Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sociální dusno mezi Marksovou a Babišem. Hádají se o peníze i společnou schůzku

Autor: val - 
13. září 2016
11:50

Před kamerami ticho po pěšině, dusná atmosféra ale panuje mezi ministrem financí Babišem (ANO) a ministryní práce Marksovou (ČSSD) na sociálních sítích. Aktuálně si vyčítají férovost při vyjednávání o penězích pro ministerstvo práce a sociálních věcí.

Hádky na sociálních sítích v tuzemské politice zdomácněly. Zvláště ministr financí Andrej Babiš a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová patří k těm, kteří se jich s oblibou zúčastňují.

Nejnověji se do sebe pustili kvůli vyjednávání o rozpočtu. Babiš si totiž v pondělí před prvním vládním projednáváním rozpočtu na příští rok postěžoval, že někteří ministři přišli s novými nároky, o kterých do té doby nevěděl a zaznamenal je až v médiích. „Dnes se dozvídám od některých ministrů, že mají nové nároky, já to oficiálně nevím,“ řekl Babiš v pondělí pro ČTK a rýpnul si, že si ministryně Marksová „celé léto nenašla čas“ na společnou schůzku. 

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Marksová ve večerních hodinách na Twitteru poznamenala, že při zajišťování peněz pro sociální služby nehraje osobní kontakt roli: „Prý jsem nebyla vyjednávat o státním rozpočtu. Víc peněz na důchody či platy v sociálních službách nemůže záležet na náladě ministra financí či mých očích!“ napsala.

Babiš podle ČTK cítí potřebu zvýšit mzdy v sociálních službách. Vicepremiér a šéf ANO také souhlasí s jednorázovým příspěvkem pro důchodce 1200 korun, pokud příští rok ušetří v rozpočtu. Valorizaci penzí 300 korun měsíčně místo 200 korun, jak se na tom dohodla koalice na jaře, ale odmítl.

I za to ho Marksová na Twitteru sepsula. Ostatně oba státníci do sebe na sociálních sítích šijí dlouhodobě. Obvykle kvůli otázkám financí a sociálních záležitostí, nedávno ale Marksová například nařkla Babiše z ovlivňování svých médií. 

V aktuálním návrhu rozpočtu ministerstvo financí ve srovnání s červnem snížilo celkové výdaje a příjmy, a to o 15,4 miliardy korun. Plánovaný schodek zůstal na 60 miliardách korun. Celkové příjmy rozpočtu by tak měly příští rok být 1244,7 miliardy korun a výdaje 1304,7 miliardy korun.

p3p3 ( 21. září 2016 09:03 )

Tak to jste na to přišli pozdě, že Marksová, a slavná ČSSD lže jako když tiskne. Kdo volí ČSSD by se měl zamyslet nad tím, co vlastně pro náš stát udělali a co slibovali. Když to budete brát pomocí váhy, tak ta strana se sliby bude dole zarytá do země a to co udělali bude vysoko. ČSSD by rozdávalo, i kdyby na to nebylo, ale pan Babiš, když udělá opatření, tak potom může slíbit. Proto volte pana Babiše a ANO....-)

p3p3 ( 21. září 2016 08:59 )

Tak to je opravdu skvělý názor, asi Vám pan Babiš šlápl na kuří oko s ETT, proto jeho voliče nazýváte lemplama a lenochama. Já to chápu obráceně, v pravici je víc lemplů a lenochů. Můžeme se podívat spektrem stran ODS, TOP 09, atd.

joudajoudovy ( 14. září 2016 10:16 )

marksova sve socialni citeni predvedla jiz v tv poradu patercata. protezovani rodinky, prekracovani zakonu a viditelna diskriminace rodin s postizenymi detmi byla jasna. o cem nam pi. ministryne jeste chce prednaset a podavat zvracene navrhy k udajnemu blahobytu? socan sosa stale to same, ale realny vysledek nikde. pouze po nem zustava dira ve statnim rozpoctu.

joudajoudovy ( 14. září 2016 10:07 )

mame stejny problem a to pochopit vase dusevni pochody....

aaobcanka ( 13. září 2016 16:03 )

Necháme si dalších 26 let od ODS, TOP, KDU a ČSSD kálet na hlavu ? Volme ANO Babiše, SPD Okamuru a KSČM ! Lidi, většinou nemáte zkušenosti s pražskou tzv. politicko-mediálně-policejně-justiční mafií. Ta vládne a tzv. tuneluje ČR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa