Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Francouzi drtili Česko za uprchlíky. Štěch „v ráži“ je srovnal s komunisty

Autor: Zuzana Štíchová - 
17. září 2016
06:42

Postoj Francie pobouřil na setkání předsedů parlamentů Rady Evropy české zástupce, mezi nimi i předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Francie totiž opět Česku vyčítala neochotu v otázce přijímání běženců a uprchlických kvót. Štěch poznamenal, že aniž by chtěl francouzské politiky srovnávat s minulým režimem v Česku, dají se najít některé společné rysy.

Štěch se společně s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) zúčastnil ve středu a ve čtvrtek Evropské konference předsedů parlamentů členských států Rady Evropy. Ta proběhla stejně jako plenární zasedání Evropského parlamentu ve francouzském Štrasburku. V předvečer bratislavského unijního summitu, který proběhl v pátek, se tak přední politici 47 zemí měli možnost pobavit třeba o migraci.

Blesk.cz: Jak probíhala konference předsedů parlamentů Rady Evropy?

Štěch: Jsem trochu v ráži. Vystupoval jsem na konferenci v otázce migrace a musel jsem naše kolegy, zejména předsedu francouzského parlamentu Bartoloneho, drobet přivádět na pravou míru.

Co to znamená?

Pan Bartolone je znám, že je velkým zastáncem toho, že bychom měli běžence přijímat, protože to je v souladu s principy založení Evropské unie. My se mu opakovaně snažíme, kolegové z visegrádské čtyřky a já, vysvětlit, že se prostě musí brát ohled na názory občanů – a ti že se oprávněně té vlny bojí. Je přece jasné, že terorismus má nejhlubší kořeny v arabském světě. I když víme, že nejvíc obětí teroru je v arabských zemích. A že není možné, aby našim suverénním zemím někdo z Bruselu nebo odkudkoliv přikazoval, kolik koho máme přijmout. My jsme v minulosti přijali půl milionu běženců z východu, jihovýchodní Asie i z Balkánu. Nejsme xenofobní. Na druhou stranu po zkušenostech západní Evropy s některými skupinami, které tam přišly, se oprávněně v České republice obáváme a budeme dělat v tomto vlastní politiku.

Na co konkrétně jste museli reagovat?

Oni nás za to jakoby napadají, že nemáme pochopení a že bychom lidi měli přesvědčit. Já si myslím, že lidé mají dostatek informací a rozhledu a my jako národní politici jsme povinni hájit národní zájmy. Jsem rád, že se v tomto shoduje vláda i obě dvě komory parlamentu, že držíme pohromadě i v rámci visegrádské čtyřky, což se opět potvrdilo, a řekl bych, že přibývá zemí, které se nám v těchto stanoviscích přibližují. Když chceme pomáhat, tak řešit příčiny v těch zemích, odkud ti lidé utíkají. To byla výměna názorů zejména s panem Bartolonem.

Video  Proč předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) odmítá prezidentskou kandidaturu?  - Zuzana Štíchová, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Není to od Francie trochu překvapivý postoj, vzhledem k tomu, že ve Francii sílí pozice Marine Le Penové a blíží se tam volby?

Řeknu to na rovinu. Je to trochu nerealistické. Oni nemají pořádnou zpětnou vazbu. Nechci je srovnávat, ale dostávají se trochu do situace, jako byli představitelé minulého režimu. Buď jako by nechtěli vidět nebo si připouštět, anebo opravdu neviděli, že veřejnost má na řadu věcí jiné názory.

Takže trochu odtrženi od reality…

Tak. A to se jim snažíme slušným způsobem naznačit a říct. O tom byla debata s maďarskými a polskými kolegy a s některými politiky ze Západu. Ale především tedy s panem předsedou francouzské poslanecké sněmovny.

kinki ( 21. září 2016 16:41 )

V Bratislave vraj na to bolo malo casu aby sa na niecom dohodli. A tak Fico si oslavil za statne narodeniny za ucasti verchusky EU. A ti si zajedli, vypili, zatarali aby rec nestala,povozili sa lodickou po Dunaji, a odisli. Dohodli sa akurát, ze sa tusim teraz stretnu kdesi na Balkane. Brusel im je uz tesny, a nudi ich to.

hejhej ( 17. září 2016 13:30 )

Jaké přerozdělování přiživníků. Stále se jedná a nic se neřeší. Řešení je deportace nelegálních vetřelců a nepřijímaní dalších!!!!! Pozvala je Merkelová, přicmrdával jí při tom Hollande a Juncker, ať si tu špinavou verbež nechají ve svých zemích a necpou je tam, kde o ně nikdo nestojí.

vladimir1950 ( 17. září 2016 11:53 )

Ta zasr aná EU se nám snaží vnutit pito mosti, které je "napadnou". Imigrace není pitomost, je to nejhorší událost 21 století. Páni EU politici jsou mimoni, co se svými občany nekomunikují, takže nevědí, co se děje. Sedí si na zbytnělých prde elích, chlas tají jako Juncker. U nás je to podobné, kromě prezidenta Zemana nejsou politici mezi občany vidět, jen před volbami a to jen protože musí a očekává se to. Jak je vidět, ani v Bratislavě se opět nic nedohodlo, pořád platí to: Dohodli jsme se, že se nedohodnem nebo přešlapujeme na místě ke světlým imigrantským zítřkům..Divná doba pro normální lidi..

ivoadler ( 17. září 2016 10:06 )

Ať už jdou s těmi uprchlíky do pr dele. Nikdo si je neveme. To jsou tak blbí, že jim to nedošlo?

pekaaaros ( 17. září 2016 09:22 )

Já mám Frantiky docela rád, ale když je někdo vedl, tak to byl vždycky tak trochu hýřič. Už za Ludvíků. V barokních parukách šváby, později kabarety, kurtizány, bordely, zpustlíci a amorální rejdiči. A prostýmu lidu francouzští panovníci nikdy moc nerozuměli. Hláška "Ať jedí koláče", kterou pronesla královna Marii Antoinetta, když jí přišla stížnost od lidu, že nemají na chleba, mluví za vše. A dnes? To samý akorát v modrým. S hvězdičkama. Francie bombarduje Libyi, podpoří arabské jaro, Kadafí furt varuje, že jestli ho západ svrhne, tak evropa zčerná.. A co se stane? Francie ho svrhne, Evropa začne černat a co udělá Francie? Začne nadávat na Čechy, že se jen tak zčernat nedáme. A to už Frantikům nepřipomínám tu jejich rozkošnou mnichovskou zradu. Takže tak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa