Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pro migranty šampus a kaviár, radí Zeman. Pracovat prý neumí, jen brát dávky

Autor: simao - 
18. září 2016
15:55

Miloš Zeman opět silně zahrál na protiuprchlickou notu. Prezident během svých návštěv krajů České republiky zasévá mezi občany často své přesvědčení, že migranti jdou do Evropy jen kvůli sociálním dávkám. A proto ostatně míří hlavně do Německa. Tentokrát k tomu rovnou dodal, že pracovat vlastně migranti neumí. V rozhovoru pro Parlamentní listy jim ironicky navrhl připravit rovnou kaviár či šampaňské, ať si nestěžují na jídlo.

Nahrávkou na smeč pro Zemana byl dotaz Parlamentních listů na údajné stížnosti migrantů v severní Itálii, že jim nehraje televize, nechutná jídlo či dostávají málo peněz.

„Samozřejmě že je zapotřebí, aby měli nejen barevnou televizi, ale i langusty, šampaňské, kaviár a další pochutiny… Nikdo je pochopitelně nenutí pracovat, protože většinou ani pracovat neumějí, nemají k tomu odpovídající vzdělání, a tak se připravují na sociální dávky,“ rozjel Zeman svůj protiuprchlický ohňostroj.

Tím však prezident neskončil. „Teď právě v Rakousku před několika málo dny proběhla diskuse, že rakouský rolník nebo farmář, který celý život poctivě pracoval, bude pobírat penzi, která je nižší než příspěvek, který se bude vyplácet migrantovi. Myslím si, že to je nesmysl, je to nespravedlivé a mělo by se tomu zabránit,“ dodal Zeman, který nedávno na Hradě přijal rakouského prezidentského kandidáta Norberta Hofera z řad rakouských Svobodných, se kterým sdílí protiuprchlické postoje. 

Zeman letí do USA. Řečnit bude proti teroristům

Český prezident se nyní po návštěvě Pardubického kraje chystá na podstatně delší cestu - na pracovní návštěvu USA a účast na 71. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Odlétá už v pondělí odpoledne, setká se s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem, ale vyrazí i na recepci pořádanou prezidentem USA Barackem Obamou.

Právě Obama je přitom podporovatelem prezidentské kandidátky Hillary Clintonové, zatímco Zeman je i s ohledem na svou protiuprchlickou rétoriku přirovnáván spíše k Donaldu Trumpovi, který je ostatně i jeho favoritem.

Zeman na valném shromáždění OSN vystoupí i s projevem. O migrantech, dávkách a kaviáru? „Tématem projevu bude společný boj proti mezinárodnímu terorismu,“ uvádí prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, podle kterého Zeman setkání v New Yorku využije právě k „debatám o této své důležité snaze o globální koordinaci boje proti terorismu“.

Vše o uprchlické krizi čtěte zde >>>

Video se připravuje ...
Další videa