Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Budou sick days ve firmách povinné? Marksová a Bělobrádek jsou pro, ANO váhá

Autor: Václav Lang - 
13. září 2016
05:15

Uzákonění takzvaných sick days, tedy dnů zdravotního volna, které mohou zaměstnanci čerpat libovolně na vlastní uvážení, se nyní zdá být schůdnější variantou než opětovné proplácení prvních tří dnů nemocenské. Vládním stranám se tato myšlenka líbí, neshodnou se však, zda nápad protlačit i přes protesty zaměstnavatelů.

Obnovení proplácení prvních tří dnů marodění je jedním z palčivých témat vlády Bohuslava Sobotky. Přestože si je vládní strany vetkly do koaliční smlouvy, k dohodě je dosud daleko. Až teď se začíná schylovat k rozuzlení.

Mnohé napověděl minulý týden, kdy Sněmovna hlasovala o návrhu komunistů, který by třídenní karenční dobu, po kterou nemocný zaměstnanec nedostává náhradu mzdy, zrušil. Podporu ale komunisté našli jen u ČSSD, jež znovuzavedení náhrady mzdy marodům dlouhodobě podporuje.

Opačný postoj dosud zastával jak vicepremiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO, tak zástupci zaměstnavatelů, kterým současný stav vyhovuje. Lidovci se zase bojí zneužívání, pokud by se nemocenská platila už v prvních třech dnech marodění.

Schůdným kompromisem se ale zdá být varianta povinných sick days. Už nyní mají zaměstnanci v řadě firem k dispozici tři až pět dní, které mohou libovolně v průběhu roku využít na mimořádné volno – oficiálně se jedná o zdravotní volno, ale nikdo nekontroluje, na co jej zaměstnanec použije.

Sick days nikomu nevadí

Pokud by se vláda přiklonila k této variantě, podařilo by se jí zároveň elegantně vyhnout ustanovení z koaliční smlouvy, které jasně říká, že pro zrušení karenční doby musí být dosaženo dohody v tripartitě. A ta se zatím na ničem takovém dohodnout nedovedla.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) | Foto: archiv Blesku

Vládní představitelé však opatrně začínají hovořit o tom, že by zavedení povinných „sikdejů“ protlačila i bez shody v tripartitě. „Já bych nejradši, aby potom Sněmovna hlasovala o něčem, na čem je maximální shoda. Nicméně třeba stoprocentní shodu nelze očekávat,“ připustila minulý týden pro Českou televizi ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Podobně v neděli v ČT hovořil předseda lidovců Pavel Bělobrádek: „Já osobně jsem ochoten to podpořit,“ řekl.

Rezervovaně se k návrhu staví hnutí ANO: „Pokud se týká nás, respektujeme dohodu koaliční smlouvy, v níž jsme se zavázali k podpoře podobných opatření pouze za jednoznačného odsouhlasení tripartity, tj. vlády, odborů a zaměstnavatelů. Vláda by měla být posledním stupněm v řešení této problematiky,“ uvedla pro Blesk.cz poslankyně Radka Maxová, která má v ANO na starosti sociální problematiku.

Radka Maxová coby kandidátka ANO na jihočeskou hejtmanku v debatě Blesku Radka Maxová coby kandidátka ANO na jihočeskou hejtmanku v debatě Blesku | David Malík

Podle ní je na prvním místě vyjednávání odborové organizace se zaměstnavatelem v konkrétní firmě. „Znám již několik příkladů správného fungování odborových organizací, kde si tento benefit sick days dokázaly vyjednat bez legislativní úpravy. Pokud by v budoucnu k odsouhlasení tripartity došlo, budeme samozřejmě tuto dohodu – i ve smyslu koaličních dohod – akceptovat,“ dodala.

Opozice proti

Podporu vláda nemůže hledat ani u opozice. Pouze předseda KSČM Vojtěch Filip v neděli v ČT naznačil, že je pro ně důležité hlavně to, aby lidé mohli zůstat doma a nechodili nemocní do práce, nelíbí se mu ale, že vláda odmítla jejich návrh na zrušení karenční doby.

„ODS podporuje zvyšování platů v době, kdy ekonomika roste, a jsme pro zavedení různých benefitů – např sick days. Ale chceme to nechat na firmách samotných a jejich dohodě se zaměstnanci. Sobotkova vláda stanovuje zaměstnavatelům stále nové a nové povinnosti. Kdyby bylo méně byrokracie, jednodušší daně a nižší odvody, tak by se měli lidé lépe a platy by rostly mnohem víc,“ uvedl pro Blesk.cz šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Podobně to vidí poslankyně Markéta Adamová, která má sociální tematiku na starosti v TOP 09. „Sick days by měly i nadále být dobrovolné a nikoliv povinné ze strany státu. Tato koalice podnikatele, zejména ty drobné a střední, drtí jedním opatřením za druhým a nijak se jim nesnaží vytvořit lepší podmínky pro pracování. Proto nepodpoříme další opatření, které by na podnikatele dopadlo,“ uvedla Blesk.cz.

Bez překvapení: Tripartita se neshodla

Zástupci vlád, zaměstnavatelů a odborů přitom v pondělí jednali o zrušení tzv. karenční doby, tedy neproplácení nemocenské zaměstnancům za první tři dny nemoci. Nebylo žádným překvapením, že se neshodli. Podle premiéra Sobotky stojí na jedné straně sporu ČSSD a odboráři, na straně druhé koaliční partneři a zaměstnavatelé.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula však po jednání uvedl, že odbory budou zrušení karenční doby či zavedení sick days nadále prosazovat. „Nemocný zaměstnanec může udělat obrovské škody, navíc přecházení nemoci má vliv na jeho dlouhodobé zdraví,“ míní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mak ( 13. září 2016 09:46 )

Jaký zneužívání? Na chřipku je to tak minimum, aby se nerozšila. Pracující chtějí plný plat, ne 60 %, nejsou doma nadbytečně. Ale když přijde nemoc, je jak pro dotyčného, tak pro kolegy, potažmo pro firmu lepší, když zůstane doma. Absolutně nechápu, proč se to daňovým poplatníkům krátí? 1-3 dny je nezbytnost, daně zaplatili, proč nic nedostanou? Zneužívat to bude ten, kdo bude na neschopence dlouho, ne ten, kdo na ní bude 2 dny. To jen ti pracovití nemocní to odskáčou. A proč se povinnost státu přenáší na firmy? Přece nemocenské pojištění platí daňový poplatník státu, pak ale nic nedostane. Nemocenské pojištění platí státu, a pak má náklady krát firma? Tak ho buď neplaťme vůbec, a šetřmě si na nemoc, anebo ať si nemocenský fond zřídí zaměstnavatel, a nemusíme platit úředníky, politiky, kanceláře a nesmysly, takže ještě dost zbyde.

prycsnima ( 13. září 2016 09:06 )

 Tak třeba v německu je placený (100%) každý den až po dobu 6 týdnů a hospodářství se ještě nezhroutilo.

nina73 ( 13. září 2016 08:41 )

 me by stacilo ,kdyby zamestnavatel alspon zakony,ktere jsou dodrzoval,jako placeni prescasu ,priplatku ane ,ze rekne delej prescasy ,ale mas moc hodin ,ti je nezaplatim.takze nejaky volny den uz vidim jak zaplati

quonex ( 13. září 2016 08:22 )

Je před volbami a tak se politici zase předhání, co rozdají z cizího. O nic víc nejde. Ad: Ve firmách, kde si zaměstnanců váží, je toto již dávno.. Re: Dovolte abych se zasmál. Tento "blicí" benefit jak sám píšete, se obvykle týká akciovek bez reálného většinového vlastníka, kde management tento benefit především nastavilo sobě a aby to nebylo tak blbé, dali to i ostatnímu plebzu, nebo si to vynutily odbory. Normální vlastník přece jen tak z plezíru nebude sám od sebe takové benefity rozdávat. Lidé u normálního kapitalisty pracují pro to, aby zaměstnavateli vydělávali a ne, aby byli furt jen na různých typech dovolené. Je fuk, zda tomu říkáme řádná dovolená, sick days, nebo placený státní svátek. Aby tento, či jakýkoli jiný benefit mohl být poskytován, v první řadě na to podnik musí mít příjmy aby ho zaplatil a na to většina malých zaměstnavatelů u nás nemá. Jen to dál suspenduje malé zaměstnavatele, což se líbí jak socanům, tak "dotacekapitalistivi" Babišovi.

sharka ( 13. září 2016 06:52 )

 Ve firmách, kde si zaměstnanců váží, je toto již dávno... říkáme tomu "blicí dny" ... ze začátku to byl bonus, nechápu, proč by si na nemoc měli brát zaměstnanci dovolenou a nebo mít neplacenou nemocenskou, za nemoc přece nemohou..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa