Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Úřady chtějí být atraktivnější: Zvýší platy o 200 %, odklepla vláda

Autor: bru/ČTK - 
21. září 2016
11:57

Platy úředníků ve státní službě, vojáků, policistů či hasičů od začátku listopadu stoupnou. Vláda schválila navýšení jejich platových tarifů o čtyři procenta. Informoval o tom na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na zvýšení platů ve veřejné sféře se koalice dohodla v červenci.

Už minulý týden vláda rozhodla, že platy ve veřejných službách a správě vzrostou od listopadu o čtyři procenta. Mzdy lékařů a sester se zvýší o deset procent od ledna. Více peněz by tak měli získat zaměstnanci ministerstev a dalších státních úřadů, Akademie věd, České správy sociálního zabezpečení či zemědělské a potravinářské inspekce.

Stát chce být pro úředníky atraktivnější, zvýší platy o 200 %

Materiál pro dnešní jednání vlády počítá také s tím, že bude možné specialistům na klíčových pozicích ve státní správě zvýšit platový tarif až dvojnásobně. „Chceme udělat státní službu atraktivnější, odměny by měly být konkurenceschopné tak, abychom přilákali do služeb státu i experty ze soukromé sféry,“ uvedla v tiskové zprávě ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Na platy půjde o 2,5 miliardy víc

Pod služební zákon bude od 1. ledna nejspíš spadat 69.994 úředníků, o 819 víc než letos. Celkem bude ve státních úřadech v Česku pracovat 77.241 lidí, což je meziroční růst o 1044. Na platy půjde přes 30 miliard korun, proti letošku o téměř 2,5 miliardy víc.

Platy státních zaměstnanců upravuje zvláštní nařízení stejně jako platy členů armády či policie. Ministerstvo obrany by měla změna tarifů stát v letošním roce 59 milionů korun, v příštím asi 377 milionů. Růst mají podle návrhu resortu tarify všech hodností. Také se chystá zrušení zdanění výsluh, které bylo zavedeno v roce 2011.

Přidáno dostanou i hasiči. Podívejte se, co všechno dokážou:


mandat ( 21. září 2016 16:37 )

Tem flakacum pridate ,nebo zvysite plat o 200% a co duchodci ? A co mlade rodiny ?

zada ( 21. září 2016 14:23 )

Ta politická banda si musí zajistit voliče. Prachy od těch ostatních z daní to je nejlepší stimul. Ach jo!!! kdyby se aspoň pořádně oblíkli ti slavní úřednící, ženský choděj v riflích s nadupaným zadkem a výstřihem až k pupku, dokonce jsem viděl úředníka v kraťasech, no chlupatý lýtka zrovna nemusím. No tzak snad se pořádně oblíknou a navoní - některá kancelář smrdí potem..., když už......

klotilda ( 21. září 2016 13:41 )

To bude báječné! Odborníci na přepážkách, přímý kontakt s občanem, ochotní a informovaní a velmi dobře placení. Pak nějací ti organizátoři sběru dat o docházce do práce a profukování informačních kanálů do ústředí, objednavači propisek a kontroloři vynesených košů, prostě osoby odpovědné za blaho zaměstnanců-odborníků, rutinéři s průměrným úřednickým platem. Ti vlastně ani nemusí být ve státní službě, stačí jen zaměstnanecký poměr, vždyť nejsou odborníci a běžného občana prakticky ani nezahlédnou. A na vrcholu toho všeho šéf státní služby. Pak tady máme ministerstva a jednoznačné pokyny pro všechny aspekty práce podřízených úřadů, odborníky sestavené tak ,že tomu rozumí každý občan natož přepážkový odborník. Takže odborníci na přepážkách a odborníci na ministerstvu. Mezitím jen správci, uklízeči a vrátní. Paráda! Anebo odborníky jsou myšleni oni několikastupňoví štafetoví pendleři mezi ústředím a úředníkem za přepážkou?

lug70 ( 21. září 2016 13:29 )

Byrokracie má samobující tendence a když není rozumně regulována, žije si sama svým životem, sama roste , sama si zvedá platy a vymýšlí další a další lejstra, nařízení, pokuty atd. Pokud se konečně nenajde rozumná vláda, byrokracie vyroste do obludných rozměrů. Již teď máme byrokracii rozsahem prý srovnatelnou s Francií a porovnejte velikost a počet obyvatel Francie s naši pidizemičkou.

dopdel ( 21. září 2016 12:57 )

A kdy konečně přidáte dělníkům??!! Bez dělnických profesí to bohužel nejde! Se 14 tisici hrubého se moc dobře nežije!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa