Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rath, Bárta, Parkanová... Vydá Sněmovna i bourající komunistku Nohavovou?

  • Autor: Zuzana Štíchová,ČTK - 
    16. 9. 2016
    05:10

    Poslaneckou sněmovnu čeká v pátek nepopulární hlasování o vydání jednoho z jejich členů. Policie žádá k trestnímu stíhání Alenu Nohavovou (KSČM) kvůli dopravní nehodě. Svou nedbalostí měla údajně způsobit ublížení na zdraví. Nohavová se vydání nebrání a nehodu označila za běžnou. Bez souhlasu Sněmovny ale není její stíhání možné, členy dolní parlamentní komory chrání poslanecká imunita.

  • 1.Alena Nohavová (KSČM): Nehoda

    „Řídila jsem tak, aby nedošlo k dopravní kolizi, nicméně, stalo se a došlo ke střetu,“ uvedla k dubnové nehodě nepříliš známá poslankyně. Na místě nehody, kterou měla způsobit, podle ní nebyla žádná zranění, poslaneckou imunitou se Nohavová nehájila. Už dřív deníku Právo řekla, že problém byl zřejmě v tom, že druhý účastník skončil následující den v pracovní neschopnosti.

     

    „K nehodě musím konstatovat, že si nemyslím, že jsem porušila dopravní předpisy. O tom, že jsem vyšetřovaná pro trestný přečin ublížení na zdraví z nedbalosti, jsem se dozvěděla od novinářů a na základě žádosti policie o vyslovení souhlasu k mému stíhání,“ dodala Nohavová.

    Alena Nohavová (KSČM) Alena Nohavová (KSČM) | KSČM

  • 2.Štěpán Stupčuk (ČSSD): Nehoda, byl opilý?

    Dopravní nehodu řešila dolní komora i letos v květnu, kdy vydala kvůli kolizi ke stíhání poslance ČSSD Štěpána Stupčuka. Jeho vozidlo havarovalo na dálnici D7 u Prahy - v únoru skončilo mimo vozovku. Když přijela na místo policie, byl poslanec u svého vozu sám. Řekl ale, že neřídil, a odmítl i dechovou zkoušku. Svědci nehody podle televize Nova uvedli, že poslanec byl viditelně opilý.

     

    Policie Stupčuka obvinila a navrhla obžalovat z ohrožení pod vlivem návykové látky. Sněmovna ho vydala a v případě odsouzení mu hrozily až tři roky vězení. Státní zástupce nakonec poslancovo stíhání podmíněně zastavil. Stupčuk zaplatil pokutu 150 tisíc korun a na dva roky přišel o řidičský průkaz.

    Poslanec ČSSD Štěpán Stupčuk je v hledáčku policie. Poslanec ČSSD Štěpán Stupčuk je v hledáčku policie. | Blesk - Daniel Černovský a ČTK

  • 3.David Rath (ČSSD): Korupce a uplácení

    Rekordmanem je ale patrně bývalý středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Toho dolní komora vydala během tří měsíců hned dvakrát, a to v červnu a září 2012. Jednou kvůli korupci související se zámkem Buštěhrad, podruhé kvůli uplácení v kauze několika středočeských nemocnic.

     

    Policie ho s legendární krabicí od vína zadržela v květnu 2012, více než rok byl pak exhejtman ve vazbě. Za tento pobyt za mřížemi nakonec vyinkasoval odškodné zhruba 20 tisíc korun, vazba prý byla částečně nezákonná. Rath už dostal nepravomocně trest 8,5 roku vězení, odvolací soud by měl začít koncem října.

    David Rath na svatbu Kotta a Pancové nepřišel. David Rath na svatbu Kotta a Pancové nepřišel. | Foto Blesk - Zbyněk Pecák a archiv

  • 4.Vlasta Parkanová (TOP 09): Předražená letadla

    Zhruba ve stejné době, tedy v létě 2012, vydali poslanci ke stíhání také exministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09) kvůli předraženým armádním letadlům CASA. Tehdejší místopředsedkyně Sněmovny měla způsobit škodu více než 800 milionů korun. Žalobci poslali případ k soudu teprve loni v prosinci, na proces se zatím čeká.

    Vlasta Parkanová jako ministryně obrany (vlevo) a nyní jako patrně spokojená důchodkyně. Vlasta Parkanová jako ministryně obrany (vlevo) a nyní jako patrně spokojená důchodkyně. | Archiv Blesku, ČTK

  • 5.Roman Pekárek (ODS): Korupce

    „Zloděj ze Sněmovny“, jak Romana Pekárka z ODS označil tehdejší předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, musel čelit stíhání poté, co ho v prosinci 2012 také poslanci vydali. Politik zasedl do poslaneckých lavic namísto rebela Petra Tluchoře, který složil mandát začátkem listopadu. Pekárek byl přitom už v té době nepravomocně odsouzen za to, že si řekl o milionový úplatek.

     

    Tah s poslaneckou imunitou mu tak sice nevyšel, zato s poslaneckým platem už ano. Svého čerstvě nabytého mandátu se totiž nevzdal a pobíral tak několik měsíců plat i ve vězení. Zastavil ho až zákon. Z pěti let si Pekárek odseděl polovinu trestu a na svobodu se dostal loni v létě. 

    Video Pekárek mluví o nástupu do vězení. - Blesk - Jitka Pecharová
    Video se připravuje ...

  • 6.Vít Bárta a Jaroslav Škárka (oba VV): Uplácení

    Ještě o rok dříve se ke svým činům museli čelem postavit Vít Bárta a jeho kolega Jaroslav Škárka (oba VV). Bárta měl uplácet a Škárka úplatek přijmout. Oba poslance žádali, aby je policii vydali, což se také stalo.

     

    Půjčky ve Věcech veřejných, jak se dotyční hájili, definitivně soud dořešil v lednu 2014. Oba bývalé poslance osvobodil a Bárta teď požaduje odškodnění - 23 milionů korun.

    Jaroslav Škárka a Vít Bárta odešli nakonec od soudu bez trestů. Jaroslav Škárka a Vít Bárta odešli nakonec od soudu bez trestů. | Archiv Blesku

  • 7.Aktuální bilance: 3 vydaní, s Nohavovou 4

    Kromě případného vydání Nohavové a souhlasu se stíháním Štěpána Stupčuka se Sněmovna v tomto období musela popasovat také s vydáním pražského exprimátora Bohuslava Svobody a Babišova poslance Bronislava Schwarze.

     

    Svoboda byl vydán kvůli Opencard, v této kauze dostal minulý týden nepravomocně jako trest podmínku na 2,5 roku. Podruhé měl problémy kvůli prověrce smluv v Dopravním podniku hlavního města Prahy. V tomto případě ale imunitní výbor vydání nedoporučil a žalobci pak svou žádost stáhli.

     

    Schwarzovy problémy sahaly do jeho „civilního“ zaměstnání. Jako šéf obvodního oddělení mostecké policie měl zneužít svou pravomoc a porušit osobní a domovní svobodu. Bez zákonného důvodu měl totiž vstoupit do bytu jednoho z poškozených, aniž by k tomu měl jeho souhlas, nechal povalit a spoutat všechny přítomné, zadržet je a prohledat byt bez povolení k domovní prohlídce. Nakonec policisté na balkoně bytu objevili rozebranou varnu drog. Schwarz ale podle soudu nakonec nepochybil.

    Bronislav Schwarz ve Sněmovně během hlasování o vydání k trestnímu stíhání Bronislav Schwarz ve Sněmovně během hlasování o vydání k trestnímu stíhání | ČTK

tgbg ( 16. září 2016 09:36 )

Jak vůbec může ještě být komunistická hydra ve sněmovně????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa