Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Půjdeme k volbám povinně? Zemanovi tleská Veleba, poslanci jsou proti

  • Autor: Václav Lang - 
    17. 9. 2016
    07:40

    Politikům se příliš nezamlouvá nápad na zavedení povinné účasti ve volbách, jak to už dlouho prosazuje prezident Miloš Zeman a jak to nedávno opět připomněl. V anketě Blesk.cz tuto variantu odmítli všichni oslovení poslanci. Jediným, kdo nápad podpořil, byl senátor za SPO Jan Veleba.  

  • 1.Jiří Dolejš (KSČM)

    Povinnou volební účast, jak ji prosazuje prezident Miloš Zeman, odmítá místopředseda KSČM Jiří Dolejš: „Pravda je, že už jsme skoro 30 let od roku 1989, ale myslím si, že u nás lidi na tento druh povinnosti nebudou moc slyšet. Jsou země, kde ta povinnost je, sankce tam nejsou zas tak přísné, ale myslím si, že je lepší lidi motivovat spíš pozitivně než negativně, tedy učinit politickou nabídku tak zajímavou, aby jim stálo za to k volbám jít. Já toho fanda nejsem,“ uvedl. 

    Místopředseda KSČM Jiří Dolejš Místopředseda KSČM Jiří Dolejš | Blesk/David Malík

  • 2.Karel Schwarzenberg (TOP 09)

    Nápad svého někdejšího konkurenta v prezidentské volbě nesdílí čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg: „Nejsem toho názoru. Je to sice smutné, že volební účast upadá, nicméně jsem toho přesvědčení, že je to právo, a když lidi nemají demokratické uvědomění, tak nucením je k tomu nenaučíme.“

    Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ve Studiu Blesk Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ve Studiu Blesk | archiv Blesku, J. Poláček

  • 3.Martin Komárek (ANO)

    „Myslím si, že ne, protože i rozhodnutí nevolit je určitá svobodná vůle, vyjádření nezájmu o politiku, podobně jako třeba když nejdu do supermarketu a vypěstuju si zeleninu na zahrádce, tak vyjadřuji nezájem o určitý způsob konzumu,“ prohlásil poslanec ANO Martin Komárek.

     

    „Je na nás politicích, abychom dokázali vysvětlit lidem, že je důležité a dobré chodit k volbám, aby měli větší povědomí o tom, že to, že jednou za rok hodí někam hlas, spoluurčuje jejich život. Zatím to nevědí, nevěří tomu a myslím si, že je to chyba politické třídy,“ dodal.

    Martin Komárek je poslancem za Babišovo hnutí ANO. Martin Komárek je poslancem za Babišovo hnutí ANO. | ČTK

  • 4.Jiří Mihola (KDU-ČSL)

    „Já bych povinné volby nedával. Myslím si, že k výdobytkům demokracie patří i to, že se člověk může svobodně rozhodnout, a je na nás, abychom vytvořili podmínky, aby člověk věděl, že svoboda je taky o odpovědnosti,“ domnívá se předseda lidoveckých poslanců Jiří Mihola.

    Lidovec Jiří Mihola Lidovec Jiří Mihola | Foto Blesk – Zbyněk Pecák

  • 5.Zbyněk Stanjura (ODS)

    Nápad na povinnou volební účast odmítá i ODS. „Je to špatně. Máme právo volit, ne povinnost,“ uvedl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

    Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura | ČTK

  • 6.Roman Sklenák (ČSSD)

    Oporu pro svůj nápad nemá Zeman ani v ČSSD. „S povinnou účastí ve volbách nesouhlasím už proto, že pokud je něco povinné, tak musí být také stanovena sankce za nesplnění povinnosti, a to je právě v tomto případu velmi diskutabilní,“ prohlásil předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák.

    Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák | Martin Hurda
  • 7.Jan Veleba (SPO)

    Jediným z oslovených zákonodárců, kteří Zemanův nápad podporují, je senátor a předseda SPO (dříve zemanovci) Jan Veleba.


    „Při trvale upadající účasti ve volbách je to nápad, nad kterým je třeba se zamyslet. S odkazem na první republiku, kdy institut povinné účasti byl, s odkazem na některé západní státy bych to sám uvítal. Není možné to nařídit ze dne na den, je třeba o tom vést diskusi, udělat nějaký konsenzus. Zejména bych to uvítal v souvislosti s tím, že by k volbám začali ve větším měřítku chodit mladí,“ prohlásil.

    Předseda SPO Jan Veleba Předseda SPO Jan Veleba | Blesk/David Malík

..krakonos500 ( 17. září 2016 17:18 )

Povinně k volbám a povinně volit ČSSD, debilové!

deep_ass_flsting ( 17. září 2016 11:51 )

Já možná hledám, ale ty se v příspěvcích nacházíš.

deep_ass_flsting ( 17. září 2016 11:48 )

Větší než ty zcela určitě.

deep_ass_flsting ( 17. září 2016 11:42 )

A zase jsi se v příspěvku našel.

deep_ass_flsting ( 17. září 2016 11:40 )

A jéje, docházejí ti síly, nech si něco na odpoledne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa