Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Změny v policii nařídil Chovanec, aby odstranil Šlachtu, tvrdí exdetektiv

Autor: ČTK, val - 
8. září 2016
19:24

Reorganizace policie se rozjela na pokyn ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Novinářům to ve čtvrtek tvrdil bývalý detektiv protimafiánského útvaru Jiří Komárek, který vypovídal 5,5 hodiny před sněmovní komisí zabývající se spornou policejní reformou. Podle Komárka byla důvodem změn „předvolební schizofrenie“. Cílem pak bylo paralyzovat činnost útvaru a odstranit jeho ředitele Roberta Šlachtu. Ministr Chovanec takový výklad událostí od začátku odmítá.

Komárek ve čtvrtek před poslanci mluvil podruhé. Celkem už vypovídal přes deset hodin a jeho řeč stále není u konce. Před poslance předstoupí ještě na některém z dalších jednání. „Sdělil jsem poslancům informace, na jejichž základě se domnívám, že nešlo o žádné plánované opatření,“ řekl.

Komárek se kvůli reorganizaci dostal do ostrého sporu s policejním prezidentem Tomášem Tuhým, jehož nařkl z „brutálního“ úniku informací z vyšetřování. Vzájemně na sebe podali trestní oznámení. Komárek je autorem tzv. Šlachtovy zprávy, která se zaměřuje na sporné sloučení protikorupčního a protimafiánského útvaru.

Jiří Komárek i Robert Šlachta odešli z ÚOOZ kvůli reorganizaci policie. Takto se radili před několika týdny při své první návštěvě ve Sněmovně. Jiří Komárek i Robert Šlachta odešli z ÚOOZ kvůli reorganizaci policie. Takto se radili před několika týdny při své první návštěvě ve Sněmovně. | ČTK

Exdetektiv tvrdí, že od něj ve čtvrtek sněmovní komise získala informace, které jsou přesvědčivé. „V celkovém kontextu dokládají, že realizace sloučení útvaru byla podle mého názoru na pokyn ministra vnitra Chovance, který řekněme v nějaké předvolební schizofrenii dal pokyn policejnímu prezidentovi, aby eliminoval nějaké šlachtofobie,“ prohlásil Komárek.

Chovanec: Komárek nemluví pravdu. Už zas

Chovanec ČTK napsal, že Komárek opět nemluví pravdu. „Už kvůli tomu čelí jednomu trestnímu oznámení. Jsem zvědav, zdali svá slova je schopen doložit něčím jiným než drby třetích osob s pochybnou motivací. Tak jak to ostatně už několik týdnů ukazují cílené úniky do médií,“ doplnil ministr.

Místopředseda komise Martin Lank (Úsvit) novinářům řekl, že poslanci od bývalého policisty dostali informace nové a zajímavé. „Ale že by se dalo říci, že na jejich základě bychom mohli v tuto chvíli dospět, nebo aspoň já osobně k nějakému závěru, který by byl jednoznačný, tak to ani po dnešním jednání říct nemůžu,“ uvedl Lank. Poslanec měl už dříve pochyby nad způsobem a rychlostí provedení reorganizace. „Tyto pochyby ve mně přetrvávají nadále a nedá se říci, že by se nějak výrazně zmírnily. Spíš lehce naopak,“ podotkl Lank.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Výsledky má dát plénu do konce října. Komise bude pokračovat za týden. Ve čtvrtek před poslanci vystoupí ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín a bývalý ředitel Bezpečnostní služby Jiří Lang.

ČTĚTE VÍCE: Vše o reorganizaci policie

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 9. září 2016 00:41 )

Po podrazu na spolupučisty po schůzce u Zemana v Lánech, asi Chovancovi nemůže věřit nikdo! Podrazy, levárny a intriky, to je jeho parketa!!

eda22 ( 8. září 2016 23:06 )

Komárek už je už od pohledu hlasatel pravdy a ctnosti

noacojezase ( 8. září 2016 22:19 )

Vzal si mustr od Ivana Langera, to zabere na pár let.

hejhej ( 8. září 2016 21:57 )

To bylo jasné , že zrušení ÚOOZ bylo odtranit Šlachtu,aby se zabránilo vyšetřování zlodějských kauz politiků . Celá komise je k ničemu, protože od současných politiků se nedozvíme nic, ti soustavně lžou.

lojzo ( 8. září 2016 21:48 )

Již před odstraněním a rozpuštěním ÚOOZ se proslýchALO,ŽEšLACHTŮV TÝM MÁ PODKLADY NA TUNEL BAKALA SOBOTKA!kAŽDÝ SI DOVEDE PŘEDSTAVIT,ŽE KDYBY SE DOSTALY NA POVRCH DOKUMENTY KTERÉ BY UKAZOVALY NA ISLAMISTU sOBOTKU ŽE SE PODÍLEL NA TUNELU OKD,ZNIČILO BY TO CELOU ČSSD!PROTO ZŘEJMĚ MUSEL ŠLACHTA ODSTOUPI.MAFIE VE VLÁDĚ BUDE SVRŽENA,JIŽ SE TO BLÍŽÍ!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa