Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Při únosu letadla zasáhnou Češi a Slováci společně. Smlouva má být už letos

Autor: Václav Lang - 
28. září 2016
07:20

V blízké době má být možné, aby armády Čechů nebo Slováků zasahovaly také ve vzdušném prostoru druhého státu, a to i proti nevojenským cílům. V praxi by tak například čeští piloti pomáhali slovenským při zásahu proti unesenému letadlu s turisty nad Slovenskem. A naopak. Smlouva by prý mohla být podepsána ještě letos. 

Téma společné protivzdušné obrany, které představitelé obou stran naťukli už dříve, se projednávalo i při pondělním společném rokování české a slovenské vlády v Bratislavě. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se po něm shodli, že plány pokročily a dohoda by mohla být ještě letos podepsána.

„V tuto chvíli je dohoda ve fázi, kdy už může být dokončena. Očekáváme, že by mohla být dokončena do konce letošního roku,“ prohlásil Sobotka na tiskové konferenci po jednání se svým slovenským protějškem Robertem Ficem.

Podle Stropnického už nyní mezi armádami obou zemí funguje standardní praxe v rámci NATO, tedy že když vojenské letadlo jednoho státu překročí geografickou hranici jiného členského státu, nepovažuje se to za narušení. „Ale v novém pojetí se jedná o něco jiného. Měla by to být smlouva, která mluví o spolupráci i proti nevojenským cílům, to znamená teoreticky proti letadlu, které je předmětem únosu teroristů a tak dále,“ prohlásil v pondělí v Bratislavě.

Slováci řeší zastaralé letouny

Smlouvu ale musí napřed ratifikovat parlamenty obou států a podepsat prezidenti. V České republice už je v připomínkovém řízení a brzy ji na stůl dostane vláda. „Je docela dobrá šance, že by do konce tohoto kalendářního roku mohla být podepsána,“ uvedl Stropnický.

Slováci zatím otálejí, jak vyřeší svůj problém se zastaralými letouny. „Přirozeně otázka, která bude ovlivňovat možné další synergie mezi Českou a Slovenskou republikou, je budoucí rozhodnutí slovenské vlády, do kterého my nemáme ambici zasahovat a ani ho nemůžeme žádným způsobem ovlivňovat, a to je rozhodnutí Slovenska o tom, jakými stroji bude do budoucna zajišťována ochrana slovenského vzdušného prostoru,“ poznamenal Sobotka.

Slovenské vzdušné síly mají v provozu deset dosluhujících stíhacích letounů MiG-29AS ještě sovětské výroby. V úvahu připadá pronájem švédských gripenů, stejně jako je to v České republice. „Očekávám od ministra obrany, že v krátkém čase přijde s návrhem dalšího postupu,“ řekl v pondělí Fico. „Ale souhlasím s tím, že pokud je tu nějaká tradice v tomto regionu, asi by mělo smysl hledat synergii, protože potom je to lacinější,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 28. září 2016 10:34 )

Slovensko pokračovalo v ruskej technike. V 90. rokoch získalo ďalších štrnásť migov v rámci deblokácií ruského dlhu. Onedlho o tri stroje prišlo – jeden zhorel po poruche motora na letisku Sliač, dva sa zrazili pri cvičnom lete. Druhá vláda Mikuláša Dzurindu poslala dvanásť migov (desať jednomiestnych, dva dvojmiestne) do Ruska na modernizáciu. Lietadlá dostali napríklad nové komunikačné a navigačné systémy, špeciálnu kamufláž a predĺžila sa ich životnosť najmenej do roku 2025. Ostatné slovenské migy boli postupne odstavené. Už od konca 90. rokov sa objavujú problémy s prevádzkou slovenských migov. V dôsledku rozpočtových škrtov nezostávali peniaze na ich údržbu, k čomu sa pridali výpadky v dodávkach náhradných dielov z Ruska. Ich letuschopnosť sa často riešila takzvaným kanibalizovaním – súčiastky sa vyberali z jedného lietadla a namontovali sa do druhého. Expremiérka Iveta Radičová svojho času oznámila, že armáda má len tri letuschopné migy , súčasný minister Martin Glváč neskôr povedal, že tento počet sa zvýšil. Jedině, že by přiletěl Putler na rogalu.

gabreta ( 28. září 2016 08:36 )

Třeba přiletí Štefan s Čmelákem!! (Vesničko má, středisková)

gabreta ( 28. září 2016 08:33 )

To bude docela o hubu. Aby naši piloti nevystřelili náhodou na Slováky, když jsme s nima do dneska od války ještě ve válečném stavu!!

tgbg ( 28. září 2016 08:32 )

A čím jako Slováci zasáhnou? Těmi rezavými a letu neschopnými Migy ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa