Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sobotka jede rokovat za Ficem o brexitu a dopravě. Na přetřes přijde i migrace

Bohuslav Sobotka jede na „poradu“ za Robertem Ficem. Ministři budou řešit svá témata, o čem budou mluvit premiéři? Zřejmě brexit a migrace.
Bohuslav Sobotka jede na „poradu“ za Robertem Ficem. Ministři budou řešit svá témata, o čem budou mluvit premiéři? Zřejmě brexit a migrace.  (Autor: ČTK)
Autor: zst - 
26. září 2016
05:10

Na Slovensko, které aktuálně předsedá Evropské unii, odlétá v pondělí dopoledne premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a většina členů vlády. Na společném jednání vlád Česka a Slovenska budou hlavními tématy doprava, vývoj v Unii po nedávném bratislavském summitu i ladění postojů v rámci Visegrádské skupiny. Ta se snaží společně vystupovat především v otázce migrace.

„Hlavními tématy budou vzájemné bilaterální vztahy, spolupráce v rámci středoevropského regionu, dopravní infrastruktura, energetika, rozvoj hospodářské spolupráce a koordinace postojů v rámci Visegrádské skupiny,“ stojí v oficiálním prohlášení Úřadu vlády vydaném před čtvrtým vzájemným jednáním obou vlád.

Tématem pro české a slovenské členy vlády ale také bude situace po brexitu, která se probírala na neformálním setkání lídrů v Bratislavě 16. září. Stranou by neměla zůstat ani otázka bezpečnosti a obrany, dá se tedy očekávat, že i tentokrát se řeč stočí na problémy s migrací. Tam budou oba státy ladit společný postoj i v rámci visegrádské čtyřky.

„Mluvit budeme samozřejmě i o přípravě společných oslav 100 let od vzniku Československa a připomenutí 50 let od pražského jara, které se uskuteční v roce 2018,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Slovenský premiér Fico ustál svržení

Jen několik dnů po summitu a několik dnů před setkáním s českou vládou se musel Robert Fico vypořádat s vlastní parlamentní opozicí. Ta totiž prosadila, že se bude hlasovat o nedůvěře ve Ficovu vládu.

Problémy slovenskému premiérovi nadělal jeho ministr vnitra Robert Kaliňák, který je zároveň jeho stranickou dvojkou. Kaliňáka opozice obviňuje z obchodů s kontroverzním podnikatelem, který čelí obnovenému vyšetřování kvůli podezření z daňových úniků.

Kritici ale podle očekávání v pátek neuspěli. Koaliční většina se předsedy vlády zastala a pro vyslovení nedůvěry Ficovi nehlasovali ani všichni opoziční poslanci. A ve funkci zůstává i Kaliňák.

Fico je nejdéle úřadujícím premiérem Slovenska, v současnosti stojí v čele třetí vlády. Do funkce premiéra byl znovu jmenován po březnových parlamentních volbách, ve kterých jeho strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) sice přišla o dřívější většinu ve sněmovně, nadále ale zůstala nejsilnější parlamentní stranou.

Slovenská opozice v letních měsících organizovala demonstrace proti Kaliňákovi. Protesty ale podle průzkumů veřejného mínění preference strany Směr-SD nepoznamenaly, Kaliňák v ní zastává post místopředsedy.

Oslabit by naopak mohla opozice. Jedna z její hlavních tváří, poslanec a exministr vnitra i spravedlnosti Daniel Lipšic po tragické nehodě, při které na začátku týdne autem srazil chodce, oznámil, že se vzdá mandátu. Ztráta poslaneckého mandátu hrozí i lídrovi opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igoru Matovičovi za to, že coby poslanec opakovaně nepozastavil své živnostenské oprávnění. Lipšic i Matovič patří k nejvýraznějším opozičním kritikům Fica.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa