Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ministerstvo Marksové zaplatí pokutu čtvrt milionu, kvůli diskriminaci

Autor: bru/ČTK - 
21. září 2016
10:41

Ministerstvo práce a sociálních věcí musí zaplatit čtvrtmilionovou pokutu. Dostalo ji od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Stanovilo diskriminační podmínky v tendru z roku 2011 na systematizaci resortu. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na webu ÚOHS, které je pravomocné.

Zakázka se týkala nejen ministerstva, ale i příspěvkových organizací, a tedy celkem 19.500 zaměstnanců. Jejím cílem bylo zkvalitnění lidských zdrojů nebo zvýšení dlouhodobé motivace zaměstnanců. Firmy měly ale také navrhnout úsporná opatření.

Podle úřadu ministerstvo porušilo zákon o zakázkách. ÚOHS tvrdí, že technické kvalifikační předpoklady, které měly firmy splnit, neodpovídají rozsahu a složitosti zakázky. Firmy musely mít například 11 specialistů, dále měly doložit tři osvědčení o plnění významných služeb, z toho jedno u veřejného zadavatele. Podle ÚOHS například požadavek, aby měl specialista minimálně tři roky odborných zkušeností ve funkci konzultanta pro legislativu právě v oblasti komplexního řešení systematizace, nebyl důvodný.

Ministerstvo: Požadavky odpovídaly zakázce

Ministerstvo se hájilo tím, že rozsah a odborné požadavky, které po firmách chtělo, odpovídaly vypsané zakázce. Zdůrazňovalo, že kvalifikační požadavky byly stanoveny tak, aby spolu korespondovaly a neomezovaly počet firem, které se mohly o zakázku ucházet. Tyto argumenty ÚOHS odmítl, pokutu nyní potvrdil i předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Ministryně Marksová se „proměnila“ před fotoaparátem Blesku, podívejte se:

sores ( 21. září 2016 12:48 )

 Politici nás mají za pořádné debily a my držíme hubu a krok!!! Lidé to přeci platí ze svých daní a ne ministrstvo, to jen hrabe a dávají si vysoké platy a padáky. nakonec proč ne, ví že jsme opravdu debilové a že žádný protest nebude ani stávka. na to češi nemají.

agfor ( 21. září 2016 12:31 )

To se jí to platí pokuty, když to jde zase z našich daní. Ať to zaplatí ze svého. Má na to plat a zodpovědnost.

deratizater ( 21. září 2016 11:49 )

Je to nezodpovědná populistická slepice která neumí nic jiného než zadlužovat stát .Sosani si myslí že si tím koupí voliče když budou rozhazovat na všechny strany a zadlužovat stát.Mnoho voličů tím ale odradí neb žít na dluh nelze do nekonečna.

nezadat1 ( 21. září 2016 10:58 )

Nechal bych to zaplatit tu smradlavou cigošku,furt tvrdím,že nás cigoši diskriminují a my jsme tak blbí,že je ještě živíme.

dfghjk ( 21. září 2016 10:51 )

Co je to za píč ovinu, v diskriminační zákonu jsou jednoznačně vyjmenovány důvody, kdy lze hovořit o diskriminaci. Jsou snad zadávací podmínky náboženství, nebo rasa, nebo sexuální orientace... atd?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa