Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kmoníček novým velvyslancem v USA. A Zeman blahopřál Michelle Obamové k manželovi

Autor: Vera Renovica - 
21. září 2016
21:40

Pár let si odseděl na zahraničním odboru na Hradě. Teď může kariérní diplomat Hynek Kmoníček (53) opět vyjet za hranice, a to rovnou za oceán. Jak totiž v New Yorku, kde se účastní Valného shromáždění OSN, potvrdil prezident Miloš Zeman (71), už mu podepsal pověřovací listiny.

O Kmoníčkovi se jako o náhradě za dosavadního šéfa washingtonské ambasády Petra Gandaloviče (52) spekulovalo dlouhodobě. Jeho jméno v prosinci loňského roku dokonce potvrdila vláda.

Dle Zemanových slov by mohl změnit post už v březnu. “Podepsal jsem již jmenovací dekret, ale říkal jsem mu, že může odjet teprve tehdy, až bude pověřovací listiny předávat novému prezidentovi,” prohlásil dnes. Zeman se totiž netají tím, že by byl nejraději, kdyby v nadcházejících amerických prezidentských volbách Hillary Clintonovou (68) porazil kontroverzní realitní magnát Donald Trump (70). 

Kmoníček nemá ještě úplně vyhráno, musí totiž od americké strany dostat takzvaný agrément, tedy souhlas. A ten bude mnohem jednodušší právě v případě nové diplomacie Donalda Trumpa.

Zda už jsou listiny na americké straně nechtěl hradní mluvčí Jiří Ovčáček potvrdit. “Jak říká pan ministr zahraničních věcí Zaorálek, jde o intimní záležitost mezi dvěma stranami, která se zásadně nekomentuje. Já mohu pouze potvrdit, co řekl pan prezident. Ale další věci jsou věcí diplomatických jednání a to jsou interní záležitosti,” řekl neurčitě. Hrad už má prý za Kmoníčka náhradu.

Ten je pro novou roli důsledně vybaven. Už byl velvyslanem v Austálii, Indii, a ve Spojených státech působil jako velvyslanec České republiky při OSN.  

Krajané i popelníček 

Zeman novinku sdělil před novináři při návštěvě newyorské Bohemia Hall and Beer Garden – největší pivní zahrádky v největším městě Spojených států provozované krajanským sdružením. V jeho horních patrech sídlí také škola, kde se v českém jazyce, kultuře a historii ve volném čase vzdělávají děti českých emigrantů. 

Děti obdaroval památníčky, nemohl se ale dočkat něčeho jiného. „Žádostivě hledím na jistý předmět na stole,“ pronesl, zatímco šéf jeho protokolu Jindřich Forejt naznačoval, že by se měli novináři vzdálit. V militantně nekuřáckých Spojených státech mu totiž krajané přichystali milovaný popelníček. 

Od krajanů dostal prezident také dort k narozeninám, které má 28. září. „Po předání dortu od krajanů zazněla americká a česká hymna,“ uvedl na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman gratuluje Obamové

Zeman se zúčastnil také recepce pořádané prezidentem USA Barackem Obamou, kde teklo proudem kalifornské víno. Český prezident byl letos mezi prvními, které přišla hlava Spojených států přivítat. Spolu s první dámou USA pak i se Zemanem zapózovali fotografům. Při té příležitosti pogratuloval český státník Michelle k výběru manžela. 

Hops_aIive ( 21. září 2016 23:25 )

Prohulenej Ovarovič Zemaněnko dělá ostudu všude

Hops_aIive ( 21. září 2016 23:07 )

rego

Havel_je_buh ( 21. září 2016 22:19 )

 Milos tam vypada, jak pridanej v photoshopu. Na tu fotku mi vubec nepasuje

miklin ( 21. září 2016 21:21 )

Viva Miloš Zeman.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa