Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zrušte pokutu 10 tisíc za urážku policisty, žádají Kalouskovci. Marný boj?

Autor: Václav Lang - 
15. září 2016
21:19

Kalouskova TOP 09 vytáhla do boje s novým nařízením, podle kterého lze uložit pokutu až 10 tisíc korun za tzv. urážku policisty nebo úředníka. Sotva prezident tuto novinku podepsal, poslala TOP 09 do Sněmovny novelu, která ji má zase zrušit. Příliš šancí na úspěch ale nemá.

Novela, kterou v červnu svým podpisem stvrdil Miloš Zeman a která začne platit od příštího července, řadí mezi přestupky proti veřejnému pořádku i „znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci“. V praxi tak člověk může například za posmívání se nebo za urážku úředníka nebo policisty dostat až desetitisícovou pokutu.

„K zařazení této skutkové podstaty mezi přestupky přitom není v demokratickém právním státě důvod,“ tvrdí poslanci Kalouskovy TOP 09 v důvodové zprávě svého návrhu.

Poukazují na to, že už nyní zákon řadí mezi přestupky urážku či zesměšnění kohokoli. „Vyčlenění zvláštní skutkové podstaty vztahující se pouze na úřední osoby tedy představuje nadměrný zásah státu do rovnosti občanů, když v důsledku této skutkové podstaty vytváří z úředních osob občany první či privilegovanější kategorie,“ tvrdí.

Obávají se také, že novinku může někdo zneužít k osobní mstě. Vadí jim i samotný pojem „znevážení postavení“, který je podle nich značně vágní a muselo by se počkat, až jeho význam vyloží soud. „Což je ovšem v přestupkovém právu silně nežádoucí stav,“ tvrdí poslanci podepsaní pod tímto návrhem.

Spolu s ním poslali do Sněmovny ještě jednu novelu, která má zase zrušit změny přijaté v souvislosti se shromažďovacím zákonem. Podle něho mají nově policisté mít právo rozpustit shromáždění, zatímco úředníci zase budou smět nařídit jeho přemístění.

Podle TOP 09 to je omezení práva svobodně se shromažďovat. „Takový přístup je třeba odmítnout. Úředník by neměl mít možnost přímo na místě shromáždění jednostranně rozhodnout, že určité shromáždění se navzdory splnění podmínek zákonného ohlašovacího procesu má uskutečnit na jiném místě. Bylo-li by tomu tak, pak by do jisté míry ztratil celý proces ohlašování konání shromáždění smysl,“ tvrdí TOP 09 a varuje před zneužíváním obou nových pravomocí.

Zvýšení pokut za některé přestupky až desetinásobně - mj. zmiňované urážky policisty nebo úředníka, které budou od 1. července příštího roku nově přestupky proti veřejnému pořádku - podepsal prezident Zeman letos 23. června.

salto ( 16. září 2016 10:05 )

Chlast je opravdu, ale opravdu svinstvo. Jenže hrozně dobrý - viď Kalousku. Je vidět, že Kalousek myslí dopředu, zanedlouho už nebude mít poslaneckou imunitu a ono se v opilosti ledacos plácne...

xiioma ( 16. září 2016 09:04 )

tuzexovej_frajer

tuzexovej_frajer ( 15. září 2016 22:48 )

Kalousek nehlásá populistická hesla, co chce lůza slyšet. Kalousek jde proti proudu a je svůj. Proto je u mnohých neoblíben. Fackuje, protože dělá to, co ho v tu chvíli napadne. Byl ožralej a dělal rozhovor s novinářem a pak přiznal, že byl ožralej a že to nezvládl. Prostě pravý opak Zemana, a proto si zaslouží můj hlas . Takže tvoje priviligovaný hovadiny jsou mi u pr.dele, ty priviligovanej vole

noacojezase ( 15. září 2016 22:37 )

Koho myslíš tou pravicí?

1pravda1 ( 15. září 2016 22:15 )

Vyčlenění zvláštní skutkové podstaty vztahující se pouze na úřední osoby tedy představuje nadměrný zásah státu do rovnosti občanů, když v důsledku této skutkové podstaty vytváří z úředních osob občany první či privilegovanější kategorie, Kalousku a poslanci to je ta privilegovanější kategorie!!!! panáka za 14 a polívku za 9 Kč, proč proti takové privilegovanosti nebojuješ? Nemocenská 100% platu atd. Ale chápu, zase jste se s Kortem ožrali a to ty nejraději ječíš na veřejnosti, nebo fackuješ studenty. Sám jsi privilegovaný až až, dokonce ti tolerují chlast v práci!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa