Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Laciné gesto.“ Sobotkova evropská armáda u vládních poslanců zastání nemá

Autor: Václav Lang - 
15. září 2016
05:20

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) razí na evropské úrovni téma společné evropské armády. Jak se na tento návrh ale dívají vládní politici včetně jeho sociálních demokratů? Poslanci, se kterými Blesk.cz hovořil, si od něj příliš neslibují. Mají ho za zajímavý, ovšem těžko proveditelný nápad. Jiní za laciné gesto.

„Idea je to pěkná, ale je to chiméra,“ komentoval Sobotkův nápad například poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). Nápad jako takový se mu líbí, je ale skeptický k jeho proveditelnosti.

Podobně to vidí další poslanec ČSSD, který si nepřál být jmenován. „Je to spíš gesto, když nám všichni vytýkají, že jsme málo důrazní,“ prohlásil.

Sobotky se naopak zastal poslanec Václav Zemek (ČSSD), člen zahraničního výboru, podle kterého je takový nápad na místě, zejména co se týče obrany vnějších hranic Schengenu. 

Vládní poslanci z jiných stran jsou nicméně k nápadu kritičtí. Například předseda výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL) si postěžoval, že Česká republika není zatím schopná ani na vlastní obranu vydávat tolik peněz, kolik jí nařizuje NATO. „V současné době mluvit o nějaké souběžné paralelní struktuře v rámci EU je podle mého názoru velmi předčasné. Měli bychom se soustředit na to, co už máme a co má nedostatky, abychom se vylepšili, abychom byli schopni se sami bránit,“ prohlásil.

ANO: Laciné gesto

Lidovec Benešík upozornil ještě na jinou věc. „Myslím si, že teď mluvím za celou KDU-ČSL, minimálně za vedení, když říkám, že koncept svým způsobem logiku dává, ale v současné době máme úplně jiné priority a jiné možnosti, na které se máme soustředit. Připadá mi, že stavíme střechu, aniž bychom měli pořádně pošéfované základy baráku,“ dodal.

Návrh se nezdá ani Bohuslavu Chalupovi, který má v hnutí ANO na starosti bezpečnostní tematiku. „Pokud se měla zahájit diskuse o vzniku nebo o koncepci nějaké evropské armády nebo evropských bezpečnostních sil, tak si myslím, že správná doba byla někdy v roce 2013 2014, ale v té době nás sociální demokracie cestou ministerstva zahraničních věcí odkázala do patřičných mezí, že nic takového není vůbec myslitelné,“ řekl Blesk.cz.

Dnes už je podle něj taková diskuse passé. „Z mého pohledu je to pouze jakési politické, troufám si říct i trochu laciné gesto, jakýsi výraz toho, že se chce věc řešit. Mám z toho pocit, že se zaměňují následky za příčiny,“ podotkl s tím, že řešením by bylo vyměnit některé lidi ve vedení EU za odborníky: „To je cesta, jak zvýšit obranyschopnost Evropy, ne to, že tady budeme úplně zbytečně diskutovat o něčem, co vůbec není realizovatelné.“

havran2 ( 15. září 2016 11:11 )

SOBOTKOVI SE NEDÁ VĚŘIT-NEVOLIT HO ! ! !

1pravda1 ( 15. září 2016 10:54 )

Zájem EU by měla být především ochrana bezpečnosti občanů a střežení hranic. Porobený národ budeme, až vyhrají volby muslimové!!!

joudajoudovy ( 15. září 2016 10:08 )

a to se lidi certili nad rokem 1968 a vstupem lido-demo spojencu. lze nyni proti agresorum v cechach ocekavat vstup EU spojencu a NATO? leda tak si korporatnici udrzi poradek. historie se nam zrejme bude opakovat, ale z jinym cilem. 68.rok mel zajistit socializmus a vladu komousu. budoucnost ma zajistit poslusne odberatele, menici se v tupe ovce spasajici vse nezdrave. pohunek zustane pohunkem za kazdeho rezimu.

1pravda1 ( 15. září 2016 09:55 )

Je to ostuda, že dávno nemáme EU společnou armádu a jsme závislí na zaoceánském státu se svojí bezpečností. NATO je dobré tak akorát na zastrašování Ruska a vyvolávání konfliktů, když jsme potřebovali chránit hranice EU před migranty, tak vedení NATO oznámilo, že na takové věci NATO není!!!! Takže pokud bychom měli EU armádu společnou, tak tato armáda mohla chránit zájmy EU a nemuseli jsme žebrat za ty prachy, co tam strkáme, u NATO. Ale když vidím Evropskou komisi, tak je mi k zblití, naprosto neschopná sebranka lidí, v době největší migrace si čerpali dlouhé prázdninové volno a ani se nesešli a to se jednalo o ohrožení hranic EU!!!! Ovšem po volbách v roce 2017 už nebude Sobotka a Chovanec rozhodovat o ničem!

joudajoudovy ( 15. září 2016 09:53 )

sobotka a lacina gesta? stale a stale a stale...... jen tak, za kazde situace, se udrzet u vesla a mlaskat u korytka. a co jineho socani mohou nabidnout? pouze lacina a prazdna gesta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa