Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyhodit Maďary z EU kvůli uprchlíkům? Nesmysl, hřímají Sobotka, kníže a další

Autor: ČTK, simao - 
13. září 2016
16:57

Čeští politici se ohradili proti návrhu lucemburského ministra zahraničí, aby bylo Maďarsko vyloučeno z EU kvůli svému přístupu k migraci. Požadavek vznesl lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. Jeho výrok označil český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za výkřik a za nesmysl. Za nebezpečné pak označil samotné pohrávání si s myšlenkou vyhození z EU Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Lucemburčan Jean Asselborn podle německého deníku Die Welt řekl, že Maďarsko s uprchlíky zachází skoro hůře než se zvířaty. Maďarsko a další země střední Evropy kritizuje opakovaně, podobný požadavek ale ještě nevznesl.

„V těchto dnech diskutujeme o budoucnosti Evropské unie a potřebujeme si zachovat racionální přístup, jednotu a věnovat se společným tématům,“ reagoval český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Evropa musí podle něj zajistit svým občanům bezpečí a prosperitu a udržet si konkurenceschopnost. „Prohlubování příkopů a výkřiky o vylučování členských států považuji za nesmysl. V červnu jsme se s ostatními lídry EU jednoznačně shodli na pokračování evropské spolupráce ve formátu 27 členských států. Na této dohodě se nic nemění,“ dodal.

Schwarzenberg: Nebezpečné pohrávání

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že unii nepomáhají výroky, které ji štěpí. Podotkl, že šéfové všech unijních diplomacií se na posledním setkání shodli, že EU musí být jednotná, aby mohla společně řešit brexit, migraci, terorismus nebo krizi na Ukrajině. „Proto nám v této situaci nepomáhají výroky, které EU štěpí a rozdělují,“ řekl ČTK Zaorálek.

Exministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (TOP 09) uvedl, že bychom si s myšlenkou vylučování států neměli ani pohrávat.

Asselbornovi kníže doporučil, aby se místo odkazování na evropské hodnoty důkladně podíval na evropská pravidla. „Jak známo, možnost vyloučit neexistuje. S vylučováním bychom neměli začít, ani si s tou myšlenkou pohrávat,“ uvedl v prohlášení zaslaném ČTK.

Z maďarské politiky není Schwarzenberg nadšený, ale řešení vidí v intenzivním dialogu, po kterém by země udělala kompromis. Vládní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza označil návrh za nejvíce absurdní a nesmyslnou věc, kterou před neformálním summitem EU v Bratislavě slyšel.

Sobotka odmítl vytváření unií v Evropské unii

Premiér Sobotka však na druhou stranu odmítl i jiný záměr – vytváření unií v Evropské unii. O posílení střední Evropy v EU totiž v pondělí mluvili prezident Miloš Zeman s rakouským prezidentským kandidátem Norbertem Hoferem, když probírali situaci V4. „Stavění zdí kolem Visegrádu“ by však podle Sobotky skupinu poškodilo.

Po skončení schůzky se Zemanem Hofer řekl, že spolu mluvili o tom, zda by do budoucna bylo možné dát střední Evropě silnější hlas v rámci EU. „Chceme vytvořit unii v unii,“ uvedl Hofer. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka projekt unie v unii zhruba koresponduje s představou rozšířené visegrádské skupiny.

Zeman v minulosti několikrát mluvil o možnosti užší spolupráce Visegrádu s Rakouskem nebo Slovinskem. Sobotka uvedl, že základem spolupráce ve V4 je společný zájem na silné a jednotné Evropě, nikoli vytváření unie v EU. „Jakékoliv snahy dělat z Visegrádu formální instituci či experimentovat s 26 let fungujícím formátem čtyř velmi blízkých zemí jdou proti našim zájmům,“ varuje Sobotka. 

„Sami bychom se jen odsouvali na okraj dění v EU a ztráceli vliv na to, co se děje,“ uvedl. Pokud má Evropa uspět, bude to vyžadovat společné úsilí a vzájemné pochopení, dodal. Na současné V4 Sobotka ocenil, že není zatížena byrokracií, formalizovanými strukturami a administrativou.

Maďarský ministr: Povýšeného Lucemburčana nelze brát vážně

Ale zpět ke slovům lucemburského ministra zahraničí Asselborna. Pobouřila i v zahraničí. Ostré výroky vůči Maďarsku odmítli i rakouský a německý šéf zahraničí.

Rakouský ministr Sebastian Kurz zdůraznil, že v unii musí být možná „tvrdá diskuse“, ale vzkazovat partnerovi přes média, že s ním už nechci být, „společné věci nic nepřináší“. Je třeba úcty, aby nebyl projekt mírové Evropy ohrožen, dodal Kurz.

„Toto není pozice dohodnutá v Evropě,“ uvedl šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier, i když prý může při pohledu na Maďarsko chápat, že „někteří v Evropě ztrácejí trpělivost“. „Osobně nyní nezastávám názor, že bychom měli některému ze členských států ukazovat dveře,“ řekl německý ministr.

A maďarský ministr Péter Szijjártó Lucemburčana označil za bezvýznamného politika. „Povýšenecký a frustrovaný (Asselborn) se již dávno sám vyloučil z řad politiků, které lze brát vážně,“ řekl v Budapešti.

Vše o uprchlické krizi na Blesk.cz čtěte zde >>>

st.rec ( 14. září 2016 13:29 )

Ass=osel,hlupák a taky pr*del , born = urozený,rodilý,rodný...takže Asselborn je asi Jean Urozenýosel,Rodilýhlupák nebo Rodnápr*del,mám se divit jeho nápadům když jméno má opravdu na pr*del?

hejhej ( 13. září 2016 22:04 )

Co to ten Lucemburský blb tlachá ? K "uprchlíkům" organizovaným invazistům se všechny země, kde se ta verbež napakuje chovají více než skvělé. A jak se ta muslimská hovada chovají v cizích zemích ? KOmentovat uslintaného, demetního dědka K.S a vlastizrádce Sobotku nemá cenu.

Martin63 ( 13. září 2016 17:54 )

Lubemburanskému místohejtmanovi asi hrabe. Je jich méně než obyvatel Brna s Plzní dohromady. Většina krajů v Česku má víc obyvatel. Nebýt tam instituce EU a banky, tak tam chcípnul pes. Nechápu na co si hrajou.

aaobcanka ( 13. září 2016 17:30 )

Vivat Maďarsko, vivat Orbán ! To je odvážný chlap s gulema. Ne, jako ti naši posrááánkové. ............................................................ Muslimové chtějí dobýt Evropu a vymýtit ze starého kontinentu křesťanství. Varoval před tím rakouský kardinál Christoph Schönborn. Ostré výroky na adresu muslimů pronesl v neděli. ................................................... Jediná nebojácná advokátka, Klára Samková, představila v úterý v pražské kavárně Louvre svou novou knihu "Proč islám nesmí do Česka".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa