu při příležitosti svatováclavského svátku. Mezi nimi i Petr Janda, zpěvák skupiny Olympic. Patnáct osobností obdrželo stříbrnou pamětní medaili Senátu při příležitosti svatováclavského svátku. Mezi nimi i Petr Janda, zpěvák skupiny Olympic. | Blesk / Karel Kopáč

  • 8.Otto Jelinek (76)

    Úspěšný česko-kanadský krasobruslař. Rodina Jelínkova opustila Československo po únoru 1948 a usadila se v Kanadě. Už v letech 1957 a 1958 získal Otto Jelinek se svou sestrou bronzovou medaili na mistrovství světa, o dva roky později následovalo stříbro a v roce 1962 pak konečně titul mistrů světa v krasobruslení sportovních dvojic. Tento šampionát se konal shodou okolností v Praze. Také je úspěšným podnikatelem, který opakovaně působil jako ministr v několika vládách i jako velvyslanec Kanady v Praze. Jako jediný si medaili převzal s předstihem, protože se úterního ceremoniálu nemohl zúčastnit.

    Kanadský velvyslanec Otto Jelinek při rozhovoru s Blesk.cz Kanadský velvyslanec Otto Jelinek při rozhovoru s Blesk.cz | Blesk/Zbyněk Pecák

  • 9.Jiří Ježek (41)

    Nejúspěšnější cyklista paralympijské historie a také jednoznačně nejúspěšnější český paralympionik vůbec. Paralympiádu vyhrál šestkrát, k tomu získal i čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili. Je také mistrem světa a v roce 2013 se jako první hendikepovaný cyklista v dějinách postavil na start časovky Tour de France. I přes velmi vážné mnohačetné zranění na mistrovství světa v Greenville se dokázal vrátit do formy a tento měsíc vedl český tým na paralympijských hrách v Riu de Janeiru. Podle jeho vlastních slov se jednalo o poslední paralympijské hry, jichž se zúčastnil.

     

    „Je to strašně příjemný, když někdo ocení vaši práci. Moje kariéra je o dost kratší než kariéra tady některých profesorů. Být v takovéhle skupině lidí oceněných je pro mě opravdu veliká čest. Medaili si dám na nějaké pevné místo v mém příbytku, protože si takových věcí vážím,“ řekl Jiří Ježek.

    Paralympionik Jiří Ježek Paralympionik Jiří Ježek | Michal Červený

  • 10.Jaromír Kolář (90)

    Expert v oblasti radiologie – oboru, který využívá ionizujícího záření při diagnostice a léčbě. Významně se zasloužil o rozvoj vzdělávání lékařů v tomto oboru. Je autorem řady monografií publikovaných i v zahraničí, členem redakčních rad odborných časopisů a byl také jedním ze zřizovatelů Nadace pro děti s vadami pohybového ústrojí. V roce 2014 obdržel Zlatou medaili České lékařské společnosti J. E. Purkyně.

    Radiolog Jaromír Kolář Radiolog Jaromír Kolář | Senát Parlamentu ČR

  • 11.Luboš Petruželka (64)

    Český vynikající onkolog. Po promoci v roce 1976 nastoupil na dnešní Onkologickou kliniku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Všeobecné fakultní nemocnice a Ústřední vojenské nemocnice, kde působí dodnes, od roku 1999 jako přednosta. Zároveň je přednostou Ústavu radiační onkologie Nemocnice Na Bulovce. Na kontě má několik stovek vědeckých prací, stal se autorem řady monografií a skript. Vedl a dosud vede řadu výzkumných projektů, je členem vědeckých rad a domácích i zahraničních odborných společností. Především je ale lékařem, který je hluboce respektován svými pacienty.

    Velký pokrok spatřuje Luboš Petruželka v konci neadresné medicíny a počátku personalizovaného přístupu. Velký pokrok spatřuje Luboš Petruželka v konci neadresné medicíny a počátku personalizovaného přístupu. | Archiv Blesku

  • 12.René Roubíček (94)

    Mezinárodně respektovaný umělecký sklář a sklářský výtvarník. Učil nejen na Akademii výtvarných umění v Praze a Odborné škole sklářské, ale po roce 1989 přednášel třeba i na proslulé Glass Summer School v USA nebo v Japonsku. Měl zásadní podíl na úspěších českého skla na třech světových výstavách – Expo 1958 v Bruselu, 1967 v Montrealu a 1970 v Ósace.

    René Roubíček je slavným českým sklářským výtvarníkem. René Roubíček je slavným českým sklářským výtvarníkem. | Bořivoj Černý / MAFRA / Profimedia

  • 13.Vratislav Rybka (76)

    Přední český ortoped. Je autorem první necementované totální náhrady kyčelního kloubu v Česku a také autorem první kondylární náhrady kolenního kloubu. Tyto patentované kloubní náhrady vynikají výjimečnou životností i 25 let po implantaci, což jsou světově unikátní výsledky. V roce 1979 patřil k zakládajícím členům Evropské revmatochirurgické společnosti. Vratislav Rybka je autorem řady publikací citovaných v domácím i zahraničním odborném tisku a napsal také řadu cenných monografií.

    Vratislav Rybka je významný český ortoped. Vratislav Rybka je významný český ortoped. | Senát Parlamentu ČR

  • 14.Miroslav Ryska

    Jeden z nejuznávanějších českých chirurgů. Po absolvování stáže na Chirurgické klinice Virchow University v Berlíně zahájil v IKEM program transplantace jater. V roce 1998 založil Kliniku transplantační chirurgie IKEM a do roku 2004 pracoval jako její přednosta. V roce 2004 se stal profesorem. Je autorem více než 150 odborných prací v domácím i zahraničním odborném tisku a autorem přes 200 přednášek uvedených na tuzemských i mezinárodních odborných fórech.

    Oceněn byl i hematolog a chirurg Miroslav Ryska. Oceněn byl i hematolog a chirurg Miroslav Ryska. | Senát Parlamentu ČR

  • 15.Jan Starý

    Přední český expert v oblasti závažných onemocnění dětí. Od druhé poloviny 80. let je koordinátorem studií léčby dětí s leukémií a právě on v Česku počátkem 90. let zahájil léčbu dětí prostřednictvím transplantací kostní dřeně. Jan Starý je autorem více než 200 odborných publikací, přičemž zhruba polovina byla otištěna v zahraničním vědeckém tisku. Jen málokdo u nás udělal v boji za zachování života těžce nemocných dětí tolik jako právě tento doktor.

    Jan Starý, přednosta dětské hematologie a onkologie ve FN Motol. Podílel se třeba na léčbě Ashyi Kinga. Jan Starý, přednosta dětské hematologie a onkologie ve FN Motol. Podílel se třeba na léčbě Ashyi Kinga. | Blesk / Mária Rušinová

  • 16.Šárka Strachová (31)

    Nejúspěšnější alpská lyžařka české a československé historie. Mistryně světa ve slalomu 2007, stříbrná v roce 2009 a bronzová v letech 2005 a 2015. Bronzová slalomářka zimních olympijských her ve Vancouveru 2010. Mezi světovou lyžařskou elitou se pohybuje již od roku 2002, když během tohoto období vybojovala ve světovém poháru 15x umístění na stupních vítězů a 63x dojela mezi deseti nejlepšími. Na olympijských hrách v Soči v roce 2014 byla vlajkonoškou české výpravy.

     

    Je to pro mě velká čest. Ne jenom ta medaile jako taková, ale být v tak úžasné společnosti lékařů, vědců a umělců. Jsem ráda, že mi to i termínově vyšlo a mohla jsem si medaili osobně převzít. Celý ten ceremoniál měl úžasnou atmosféru a jsem ráda, že jsem to mohla zažít,“ řekla Blesku Šárka Strachová.

    Šárka Strachová, dříve Záhrobská, bojovala s nádorem v hlavě. Po nemoci se ale vrátila na zasněžené svahy. Závodí v alpském lyžování, především ve slalomu. Šárka Strachová, dříve Záhrobská, bojovala s nádorem v hlavě. Po nemoci se ale vrátila na zasněžené svahy. Závodí v alpském lyžování, především ve slalomu. | Sport / Michal Beránek

maledivy ( 27. září 2016 20:37 )

Ty je ale nám ostatním kradeš, to není na řád ale na basu

gabreta ( 27. září 2016 19:32 )

To Senát udělal dobře, že vyznamenal Jandu. Celý léta vyznamenání čekal od Husáka a teď se konečně metááálu dočkal!!

rego_senior ( 27. září 2016 17:22 )

agfor ( 27. září 2016 16:35 )

Neboj, nezapomenou. Jak jde o to korást lidi, tak jsou všichni za jedno.

nilud ( 27. září 2016 16:34 )

 Až se mu z toho naježilo háro,bylo na čase,pomalu mu bude 100 a zásluhy jsou veliké,ještě aby ho přemluvili aby si šel sednout k nim do sajrajtu a bude za vodou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa