Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Na důchod od státu nespoléhejte a spořte si, varují mladé Babiš s Marksovou

Autor: val - 
9. září 2016
11:18

Do důchodu se sice má odcházet dříve – nejdéle v 65 letech – jenže co pak? Češi si na důchod málo spoří, což se jim může v pokročilém věku vymstít, varuje MF Dnes. Myslí si to i ministři Sobotkovy vlády Michaela Marksová (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO). Ministryně práce a sociálních věcí přímo vyzvala, aby lidé nespoléhali výhradně na stát, ministr financí dodává, že i třicátník by měl myslet právě na důchod.

Spoléhat se na státní důchod je zvyk z dob socialismu, dnes by se lidé měli spoléhat více sami na sebe, varují politici. Současným pracujícím v produktivním věku hrozí, že od státu dostanou jen to nezbytně nutné, absolutní minimum, varuje MfD.

„Nespoléhejte výhradně na stát, spořte si na důchod, i kdyby mělo jít měsíčně o zcela minimální částku,“ varovala pro MfD ministryně Michaela Marksová.

Skeptický je také šéf státní kasy Andrej Babiš: „Obecně platí, že naše platy jsou nízké. Nelze tak vytvářet velké úspory na stáří, platit vyšší příspěvky na soukromé penzijní pojištění.“

Současná generace třicátníků většinou vidí důchod jako příliš vzdálené období, navíc podle deníku raději dávají peníze například do hypotéky. „I třicátník by měl na důchod myslet, i když vlastně teprve začal pracovat,“ poznamenal Babiš.

Podle deníku by si měli lidé dávat stranou alespoň desetinu měsíčního příjmu, což při průměrné mzdě dělá přes dva tisíce korun. Současní čtyřicátníci by si měli spořit 3100 korun měsíčně, aby měli důchod jako průměrnou mzdu.

Právě kolem důchodů je přitom v poslední době poměrně živo. Vláda v pondělí, podle opozice populisticky, schválila ohraničení věku pro odchod do důchodu – jednomyslně schválila návrh na hranici 65 let, což by měl být strop. 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v té souvislosti upozorňoval, že lidé v produktivním věku budou moci lépe plánovat odchod z pracovního života.

„Není reálné, aby lidé byli nuceni pracovat ve věku starším 65 let. Pro některé profese je i tato hranice příliš vysoká,“ poznamenala k tomu Marksová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

istyl ( 9. září 2016 15:17 )

2 mld Kc daji na ekonomicke imigranty, ale o sve stare lidi se nestaraji...v první rade by jste se měli o sve stare lidi postarat...az pak mozna, az v desate rade, o migranty...

hejhej ( 9. září 2016 14:50 )

Pracijící, kteří odvádějí daně na platy poslancům, ministrům a senátorům důchod od státu nemohou spoléhat. Na rozdíl od zmíněných , keří dostanou vysoký důchod. Česká republika je kocourkov!!!!! Ještě by ti "chytří" měli těm pracujícím poradit, z čeho mají šetřit.

milan1970 ( 9. září 2016 14:45 )

No hlavně že mají peníze na sociální dávky nepřizpůsobivým občanům tmavší pleti a na čmoudy z Asie.

dvix ( 9. září 2016 13:58 )

No jiste tady jsou tak velke platy ze vetsina z nas si muze dovolit mesicne setrit 2-3 tisice.. a s platem 11tisic se mam najist,zaplatit najem, oblect a dojizdet do prace.. oni snad zijou v jine dimenzi

pajaad ( 9. září 2016 13:52 )

ANO bude líp, ale od nás důchod nečekejte....Babiš a spol.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa