Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lex Babiš míří do Sněmovny. „Kalouska a jeho loutky“ šéf ANO poslouchat nechce

Autor: Zuzana Štíchová - 
14. září 2016
05:30

Zákon o střetu zájmů, tedy norma, pro kterou se vžila označení Antibabiš nebo Lex Babiš, bude ve Sněmovně zřejmě bez účasti ministra financí. Andrej Babiš podle svých slov „ty nesmysly poslouchá celý rok“, a dá proto přednost jednání s ministry o rozpočtu pro příští rok. Zákon má přitom omezit podnikání politiků, a je tak namířen i proti šéfovi ANO.

Jako první bod je na řadě během úterní sněmovní schůze zákon o střetu zájmů. Projednání se ale bude muset obejít bez člověka, kolem kterého se celá debata točí. Andrej Babiš bude totiž sedět o několik desítek metrů dál na ministerstvu financí a diskuse se účastnit nehodlá.

„Budu jednat o rozpočtu, protože by ho měla vláda schválit 21. 9.,“ napsal v SMS zprávě pro Blesk.cz. „Ty nesmysly poslouchám od Kalouska a jeho loutek celý rok,“ neodpustil si poznámku proti svému věčnému kritikovi a předchůdci v čele resortu financí.

Vládní předloha o střetu zájmů předpokládá mimo jiné to, že politici by dávali majetková přiznání i při vstupu do politiky. Oznámení by se podávala do centrálního registru, který by vedlo ministerstvo spravedlnosti.

Zákon chce přitvrdit ČSSD i TOP 09

Pozornost i spory ale vzbudily úpravy, které předložili poslanci Jan Chvojka z koaliční ČSSD a Martin Plíšek z opoziční TOP 09. Chvojka navrhuje, aby budoucí členové vlády nesměli ovládat společnosti včetně médií.

V dalším z návrhů pak chce, aby člen vlády nesměl být ovládající osobou ve firmách, tedy vlastníkem s alespoň 40 procenty hlasovacích práv. V takovém případě by musel skončit do dvou měsíců po nástupu do funkce v kabinetu.

Ke změnám vládní předlohy se připojil také Martin Plíšek z TOP 09. Ten navrhuje, aby společnosti, v nichž by měli členové vlády nejméně čtvrtinový podíl, nedosáhly na nenárokové dotace a na veřejné zakázky.

Zejména Chvojkovy úpravy se nelíbí hnutí ANO, jehož představitelé mluví o možném podnětu Ústavnímu soudu. Podle 1. místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka by se na něj v případě přijetí zákona s návrhy, které hnutí nepodporuje, obrátil po zvážení sám Andrej Babiš. Ten vlastní skupinu Agrofert včetně mediálního domu Mafra.

„Další z vykonstruovaných kampaní je kampaň o mém střetu zájmů. Ano, mám střet zájmů. Ale já ho nezneužívám. Já jsem do politiky nechtěl. Vy jste mě zplodili. ODS a zkorumpovaný Kalousek, symbol korupce,“ prohlásil ministr financí o připravovaném zákonu v době, kdy vysvětloval problémy kolem Čapího hnízda.

hejhej ( 14. září 2016 11:23 )

Vůbec se panu Babišovi nedivím. Mi stačí jen okamžik vidět Kalouska v TV a je mi na zvracení, natož ho ještě poslouchat,stejně jako Laudáta a ostatní tupce, kteří se žvaněním předvádějí.

joudajoudovy ( 14. září 2016 10:42 )

.....ale korporatnik nikdy nebyl a nebude lidumil. o co vice musi odvest, o to vice naleza levnejsi pracovni silu, nici dalsi zivotni prostredi a spotrebiteli to nauctuje se vsim vsudy. http://svobodnenoviny.eu/ttip-vlada-korporaci-konec-narodnich-zajmu-a-ochrany-spotrebitele -tyka-se-to-kazdeho-z-nas/

prezny ( 14. září 2016 10:03 )

a Bělobrádek, to je taková laciná vlezdo***!

ivoadler ( 14. září 2016 09:37 )

Oprava: Kalousek není wool, je to svi ně.

ivoadler ( 14. září 2016 09:34 )

 čera jsem zase Kalouska slyšel jak kritizuje návrh státního rozpočtu. Prý by měl být menší schodek, když se ekonomice daří. A hned dodal, to dodává vždycky, že to není zásluhou vlády. Prý dobré časy prožíráme na úkor investicí. Je tu hned několik bludů. Za prvé, vláda podíl na ekonomickém růstu má, a to díky růstu spotřeby domácností. A ta je v přímé závislosti na sociální politice vlády. Pumpování peněz do ekonomiky díky nízkým úrokovým sazbám je sice politika ČNB, ale zcela bez vlivu vlády to není. A ještě ke spotřebě. Naše pracovní síla je podhodnocená. To samozřejmě Kalouskovi nevadí. Proto kdo může, zdrhá prodat svou pracovní sílu za hranice. Ono pomalu nebude, kdo by učil, kdo by ošetřoval nemocné, kdo by jezdil s autobusem atd. ale ten wool Kalousek bude do nekonečna mlít o prožírání státního rozpočtu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa