Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Otcovská dostala zelenou. Tátové mají šanci na placený týden volna s dítětem

Autor: val, ČTK - 
14. září 2016
14:00

Mateřskou dovolenou doplní nejspíš i ta otcovská. Muži zřejmě budou mít po narození potomka nárok na týdenní volno, po kterém budou pobírat stejnou sumu, jakou pobírají ženy na mateřské. Takzvanou „otcovskou“ podpořili ve středu v prvním čtení poslanci.

Muži by si mohli otcovskou vybrat během prvních šesti týdnů po narození dítěte. Šlo by o jeden týden, kdy by otcové – stejně jako matky – dostávali 70 procent denního vyměřovacího základu. Podle ministerstva práce a sociálních věcí má tato novinka posílit vztah mezi otcem a dítětem.

V Česku se ročně rodí kolem 100 tisíc dětí. Otcovská by ročně vyšla na 630 až 800 milionů korun. Stát by přišel o 72 až 93 milionů na daních.

Nárok na otcovskou by měli mít muži, kteří jsou v matrice uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. Volno by měli dostat i tehdy, pokud je žena s potomkem v nemocnici.

Rozšíří se sirotčí důchody

Vládní návrh novely zákona o nemocenském pojištění, který nyní putuje k projednání do sociálního výboru, předpokládá i rozšíření nároku na sirotčí důchod a nemocenskou pro dobrovolné hasiče. Předloha nyní míří k projednání do sociálního výboru.

Na sirotčí důchod by mohlo podle návrhu dosáhnout víc dětí. Ministerstvo uvádí, že se tak „zmírní tlak“ na poskytování dávek, a to zhruba u 4300 sirotků. Penzi by měli mít šanci získat, pokud jejich zemřelému rodiči nebylo ani 28 let a platil v posledních deseti letech aspoň rok sociální odvody či pokud jejich rodiči bylo nad 38 let a platil v posledních 20 letech odvody aspoň dva roky. Podle odhadů by náklady mohly dosáhnout 300 milionů korun ročně. Minimální sirotčí důchod letos činí 2748 korun měsíčně, od ledna by se měl zvýšit. V letošním prvním čtvrtletí průměrná sirotčí penze dosahovala 5875 korun.

Dobrovolní hasiči, pokud onemocní kvůli nasazení, budou mít podle předlohy nárok na stoprocentní nemocenskou. Dostávali by tak při nemoci či úrazu při zásahu a také v karanténě z nemocenské celý svůj vyměřovací základ, tedy jako profesionální hasiči. Dopad na státní rozpočet by měl být minimální.

eposka ( 14. září 2016 16:09 )

Otec se nemusí starat o miminko, ale o maminku. Může uvařit, uklidit, mimco mrknout, aby si ženská mohla dát aspoň v klidu sprchu. A pro prvorodičky je to vytana psychická podpora, že s mrnetem nejsou hned sami doma.

ad-ga ( 14. září 2016 14:33 )

Otcové dostanou týdenní placenou dovolenou, aby se mohli dosytosti vyspat ze zapíjení svého potomka. Kdo takovou pi...čovinu vymyslel. Ještě jsem neviděla tatínka, který by se uměl postarat o novorozence.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa