Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ostří Britové: Zeman bývá opilý a jako Trump fandí nenávisti k uprchlíkům

Autor: zst - 
14. září 2016
18:28

Český prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor britskému deníku The Guardian. Nevyšel z něj ale příliš v růžových barvách. Britové ho sice označili za nekompromisního, ale neopomněli zmínit třeba jeho zálibu v alkoholu, bezprecedentní „opevnění“ Pražského hradu detektory na kov nebo protiuprchlické výroky, které jsou v očích Britů horší než ty od maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten přitom uprchlíkům rovnou postavil plot.

„Kouříte?“ zeptal se Zeman britského novináře hned na úvod a během rozhovoru prý vykouřil cigaret hned několik. Neopomněl zmínit, jak utlačovanou menšinou se kuřáci podle jeho soudu stali.

Je daleko od morální autority, která vyzařovala z jednoho z jeho předchůdců, zesnulého Václava Havla, bývalého protikomunistického disidenta,“ píše Guardian ve svém textu. Zeman si podle deníku postavil svou „značku“ na tradičních zvycích a populární zábavě.

Smrt abstinentům a vegetariánům

Guardian připomíná také některé kontroverzní výroky Miloše Zemana. „Loni prezident – jehož kousky s alkoholem, kdy se občas objeví opilý na veřejnosti, se staly legendárními – rozvířil kontroverzi, když popřál ‚smrt abstinentům a vegetariánům‘,“ napsal deník. Stalo se to na závěr Zemanova projevu při oceňování vinařů. „Mluvčí trval na tom, že odkazoval na Adolfa Hitlera, který nejedl maso,“ píše se v textu.

Podle Guardianu si takový výrok získal popularitu u dělnické třídy, která Zemana podporuje, a to v odlehlých oblastech daleko od kosmopolitní Prahy. Zemanova lidovost prý rezonuje především na Slovensku, v Maďarsku a Polsku, kde také vládne silný populismus.

Orbán je proti Zemanovi s uprchlíky svatoušek

Zeman je nejvíce ve svém živlu, když mluví o svých námitkách k přijímání muslimských uprchlíků ze Sýrie a dalších zemí. Český prezident rozpoutal rétorické salvy proti muslimům v takové intenzitě, že se vedle něj protiislámské názory Roberta Fica, a dokonce Viktora Orbána zdají mírné,“ píše Guardian a připomíná, že Orbán hodlá vypsat v Maďarsku referendum, které má potvrdit veřejný odpor k přijímání přistěhovalců.

Deník poukazuje na to, že Zeman varuje před muslimy, kterých ale v Česku žije jen 3 500 z 10,5 milionu obyvatel. „Varoval, že Česká republika může být cílem džihádistického útoku, a nabádal Čechy, aby se ozbrojili proti, jak on říká, možnému ‚super-holokaustu‘,“ vysmívají se Britové, kteří naznačují, že Zeman přehání. Důsledkem Zemanova strašení jsou prý „bezprecedentní instalace detektorů kovů“ na Pražském hradě.

Poplašná zpráva je obzvláště pozoruhodná proto, že Česká republika byla z většiny ušetřena vlny uprchlíků končících v Rakousku nebo Maďarsku na cestě do Německa,“ dodává redaktor Robert Tait.

Své názory zdůraznil i Merkelové

I když Britové označili Zemana jako nekompromisního, což dokládá zmínka o setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, zároveň o českém prezidentovi píší, že „fandí nepřátelství vůči uprchlíkům“.

Deník Guardian o českém prezidentovi Miloši Zemanovi. Je nekompromisní a fandí nepřátelství k uprchlíkům, píše se v titulku. Deník Guardian o českém prezidentovi Miloši Zemanovi. Je nekompromisní a fandí nepřátelství k uprchlíkům, píše se v titulku. | Reprofoto theguardian.com

„Má první věta na setkání s kancléřkou byla: ‚Pokud někoho pozvete do své země, neposílejte je na oběd k sousedům.‘ Velmi zdvořilá věta, ne?“ cituje deník Zemana, který přirovnává možnou radikalizaci muslimů k radikalizaci Němců směrem k nacismu.

„Zemanův nestřídmý a pro mnohé vyloženě urážlivý jazyk přinesl obvinění z populismu a nevyhnutelná srovnání s republikánským kandidátem na prezidenta USA Donaldem Trumpem,“ stojí také v článku. „Winston Churchill byl vždycky populistou a měl pravdu. A jeho kritici se mýlili,“ kontroval Zeman během rozhovoru s tím, že jde o pouhou nálepku.

gabreta ( 22. září 2016 19:41 )

Myslíš že na hradě po Havlovi něco zbylo? Tak tomu nevěř. Ten vychlastal i volovi voko!!

vlasta1 ( 20. září 2016 15:39 )

Proti Havlovi je v tom pití úplný břídil. Ten býval na šrot několikrát týdně.

stacho ( 20. září 2016 13:08 )

Zase se tu projevuje české patolizalství,lézt pořád někomu do zadku někteří považují za svůj sport....Fuj....

reiner ( 15. září 2016 08:05 )

Angláni jsou tak ubozí, že musí mít dokonce v Londýně muslima starostou ....

prezny ( 14. září 2016 22:10 )

Trump si otevřel další své hotely.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa