Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišovo EET podnikatelé v cizině hojně obcházejí. Jak to dělají nejčastěji?

Autor: tmp - 
9. září 2016
06:15

Mají dvě pokladny, předstírají nefunkční internet anebo si nahrají do pokladního systému pirátský software. To jsou jedny z nejčastějších nelegálních podvodů, jakými zahraniční podnikatelé obcházejí obdobu elektronické evidence tržeb (EET). Tedy novinka z pera ministra financí Andreje Babiše (ANO). Blesk.cz to potvrdil poradce náměstkyně ministra financí pro daně a cla Lukáš Kozák.

Vůbec nejjednodušším způsobem obcházení evidence tržeb je nevydávání účtenek. Tím podnikatelé neevidují tržbu vůbec. Ovšem také jde o lehce odhalitelný podvod. „Indikace, že se měl daný podnikatel přihlásit k evidenci, může Finanční správa získat například porovnáním podnikatelů přihlášených k EET s živnostenským rejstříkem,“ upozorňuje Kozák.

Zkušenosti například z Chorvatska ukazují, že někteří vynalézaví podnikatelé si už rovnou pořídí dvě poklady. Jednu skutečnou pro tržby a druhou jen pro úředníky. To je podle Kozáka jen o trochu „chytřejší“ verze podvádění. „Podnikatel se může rozhodnout účtenku přece jen vydat, pokud má ,podezření‘ že zákazníkem je kontrolor. V odesílaných datech tím ale bude vyčnívat proti jiným podnikatelům a detailní kontrola jej nemine,“ komentoval Kozák.

Předstírání, lhaní a storno

Například v chorvatských půjčovnách také fungují takzvané zálohové účtenky. Spotřebitel dostane doklad pouze na zálohu za vypůjčené zařízení, zbytek doplatí při vrácení - hotově a bez účtenky. „V podmínkách českého zákona o evidenci tržeb nelze tento způsob využít, protože zálohy i doplatky podléhají evidenci tržeb. Podnikatel tak musí evidovat vždy, i pokud se jedná „jen“ o zálohu na celkovou cenu,“ míní Kozák.

Dalším častým způsobem úniku od evidence tržeb bývá předstírání nefunkčnosti internetového připojení. I v takovém případě sice musí dát spotřebiteli účtenku, později ale platbu stornují a státu pak nic neevidují.

„Pokud zaevidována nebude, podnikatel riskuje sankce. Storno přitom není vázáno na původní účtenku, podnikateli tedy nepomůže a naopak bude muset dokládat jeho oprávněnost. Tyto pokusy byly poměrně časté v Chorvatsku, ale právě díky analýze dat byly odhaleny,“ upozornil odborník.

Za nevystavení účtenky bude prodejcům hrozit pokuta až půl milionu korun. Stejná sankce hrozí za úmyslné ztížení nebo zmaření evidence tržeb. Toho se dopustí i osoba jiná než podnikatel - třeba programátor, který by například vytvořil pirátský software.

Vláda chce díky EET omezit daňové úniky a narovnat podnikatelské prostředí. Podle pravicové opozice ale opatření zlikviduje drobné živnostníky. První fáze EET bude spuštěna už 1. prosince.

jarypadlo ( 10. září 2016 08:01 )

Redaktore hrrr znova od 3.třídy základní školy učit češtinu.EET=elektronická evidence tržeb-ženský rod,takže BabišovO?

dsmann ( 9. září 2016 11:53 )

EET je v první řadě o šikaně a sbírání informací. Výběr daní je jen zástěrka. Naložíme vám hromadu povinností, zvýšíme vám neúměrně náklady, administrativa vám sežere několikanásobek času než doposud. Pokud vás to rovnou nepoloží, abychom my (Babiš a spol.)mohli převzít vaše podnikání a hrabat víc a víc, zneužijeme později vámi povinně dodávané informace k vlastnímu prospěchu a necháme ty méně podstatné informace jako velice výnosný žádaný artikl k prodeji věrným úředníkům našeho kontrolního systému, jelikož nám bude ku prospěchu když si kvůli nim půjdou podnikatelé po krku. O výběr daní nám vůbec nejde, sociální aspekt nás nezajímá. Tak to je ve skutečnosti EET a tento článek je jen jedním z trapných paskvilů.

marti33 ( 9. září 2016 11:31 )

narovnat podnikatelské prostředí - takže každý živnostník dostane daňové prázdniny, dotace na zaměstanance, oslavné články v mediích, prodejnu si nechá postavit dodavateli na 3.firmu, kterým nezaplatí, zboží se nechá zafinancovat dodavateli, a dostane slevu na reklamu v tv jako americké a německé firmy o tady podnikají?? OPRAVDU TA ROVNOST BUDE?? Nebo budou sobotkovci tvrdě prosazovat nadnárodní kapitál jako doposud??

ivan604 ( 9. září 2016 10:42 )

Však oni už si čeští podnikatelé vymyslí nějaký způsob, jak ETT obejít, lid český je velice vynalézavý.

kapturek ( 9. září 2016 07:44 )

 no ono asi nepujde dat zakaznikovi uctenku a pak ji stornovat protoze pokud se bude losovat tak se na to prijde, zakaznik prihlasi uctenku do slosovani a system mu nahlasi ze ma spatny kod uctenky, akorat nechapu proc tak slozite, kdyz jdu na veceri do sve oblibene restaurace kde uz nas znaji tak ucet nikdy neberu a ani pri EET brat nebudu, takze ho proste nevytiskne a babis si s celou EET muze vylizat pr.del

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa