Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman si stěžoval na přesezenou nohu. Na tripartitě chtěl konec zelené energie

Autor: ČTK, zts - 
12. září 2016
18:25

Jednání odborů, zaměstnavatelů a zástupců vlády se v pondělí odpoledne ve Strakově akademii zúčastnil i prezident Miloš Zeman. Na programu jednání tripartity byl rozpočet pro příští rok, nemocenská i platy řidičů autobusů. Prezident zákon o rozpočtu podpořil, zároveň se vymezil proti zelené energii.

Zeman na dnešním zasedání tripartity podpořil návrh státního rozpočtu pro příští rok. Podporu chce návrhu vyslovit i na příštím jednání kabinetu a uvažuje i o návštěvě Sněmovny při projednávání rozpočtu. „Já jsem podpořil návrh zákona o státním rozpočtu. A ne dnes, ale příště se objevím na vládě, abych tuto podporu vyjádřil i na vládě,“ uvedl.

V aktuálním návrhu rozpočtu ministerstvo financí ve srovnání s červnem snížilo celkové výdaje a příjmy, a to o 15,4 miliardy korun. Plánovaný schodek zůstal na 60 miliardách korun. Celkové příjmy rozpočtu by tak měly příští rok být 1244,7 miliardy korun a výdaje 1304,7 miliardy korun. Vláda musí rozpočet schválit a poslat do Poslanecké sněmovny do konce měsíce.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dnes vláda na svém večerním jednání ještě rozpočet neschválí, premiér očekává pokračování debaty příští týden a schválení dokumentu za dva týdny.

Zeman si postěžoval na nachlazení i nohu

Prezidentovi během tiskové konference nezvykle přistavili křeslo, stěžoval si na přesezenou nohu. „Znáte přísloví o sérii tří, takže až dosud záchvat nachlazení, druhý bod přesezená noha a třetí bod mě teprve čeká, ale ještě nevím, co to bude. Nicméně moje účast na zasedání tripartity byla podle mého názorů pro mě velmi zajímavá, velmi přínosná. Chtěl bych ocenit velmi věcnou a přátelskou diskuzi,“ uvedl Zeman.

Úřad vlády opustil Zeman hned po svém vystoupení před novináři, ještě než dostali slovo někteří zbývající účastníci jednání. „Další termín účasti budeme koordinovat s vládou,“ uvedl Ovčáček.

Sobotka chce přidat autobusákům z vládních peněz, Babiš z krajských

Premiérovu podporu zase získal návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové. Ten počítá s většími odměnami pro autobusové řidiče.

O náklady na zvýšení platů řidičů autobusů by se měly podělit kraje a vláda, a to hlavně příští rok. Podle vyjádření šéfa asociace Michala Haška (ČSSD) dosáhne částka víc než miliardy korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) před jednáním na sociálních sítích uvedl, že zvýšení platů řidičů podporuje, ale z peněz krajů. „Mají jich dost,“ napsal Babiš s tím, že letos hospodaření krajů zřejmě skončí s přebytkem 5,9 miliardy korun.

„Předpokládám, že o tom bude rozhodovat vláda,“ oponoval premiér na tiskové konferenci. Návrh ministerstva práce předpokládá navýšení nejnižší mzdy u šoférů z nynějších 71,60 koruny na hodinu na 98,10 koruny. Z 50 korun na hodinu na 78 korun by se měl zvednout příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami. Nově by měl být zavedený příplatek za náročné pracovní prostředí ve výši šesti korun a 60 haléřů za hodinu. Původně odbory požadovaly navýšení mezd za hodinu jízdy na 130 korun na hodinu.

Konec zelené energie! Požaduje Zeman

Prezident Zeman navrhl na zasedání také zrušení podpory výrobcům energie z obnovitelných zdrojů. Na Twitteru to uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). „Bohužel závazky platit vznikly před rokem 2010 a ručí za ně stát,“ podotkl ministr.

Prezident kritizuje dotace pro takzvanou zelenou energii dlouhodobě. Na podporu obnovitelných zdrojů jde ročně v Česku více než 40 miliard korun. Jeho postoj ale odmítl Svaz průmyslu a dopravy ČR, tedy svaz zaměstnavatelů.

Neobhajujeme nekalý solární byznys, ale špatně nastavený systém z minulosti nesmí být přenášen na průmysl. Bez podpory obnovitelných zdrojů energie (OZE) bychom však podsekli jeho konkurenceschopnost. Již několik let hledáme, jak situaci vyřešit co nejlépe, proto dotace na OZE podporujeme,“ uvedl jeho viceprezident Jan Rafaj.

U výplaty podpory OZE pro příští rok bude záležet na tom, zda EK vydá potvrzení pro takzvané staré obnovitelné zdroje, které byly uvedeny do provozu v letech 2006 až 2012. Výše podpory vzrostla ze zhruba jedné miliardy korun vyplacené v roce 2006 na 43,5 miliardy korun vyplacených loni. Celkem tak bylo na podporu OZE od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno již více než 205 miliard korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

diella ( 13. září 2016 08:56 )

Viróza, mrcha, znovu udeřila ? Ale co, po utírání nudle z nosu do ruky už u prezidenta dolních deseti miliónů překvapí máloco.

salto ( 13. září 2016 08:43 )

Zelená energie - nádherný tunel...

byvalyvoIiccssd4 ( 12. září 2016 21:22 )

Kdybys nebyl blbej tak jak jsi, tak bys věděl, že Zeman Becherovku už několik let nepije.

ivoadller ( 12. září 2016 20:15 )

Se ti divím, že se s tím profláknutým hovadem zdenkkem vůbec bavíš. Tu spodinu už tady každý odepsal.

deep_ass_flsting ( 12. září 2016 19:49 )

Pořád jeden a ten samý nezaměstnaný lempl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa