Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bude pivo levnější? Jurečka slibuje, Sobotka a Babiš kroutí hlavou

Autor: ČTK, val - 
21. září 2016
14:23

Cesta k levnějšímu pivu bude zřejmě ještě komplikovaná. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) sice ve středu novinářům řekl, že se lídři koalice dohodli na snížení DPH na pivo a vybrané potraviny, pak se ale ukázalo, že se jednalo o omyl. Lídři koalice se sice o tomto tématu minulý týden bavili, ale k dohodě nedospěli.  

„Zlevněním základních potravin snižujeme daňové zatížení občanů, a to zejména u těch ekonomicky nejslabších. Právě pro sociálně nejvíce ohrožené skupiny obyvatel představují potraviny velký podíl na jejich výdajích,“ prohásil ve středu odpoledne ministr Jurečka. 

Šéfové koalice se podle něj dohodli na tom, že se čepované pivo od příštího roku přesune z 21procentní sazby do 15procentní sazby DPH. Od roku 2018 by měla klesnout DPH u základních potravin, jako je mléko, chléb, maso, máslo a sladkovodní ryby na deset procent. Krátce na to se ale ohradili Sobotka s Babišem, podle kterých koalice o snížení DPH vůbec nejednala. 

Jurečku před koaličními partnery napřed podržel jeho stranický šéf Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), později se ale omluvil a vzal svá slova zpět s tím, že svého ministra špatně informoval. Podobně to vysvětlil i ministr financí Andrej Babiš v sms zprávě Blesku. „Na vládě jsme o tom nemluvili. Jednali jsme o tom minulý týden na koalici, ale bez dohody.”

 

Snížení daně u čepovaného piva už letos v lednu navrhoval šéf předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš. Zdůvodňoval to podporou hospod kvůli vyšším nákladům v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb. Koalice ale tuto diskusi v březnu odložila. Chtěla se k ní vrátit až po vyhodnocení letošního výběru DPH.

Protidrogový koordinátor varuje

Proti snižování DPH na pivo se v minulosti vyjádřil například národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Řekl, že pivo je zodpovědné za polovinu zdravotních a společenských následků spojených v ČR s alkoholem. V ekonomickém vyjádření jde podle něj o škody za nejméně deset miliard korun ročně. Cenová dostupnost má přitom podle současných studií na míru spotřeby rozhodující vliv, Vobořil by proto o cenotvorbě rád vedl podrobnější debatu. „Pokud by vláda chtěla přinést změnu v DPH, nemělo by se to odrážet na snižování ceny alkoholických nápojů,“ podotkl.

Snížení DPH na základní potraviny podporovala i sociální demokracie. Do budoucna by podle dřívějších vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) chtěla snížit DPH na deset procent u všech potravin, v tomto volebním období se to ale podle něj nedalo stihnout.

Zpráva o zlevnění piva přišla v době, kdy v Mnichově vypuknul tradiční Oktoberfest:

budybad ( 21. září 2016 18:32 )

Bych řekl ře naše hospody zachrání svět před blbákovem internetu. Lidi už spolu nemluví jen píšou a setkání a posezení už vymizela. Jen hospody udržují tuto tradici i když jazykově neobohacují. Ale díky za málo. A co se týká škodlivosti, myslím že každé vyjítí z domu na cestu je zabiják

Havel_je_buh ( 21. září 2016 17:51 )

 Je zde 8 irackych zbidacencu, co potrebuji pomocnou ruku a nekteri se muzou podelat kdyz nebudou mit kde byt, klidne jim pripravim postel u me doma a rozdelim se o chleb. Taky bych byl rad za kazdou pomoc v jejich situaci

1pravda1 ( 21. září 2016 17:34 )

Místo daňových úlev atd. by bylo rozumné, prostě dát všem dětem ve školách a školkách oběd zadarmo, a to by ocenili všichni rodiče.

barracuda.sro ( 21. září 2016 17:08 )

alfin:Jurečka je de.bil a Iráčany vrátit do vlasti na náklady toho hňu.pa který je sem dotáhl!!!!!

sores ( 21. září 2016 17:07 )

 Pivo mám ráda, ale ať si ho strči vláda do pr.de.le!!! Co z toho budou mít naše děti??? Uleví se jen ožralům v putyce a o to budou víc chlastat!! Žrá.dlo ať zlevní, jíst se musí a ne chlastat!Zase nic pro dětičky, jen pro ochlasty!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa