Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman tvrdě zkritizoval OSN: Pracujete pomalu a lidé umírají

Autor: Vera Renovica - 
21. září 2016
23:29

Český prezident Miloš Zeman (71) vystoupil na 71. Valném shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku s ostrým projevem. Svět stíhají pohromy v podobě dalších a dalších teroristických útoků, úředníci OSN prý nejsou schopni domyslet ani ty nejjednodušší věci. A zatímco ztrácejí čas, lidé umírají.

„Paříž, Brusel, Dháka, Istanbul, Orlando, Mnichov, Nice a znovu také New York,“ začal projev výčtem nedávných teroristických útoků a zopakoval, že zatímco před pár lety bylo hrozbou zasaženo šest zemí, nyní jde o celkem 35 států. Terorismus také znovu přirovnal k nádoru, který metastázuje. Dodal, že OSN vymýšlí od roku 2000 solidní definici terorismu.

„Po šestnácti letech pořád pokračuje diskuse o tom, co je mezinárodní terorismus. Pro mě je terorista každý, kdo záměrně zabíjí nevinné civilisty. To je vše. Jednoduché, milý Watsone,“ zakončil ostrou kritiku OSN frází z Sherlocka Holmese a za svoji „troufalost“ se dokonce ironicky omluvil předsedající. Dodal pak, že „pochybuje o účinnosti této mezinárodní organizace.“

Podle Zemana je směšné, že dosud nebyly využity články OSN, které umožňují společnou akci proti teroristům – o což žádal i ve svém loňském projevu. Podobnou rezoluci, jako navrhuje on – tedy útoky na nervová centra mezinárodního terorismu pomocí dronů, helikoptér a za asistence práce tajných služeb – letos představila pouze ruská strana. „Hluboko ve svém srdci věřím, že můžeme jednoho dne mezinárodní terorismus porazit,“ řekl na závěr.

Zeman byl v New Yorku dva dny, krátce po svém proslovu v OSN měl v plánu odletět do Prahy, kde by měl být ve čtvrtek odpoledne.

rudyptak48 ( 22. září 2016 20:30 )

Žádný hrdina není pro Čechy dost dobrý, leda vymyšlený Jára Cimrman. Švejk už svou inteligencí Čechům nestačil, museli si intelektuálové vymyslet Cimrmana, aby na ně komunista nemohl, oni se totiž báli odpovědnosti říct, něco na plnou hubu, jako třeba Karel Kryl. Proč se asi Čechům říká vychcánci? Teď zde máme dalšího hrdinu Zemana. Jenom škoda, že do světa pouští nesmyslné bonmoty, kterých je naprostá většina, a když někdy prohlásí i něco rozumného, už ho nikdo nebere vážně. Když někdo dělá ze sebe šaška, lidé ho za šaška považují, i kdyby teď mluvil pravdu.

gabreta ( 22. září 2016 13:58 )

Dovolí si to z pocitu nadřazené rasy. Jednu takovou jsme tady v Evropě už měli a všichni víme, kam s tou nadřazeností došla a jak skončila! Historie se opakuje!

gabreta ( 22. září 2016 13:55 )

"OSN pracuje pomalu a lidé umírají" OSN totiž nepracuje vůbec a když ano, tak jen na zakázku ze zámoří. Jinak by si Amíci nemohli bez sankcí dovolit bombardovat území cizích států bez mandátu OSN a nebo vstupovat na cizí území! Okamžitě by musel ze strany OSN přijít protest a sankce! To se nikdy nestalo, akorát se mandát schvaloval v OSN dodatečně! Taková směšná a zbytečná je nic neřešící OSN! Zeman jim jen nastavil zrcadlo. Je otázka, jestli do něj vůbec chtějí ti zmetkové nahlídnout!!

hejhej ( 22. září 2016 10:16 )

repelos: Můžeme být právem hrdí na svého prezidenta.

salto ( 22. září 2016 08:26 )

Jenomže ta pakáž si z toho nic nevezme a budou dál žvanit, žvanit a žvanit...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa