Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman přijal kritika Benešových dekretů. Rakouského prezidentského adepta Hofera

Autor: ČTK, val - 
12. září 2016
13:15

Prezident Miloš Zeman přijal v pondělí odpoledne na Pražském hradě jednoho ze dvou kandidátů na post rakouské hlavy státu Norberta Hofera. Oba muži mají podobný odmítavý názor na uprchlíky, dělí je ale postoj k Jaderné elektrárně Temelín nebo k tzv. Benešovým dekretům. Na schůzce si mimo jiné řekli, že chtějí, aby oba státy tvořily „unii v unii“. 

Zeman Hofera přijal ve 12:30, pro novináře nejprve zapózovali před českou a rakouskou vlajkou. Oba politici, kteří při chůzi používají hůl, si vyměnili na toto téma několik vtipů. Poté odešli na společné jednání. Hofer Zemanovi podle Ovčáčka přivezl z Vídně dort.

 

Prezident Miloš Zeman se na Pražském hradě sešel s kandidátem na rakouského prezidenta Norbertem Hoferem. Prezident Miloš Zeman se na Pražském hradě sešel s kandidátem na rakouského prezidenta Norbertem Hoferem. | ČTK/Petr David Josek

 

Muži se shodli na tom, že by rádi posílili roli střední Evropy v rámci EU. „Chceme vytvořit unii v rámci unie,“ řekl novinářům po schůzce Hofer, podle něhož se setkání uskutečnilo v nádherné atmosféře. Oba politici se dotkli také sporných bodů.

 

„Mluvili jsme o tom, jestli by bylo možné dát do budoucna střední Evropě silnější hlas v rámci Evropské unie, protože máme společnou historii, podobný způsob diskutování o věcech,“ uvedl Hofer.

 

 

 

„Norbert Hofer představil svůj projekt 'unie v unii', který zhruba koresponduje s představou rozšířené visegrádské skupiny na Visegrád plus,“ uvedl k tomuto bodu jednání hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman s Hoferem debatovali také o migraci, na které se shodnou, a dvojici sporných bodů. „Samozřejmě jsme mluvili o Temelínu. Je pro nás problém,“ řekl po schůzce Hofer, podle něhož Rakousko není přítelem jaderné energie. Zároveň poznamenal, že i když jsou některé názory odlišné, budoucnost je společná.

Český prezident podle svého mluvčího ke dvojici sporných bodů zdůraznil neměnné stanovisko České republiky, která odmítá otevírat otázku Benešových dekretů a trvá na tom, aby energie z jádra byla součástí jejího energetického mixu.

 

Prezident Miloš Zeman se na Pražském hradě sešel s kandidátem na rakouského prezidenta Norbertem Hoferem. Prezident Miloš Zeman se na Pražském hradě sešel s kandidátem na rakouského prezidenta Norbertem Hoferem. | ČTK/Petr David Josek

 

Přijetí u Zemana někteří politici a komentátoři označují za zásah do rakouské volební kampaně. Hrad to odmítá, mluvčí Jiří Ovčáček připomněl schůzku premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve Vídni s Hoferovým protikandidátem Van der Bellenem. S ním se ale český předseda vlády potkal ještě v době, kdy o zrušení voleb nebylo rozhodnuto a Van der Bellen vystupoval jako nadcházející prezident.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

byvalyvoIiccssd4 ( 12. září 2016 17:05 )

Chybama se člověk učí, i ty časem dozraješ.

pavel98l ( 12. září 2016 17:02 )

Až teď jsem si uvědomil, co jsem napsal za hovadinu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa