Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Po hádce s ministrem praktičtí lékaři couvli. Ordinace na protest nezavřou

Autor: simao, ČTK - 
15. září 2016
18:44

Byla z toho nejprve přestřelka mezi praktickými lékaři a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD), kterému se nezamlouvalo, že se doktoři rozhodli zavřít 21. září na protest své ordinace. Němeček si stěžoval na „stávku milionářů“ a pacienty v ní označil za rukojmí, lékařská komora zase Němečka tepala za „hloupé výroky“, které přilévají olej do ohně. Nakonec ale došlo na smír. A ordinace se zavírat příští středu nebudou.

Praktičtí lékaři se dohodli s ministerstvem zdravotnictví na růstu úhrad pro příští rok a dalších požadavcích, a tak nebudou 21. září protestovat uzavřením ordinací.

Zavřít ordinace, to byl krok, který se vůbec nezamlouval ministru zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi (ČSSD). Označoval to za předvolební vydírání. Ovšem nejen za něj. 

Němeček mluvil o stávce milionářů. Dohodu kvitoval

Ordinace mají příjem 200 tisíc korun měsíčně, což je dostatečné, míní ministr. Chystaný protest v té souvislosti označil za stávku milionářů.

„Jestliže si ale někdo bere pacienty jako rukojmí, tak je třeba říct, co vlastně reálně chce. Komu máme ty peníze vzít? Jestliže oni chtějí přidat v řádu několika procent, tak to máme vzít sestřičkám v nemocnicích, pacientům, kteří se léčí s onkologickým onemocněním?“ rýpl si ještě v pondělí Němeček do praktiků poté, co oznámili záměr stávkovat.

Němečkova slova na účet praktiků však nezůstala bez odezvy. Česká lékařská komora ministra vyzvala, aby zanechal „provokativních výroků“, které „dehonestují členy ČLK“ - tudíž, že šlo o stávku milionářů. „Myslím, že by měl pan ministr Němeček konečně začít pracovat a neměl by svými hloupými výroky přilévat olej do ohně,“ uvedl prezident lékařské komory Milan Kubek.

Dnešní dosažení dohody však ministr kvitoval. „Oceňuji, že zástupci praktických lékařů upustili od stávky a vrátili se k seriózní formě jednání. Role praktického lékaře je v systému klíčová a podporuji její posílení,“ reagoval i Němeček o poznání smířlivěji na Twitteru.

Jednání skončilo kompromisem, důvod pro stávku pominul

Čtvrteční jednání se však muselo obejít bez minsitra Němečka. Jeho výsledky tak oznámili místopředseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka a náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp, který má na starosti přípravu úhradové vyhlášky na příští rok.

Lékaři žádali šestiprocentní nárůst kapitačních plateb, což jsou pravidelné měsíční platby za každého registrovaného pacienta. Na takovém růstu se podle Šonky ale nedohodli. To, o kolik v příštím roce platby vzrostou, zástupci ani jedné ze stran neupřesnili. Podle Šonky je to součástí gentlemanské dohody. „Domluvili jsme se, padlo konkrétní číslo pro 2017 a příslib nárůstu do dalších let,“ uvedl Šonka.

To Němeček byl později sdílnější, v ČT uvedl, že platby by měly vzrůst zhruba o dvě procenta. „Ministerstvo potvrdilo tu nabídku, to znamená meziroční nárůst zhruba kolem dvou procent. A zástupci praktických lékařů tu nabídku zváží,“ prozradil ministr.

Podle náměstka Philippa se obě strany dohodly rovněž na posílení kompetencí praktických lékařů a odstranění některých preskripčních omezení, tedy omezení předepisování léků.

„Úhrady porostou srovnatelně jako v jiných segmentech zdravotní péče, detaily budou upřesněny v úhradové vyhlášce. Kompetence praktiků budou dále projednány a deklarovány v příslušných dokumentech ministerstva zdravotnictví, a to zejména v oblasti předoperačních vyšetření. Se zdravotními pojišťovnami zahájíme revizi preskripčních omezení praktických lékařů,“ uvedl Philipp.

Šonka výsledek označil za kompromis, který je pro Sdružení praktických lékařů přijatelný. „Důvody pro protestní akci, která byla plánována na 21. září, v tento okamžik pominuly,“ dodal Šonka. „Jsem rád, že kolegové byli vstřícní a konstruktivní a že bylo dosaženo konsenzu, o který se vždy snažíme ve všech segmentech zdravotní péče,“ dodal Philipp.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 15. září 2016 19:59 )

 Doktoři si stěžují na malé platy? Záleží oproti komu. Když si vezmu za kolik dělají slévači,horníci, lesní dělníci a další, mají doktoři královské platy. Když si vzpomenu na platy darmožroutů z parlamentu, berou doktoři almužnu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa